WK Bridge 2011

Zaterdag 22 oktober 2011

0 reacties

Zoals gisteren gemeld was het vandaag de laatste speeldag van de voorronde met 3 zittingen op het programma. Bijltjesdag was voorspeld en dat werd het waarover later meer.

Het lijkt erop dat ik met mijn werk in de open kamer een vaste plek aldaar heb verdiend, alle 3 de zittingen was ik daar ingedeeld vandaag, leuk om te doen omdat daar ook publiek binnen mag, in de gesloten kamer mag dat niet.

Vanmorgen bij aankomst in de Bridge Plaza liep ik "de broer van" Bram van Yerseke Engine Services tegen het lijf, je weet wel, die Australische hoofdarbiter. Vandaag niet in functie dus hij had zijn arbiterskleding ingeruild voor ..... een oranje vest. "De Nederlandse teams kunnen wel wat symbolische steun gebruiken" was zijn uitleg toen ik hem er naar vroeg, aardige man.

De eerste zitting verliep zonder verdere bijzonderheden, dat was de 2e zitting anders. Zowel de heren van Nederland als Italie waren ingepland in de open kamer en dat was te merken. Een toeloop van toeschouwers die een goed plaatsje wilden om 1 van beide teams in actie te kunnen zien. Nu mogen er normaal maar maximaal 4 toeschouwers bij een bridgetafel aanschuiven (2 aan iedere zijde van het tafelscherm), nadat de rookwolken waren opgetrokken zater er 9 toeschouwers bij Nederland en 11 bij Italie. De toeschouwers hadden geluk dat en Jeanne van de Meiracker de hoofdarbiter van dienst was en de spelers er geen probleem van maakten dus iedereen mocht blijven zitten. Nederland zat precies voor m'n neus en gezien het feit dat je het eerste halfuur van een zitting weinig te doen hebt, had ik een uitgelezen kans eens op de beide Nederlandse spelers te letten, Loek Verhees jr en Ricco van Prooijen. Verhees jr is een speler met veel gezichtsuitdrukking (fronsen, hoofd in z'n handen, bevestigend knikken, afkeurend schudden met zijn hoofd (kwam gelukkig niet veel voor, ze speelden goed), van Prooijen daarentegen komt over als een ijskonijn, zit stil als een standbeeld tijdens het bieden en tegenspelen, alleen als hij moet afspelen en de dummy moet bekijken door de klep in het tafelscherm buigt hij licht voorover, fascinerend om te zien. Hoe anders ging het er aan toe aan de tafel bij Italie, ingegeven door de ruime voorsprong in de totaalstand werd daar heel ontspannen gespeeld door het paar Bocchi - Madala (de laatste kan me toch een partij chagrijnig zijn, daar weten de Nederlandse dames alles van). Waar ik eerder deze week al een diva noemde bij de dames kunnen wij met Norbert Bocchi met recht spreken van een vedette bij de heren, Wat een uitstraling en charisma heeft deze topbridger (nr. 13 van de wereld). Zo werd op onderstaand spel zijn 5 klaverenbod gedoubleerd (verliest meer punten als hij down gaat), hij redoubleerde wat zoveel wil zeggen als : ik maak dat contract gewoon. Zie nu als tegenstander het juiste tegenspel maar eens te vinden.

Board 32. Dealer West. E-W Kwetsbaar
 ♠ J964
-
KT98
♣ KJ842
♠ KT752
JT5
QJ53
♣ 9
Bridge deal♠ AQ83
K98762
7
♣ AT
 ♠ -
AQ43
A642
♣ Q7653

Hoe hij het klaar speelde weet ik niet, ik zat niet aan tafel, wellicht dat 1 van de lezers van dit weblog het juiste afspeelplan vindt, het enige dat ik wel weet is dat Bocchi noord zat dus oost moest uitkomen. Kruip in het hoofd van 1 van de beste spelers ter wereld, hoe zou hij hebben afgespeeld bij iedere uitkomst ?

Tijdens de zitting kreeg ik bezoek van Jeanne van de Meiracker, 1 van onze troeven in het arbiterskorps en de enige vrouw op dit niveau zo is mij verteld, en al fluisterend ben ik nog aardig wat van haar te weten gekomen. Zo kent ze mijn partner waarmee ik viertallen speel, Ton v.d. Hil en vertelde ze dat ze zelfs nog namens BC Reimerswaal in het district heeft gespeeld met Henk Meijer, Henk Zomer en Ladonski. Ook is ze lid geweest van BC Kapelle Biezelinge maar dit is allemaal ver voordat ik met bridgen ben begonnen geweest. Nu speelt ze zelf maar heel af en toe, ze heeft in spelen geen plezier, in arbitreren wel. Zo vertelde ze dat ze haar WK debuut maakte tijdens een WK 10 jaar geleden in Monte Carlo, er zijn mindere plaatsen om te komen.

Na afloop van de 2e zitting was de situatie dusdanig dat de heren safe waren voor de kwartfinales, enige uitdaging was om 2e te worden, de dames echter waren gezakt naar plaats 9 en gingen normaliter met Frankrijk samen uitmaken wie er 8e zou worden. De senioren tenslotte waren kansloos voor de kwartfinales. Uit betrouwbare bron vernam ik dat de koffers reeds waren ingepakt, de heren spelen derhalve niet mee in de Transnational (het zijtoernooi dat maandag start met vrije inschrijving (zit vol met naar verluid 150 viertallen x EURO 1.200 per viertal), een teleurstelling voor een ieder die een kans hadden dit viertal tegen te komen.

Na een korte pauze tussen beide zittingen, startte dan om 16.45 uur het laatste gevecht voor een plaats bij de laatste 8. De Nederlandse heren en senioren zaten opnieuw in de open kamer, deze keer zaten de heren niet voor m'n neus maar we hadden wel het talentvolle koppel Sjoert Brink - Bas Drijver binnen Wederom verzamelde zich hieromheen het nodige publiek, een topdag dus voor de liefhebbers onder de toeschouwers. De dames waren live te volgen via Vugraph en het werd een thriller, halverwege gezakt naar plaats 9 bleek bij de eindafrekening dat ze uiteindelijk als 7e waren gefinisht. De grootste verrassing was de uitschakeling van Duitsland met het toppaar Von Arnim - Auken, zij waren het kind van de rekening want ook Frankrijk plaatste zich, als 8e. De Nederlandse dames speelden de laatste wedstrijd tegen Japan. Op spel 2 boden Pasman - Simons geen 6 SA waar Japan het wel uitbood en maakte.

Board 2. Dealer East. N-S Kwetsbaar
 ♠ AJ62
K
AJT8
♣ AKQ5
♠ KQ
J9542
Q964
♣ T7
Bridge deal♠ T983
T873
5
♣ 8432
 ♠ 754
AQ6
K732
♣ J96

Met open kaarten en volgens geldende biedprincipes is 6 SA ook een aangetrokken bod ("slechts" 32 punten samen en geen lange kleur in beide handen), maar ja, op dat moment niet echt fijn om tegen je te krijgen. Gelukkig kwamen de punten het volgende spel al weer terug, Nederland bood en maakte een kwetsbare 4 harten waar Japan het wel bood maar down ging. Even dreigde het na spel 10 fout te gaan, Japan bood en maakte 5 ruiten, Nederland bleef in 3 schoppen contract hangen. Gelukkig kwamen er op de spellen 12 en 13 nog de nodige imps binnen waardoor de einduitslag 21-9 werd voor Nederland, uiteindelijk nog 10 wedstrijdpunten over op Duitsland dat met 22-8 werd afgeserveerd door het sterke en degelijke Engeland.

Wie hebben zich geplaatst voor de kwartfinales ?

Heren : Italie, Nederland, USA 2, Israel, USA 1, Zweden, China, IJsland.

Dames : USA 2, USA 1, Engeland, China, Zweden, Indonesie, Nederland en Frankrijk.

Senioren : Frankrijk, Polen, USA 2, Denemarken, USA 1, Australie, Indonesie en Duitsland.

Tegenvallers zijn het ontbreken van Italie bij zowel de dames als senioren, Duitsland bij de dames, Polen bij de heren en Brazilie in alle categorieen. Italie lijkt haar status als meest toonaangevende bridgeland te verspelen aan de USA.

Hoe gaat het nu verder ? De nummer 1 mag als 1e zijn tegenstander kiezen uit de nummers 5 t/m 8, vervolgens de nummer 2 en 3. Nummer 4 krijgt dan het overgebleven land toegewezen. De "loting" heeft de volgende kwartfinales opgeleverd :

Kwartfinales vrouwen Venice Cup
Verenigde Staten 1-Nederland
Verenigde Staten 2-Indonesië
Engeland- Zweden
China-Fankrijk

Kwartfinales mannen Bermuda Bowl
Italië- China
Nederland- IJsland
Verenigde Staten 2-Zweden
Israël-Verenigde Staten 1   

Kwartfinales senioren
Frankrijk-Duitsland
Polen-Australië
Verenigde Staten 2-Indonesië
Denemarken-Verenigde Staten 2

Morgenochtend vanaf 10.30 uur gaat de strijd verder. 6 zittingen van 16 spellen, te spelen zondag en maandag. Voor mij zal het rustiger worden omdat de kwartfinales slechts op 6 + 6 tafels in de beide speelzalen en verder in de 12 BBO kamers worden  gespeeld. We zullen het morgenochtend allemaal wel zien.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.