Juffie weet wat!

In april heb ik inmiddels 25 jaar les gegeven op diverse basisscholen. Ik heb tussendoor nog kinderen gekregen, thuis geweest omdat mijn man op zee zat, gewerkt bij het CBS en bureau Halt, een heleboel cursussen gedaan en certificaten gehaald. Grote hobby's zijn zingen, PC's, de tuin, onze inmiddels overleden honden en genieten van de kleinkinderen. Nu we geen honden meer hebben zouden we ook wat makkelijker kunnen reizen. Helaas zijn er ook factoren die dat weer lastig maken. Mantelzorg heeft veel invloed op het plannen van reizen. Gelukkig wonen we in Zeeland, en voelen we ons vooral 's zomers toerist in eigen land. Met een mooie tuin is het heerlijk om daar van te kunnen genieten. Wat mij bezig houdt is de ontwikkeling van kinderen, de toename van te mondige ouders, de slechte keuzes die ouders maken voor kinderen die niet te helpen zijn in het reguliere onderwijs. Maar altijd blijkt later dat het kind zo opbloeit, gelukkiger wordt en dat ze het veel eerder hadden moeten doen!  Wat me ook bezig houdt zijn opkomende zaken van de huidige tijd, waarin het kennelijk de gewoonste zaak van de wereld is om de kluit te belazeren. Je ziet het werkelijk overal: op facebook al die nep of fake nieuwsberichten, Hoax, reclame met een hoop onzin, politici die maar wat zeggen, banken die menen dat de CEO 3 miljoen moet verdienen om de concurrentie aan te kunnen, verzekeraars die niet uitkeren, maar wel flink de premie verhogen, medicijn fabrikanten die in Nederland het tienvoudige vragen voor een medicijn wat elders goedkoop is.   Daarover en over nog veel meer zullen mijn blogs gaan. Veel plezier bij het lezen gewenst, Juffie

Begrijpend lezen

0 reacties

Overal waar je ook maar bent of werkt heb je te maken met de mooie kunst van het lezen. Of je nou je weg zoekt in een gebouw wat je niet kent, of je salaris afrekening moet controleren, berichten op Facebook leest of je mail checkt. Je leest wat er staat, probeert te begrijpen wat het betekent en er naar te handelen indien nodig. Er is wat discussie over het nut van het vak begrijpend lezen. Terecht, want je ziet zelden resultaat verbetering met de huidige methodes. Maar dat neemt niet weg dat je de vaardigheid wel nodig hebt.

Stel je voor dat je in een land bent waar jouw taal niet wordt gesproken, er niks vertaald kan worden en dat je dan de weg moet zoeken. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Tekens die je op je kaart of in de uitnodiging hebt staan, vergelijken met de borden op de weg of aanduidingen in het gebouw. Bepaald vervelend als je die niet kunt gebruiken omdat je het niet goed kunt interpreteren.

In je eigen land is het allemaal een stuk gemakkelijker omdat je de iconen en teksten kent. Bepaalde aanwijzingen zijn zo gewoon geworden dat ze ons niet meer opvallen. Borden met een P voor parkeren, een bordje voor de WC of de lift met een pijl, en vrij nieuw: een aanwijzing waar je de auto kunt opladen. Toch is het voor een aantal mensen niet duidelijk dat je met je gewone auto niet op de plek voor het opladen van een elektrische auto moet gaan staan. Net zo min als dat je zonder kinderzitje in je auto op de parkeerplaats voor auto's met kinderen in autostoeltjes gaat staan. Ik heb wel een stoeltje op de achterbank, maar als er geen kleinkind in zit, gebruik ik ook die parkeerplek niet. En helemaal vreselijk vind ik de mensen die zonder handicap op een invalidenparkeerplaats gaan staan.

Kunnen ze niet lezen, of begrijpen ze niet wat er staat? Wat denk je......? Ik denk dat het niets te maken heeft met het vak begrijpend lezen. Misschien moeten we dat vak inruilen voor een nieuw vak: fatsoen, normen en waarden. FN&W: minstens drie uur per week vrees ik.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.