Juffie weet wat!

In april heb ik inmiddels 25 jaar les gegeven op diverse basisscholen. Ik heb tussendoor nog kinderen gekregen, thuis geweest omdat mijn man op zee zat, gewerkt bij het CBS en bureau Halt, een heleboel cursussen gedaan en certificaten gehaald. Grote hobby's zijn zingen, PC's, de tuin, onze inmiddels overleden honden en genieten van de kleinkinderen. Nu we geen honden meer hebben zouden we ook wat makkelijker kunnen reizen. Helaas zijn er ook factoren die dat weer lastig maken. Mantelzorg heeft veel invloed op het plannen van reizen. Gelukkig wonen we in Zeeland, en voelen we ons vooral 's zomers toerist in eigen land. Met een mooie tuin is het heerlijk om daar van te kunnen genieten. Wat mij bezig houdt is de ontwikkeling van kinderen, de toename van te mondige ouders, de slechte keuzes die ouders maken voor kinderen die niet te helpen zijn in het reguliere onderwijs. Maar altijd blijkt later dat het kind zo opbloeit, gelukkiger wordt en dat ze het veel eerder hadden moeten doen!  Wat me ook bezig houdt zijn opkomende zaken van de huidige tijd, waarin het kennelijk de gewoonste zaak van de wereld is om de kluit te belazeren. Je ziet het werkelijk overal: op facebook al die nep of fake nieuwsberichten, Hoax, reclame met een hoop onzin, politici die maar wat zeggen, banken die menen dat de CEO 3 miljoen moet verdienen om de concurrentie aan te kunnen, verzekeraars die niet uitkeren, maar wel flink de premie verhogen, medicijn fabrikanten die in Nederland het tienvoudige vragen voor een medicijn wat elders goedkoop is.   Daarover en over nog veel meer zullen mijn blogs gaan. Veel plezier bij het lezen gewenst, Juffie

Prinsjes en prinsesjes

0 reacties

Koningsdag heeft weer veel stof doen opwaaien dit jaar. Kritiek op Amalia alom, smerig, onwaardig en onnodig om dat vanachter je toetsenbord te doen, liefst anoniem. Meisjes van 14 moet je niet openlijk met modder besmeuren. Als het hun eigen dochter zou zijn, was het land te klein, de regering waardeloos, de politiek allemaal graaiers, de rijken oplichters en wat al niet meer wat men erbij haalt als er iets mis gaat of iets ze niet aanstaat.

De vrijheid van meningsuiting wordt vaak verward met: je mag roepen wat je wilt, en schrijven wat je denkt. Vergeten wordt dat je respect en fatsoen in je mening moet bewaren. Beschimpen, belachelijk maken en smaad en laster horen helemaal niet bij vrijheid van meningsuiting.

Ook op school zien we dat verschijnsel. Als we aangeven dat de tafels echt nodig zijn om te kennen voordat ze in groep 6 komen, geven ouders aan dat het heus niet nodig is en dat wij teveel eisend zijn, de lat te hoog leggen etc. etc. Hun prinsje, respectievelijk prinsesje hoeft niks en mag alles. Totdat ze in groep 7 de entreetoets verknallen, dan is Leiden in last want hoe moet dat nou met de wens om te gaan studeren? Dan blijken er ineens verwachtingen te liggen die niet meer gehaald kunnen worden.

En dat de resultaten teruglopen al 20 jaar is niet zo vreemd natuurlijk. We kregen 50 % leerlingen erbij die voor die tijd naar speciaal onderwijs gingen. Op een reguliere school moeten die een bepaalde norm halen. In het speciaal onderwijs mogen ze uitstromen op het hoogst haalbare niveau zonder norm. Voor elke leerling met die indicatie moet ik er 7 op VWO niveau hebben om dit te compenseren in onze afrekencultuur. Maar daar heeft noch inspectie noch de minister ooit over nagedacht. Ik heb dit jaar 26 leerlingen waarvan 11 met een rugzakje. Ik ga de norm niet halen denk ik.

UPDATE: ik heb de norm niet gehaald: we kwamen 0,2 punt tekort. Dus? Volgend jaar laatste kans, anders krijg ik de inspectie op mijn nek.Update 2019: ik heb de norm ruimschoots gehaald! Maar de toets was dit jaar significant makkelijker. Tja, wat nu?

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.