WK Bridge 2011

Woensdag 26 oktober 2011

0 reacties

WE ZITTEN IN DE FINALE !!! Het Nederlands herenteam heeft na werkelijk een triller die Hitchcock niet had kunnen schrijven de finale van het WK Bridge 2011 gehaald, een fantastische prestatie, je moet het als thuisland toch altijd maar weer zien waar te maken. Nu nog de slagroom op de taart : de wereldtitel. Gemakkelijk zal het niet worden, USA 2 is de tegenstander, zij veegden de vloer aan met USA 1.

De Nederlandse dames hebben het helaas niet gehaald, Frankrijk bleek stug en stabiel genoeg om continu een voorsprong van 20 tot 30 imps te verdedigen op de laatste dag, Nederland is niet eens meer in de buurt geweest. Jammer uiteraard maar zij mogen nu op voor brons tegen Engeland dat heel verrassend verloor van Indonesie. 

Mijn eigen dag was vrijwel gelijk aan die van gisteren, hard aanpoten met 5 zittingen op 1 dag en er wordt zo nu en dan toch een rommel achtergelaten. Vandaag o.m. spelerspassen (die hangen ze rond hun nek maar leggen ze wel eens even neer met als gevolg ....), een portemonnaie, diverse kledingstukken en de nodige pennen. Vanmorgen hadden we een calamiteit. De coach van het Amerikaanse team Rosenberg (een gesponsord team) kwam de zaal uit, zijn broek ophoudend met zijn handen richting de toiletruimte, dit zag er al vreemd uit, maar ja, er loopt van alles rond dus na bijna 2 weken kijk je nergens meer van op. Even later kwam hij terug, liep verdwaasd voorbij de zaal waar hij eigenlijk in moest en zakte in elkaar. Hij bleef gelukkig wel bij bewustzijn. Direct een BHV-er ingeschakeld en de wedstrijdleiding ingeseind, die wisten dat de dopingarts van de NBB in de zaal zat, die erbij geroepen, die heeft de man verder gestabiliseerd voor zover dat kon, inmiddels was 112 al gebeld door een vertegenwoordiger van Koningshof en binnen het half uur was de man afgevoerd naar het ziekenhuis. Achteraf bleek dat hij bevangen was door de temperatuur binnen en uitdrogingsverschijnselen vertoonde. Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met hem.

Onze Zeeuwse vertegenwoordiger, team de Meer, in de Transnational doet het vrij aardig, ze houden zich op tussen plaats 90 en 105, in dit veld absoluut geen schande. Ik sprak Mark de Meer vandaag enkele malen, hij was redelijk tevreden maar wat vooral belangrijk was, ze speelden lekker en dat is toch de basis. Inmiddels is er besloten naast een kwartfinale ook een 1/16 finale te houden waardoor het toernooi dus met 1 ronde wordt verlengd. 2 tot 4 Nederlandse teams hebben hier nog kans op. Vandaag ook nog gesproken met Mark van Beijsterveld, de 2e internationale arbiter die Nederland telt. Hij heeft een volledige baan bij de NBB en kan het arbiterschap daardoor perfect combineren met zijn werk op het bondsbureau, zij verlenen daar alle medewerking.

Maar nu terug naar het spektakelstuk van de dag, de halve finale tussen de heren van Italie en Nederland. Vanmorgen voor zitting 4, de 1e van 3 deze dag, was de stand praktisch gelijk, na zitting 4 en 5 was dit nog steeds het geval dus moest het allemaal gebeuren in zitting 6. Er waren diverse vrijwilligers met een i-pad dus terwijl we zaalwacht hadden, konden we het verloop van de Nederlandse halve finales prima volgen. Hieronder de meest essentiele spellen van die zitting die Nederland uiteindelijk naar de finale brachten :

Board 23. Dealer South. Allen kwetsbaar.
 ♠ AT
86
T542
♣ T7653
♠ QJ943
K742
93
♣ Q9
Bridge deal♠ K872
A9
AK87
♣ AK2
 ♠ 65
QJT53
QJ6
♣ J84
 
 
TableHome TeamVisiting TeamRoomCont.Decl.LeadTricksNSEWHome Res.Visiting Res.
ITALY NETHERLANDS Open6 Q  12  1430  13 
Closed4 6  12  680 
USA 1 USA 2 Open4 J  12  680   
Closed4 J  12  680 

Fantastisch geboden door Nederland in de open kamer, Brink - Drijver, de jonkies van het team, boden dit dichte slem prima uit, Italie niet, een swing van 13 imps voor Nederland.

Op spel 26 was het de beurt aan Verhees jr - van Prooijen in de gesloten kamer, nu boden zij een minder dichte 6 harten uit maar maakten dat, nogmaals 13 imps naar Nederland, die dreun kwam Italie niet meer te boven.

Board 26. Dealer East. All Vulnerable.
 ♠ 94
KJ642
KJ874
♣ Q
♠ JT
-
QT62
♣ KJT9872
Bridge deal♠ AQ862
T853
93
♣ 43
 ♠ K753
AQ97
A5
♣ A65
 
 
TableHome TeamVisiting TeamRoomCont.Decl.LeadTricksNSEWHome Res.Visiting Res.
ITALY NETHERLANDS Open4 J  12 680   13 
Closed6 J  12 1430  
USA 1 USA 2 Open4 4  11 650    
Closed4 4  11 650 

Zie ook het verschil met de wedstrijd USA 1 - USA 2, klein slem niet geboden maar ook geen 12 slagen gemaakt, wellicht een typering van het verschil tussen Nederland, Italie en de rest. Dit heet geen overmoed maar kwaliteit. Desondanks zal Nederland op z'n hoede moeten zijn in de finale want Amerikanen geven nooit op, dat is een echt sportland.

Vanavond mochten we naar het buffet waar normaal alleen spelers, begeleiders en officials toegang hebben, een blijk van waardering van de organisatie voor ons werk (het houdt maar niet op). Nou, en het was lekker. Teveel om op te noemen maar ik heb me daar lekker gegeten (en velen met mij).

Morgen de laatste dag voor mij en dat wordt een hele lange dus mijn laatste bijdrage zal niet eerder dan vrijdagmorgen te lezen zijn. Vanaf morgenochtend 10.30 uur gaat de finale heren van start. Totaal 8 zittingen van 16 spellen moeten uit gaan maken of Nederland zich wereldkampioen bridge 2011 mag gaan noemen, het zou toch wat zijn, het is geleden van 1993 (Santiago in Chili, Leufkens - Westra en Muller - de Boer).

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.