WK Bridge 2011

Vrijdag 21 oktober 2011

0 reacties

De voorlaatste speeldag van de voorronde. Het was zaak om in ieder geval vandaag niet tegen een zeperd aan te lopen, helaas, niet alle Nederlandse teams ontsprongen de dans, hierover later meer.

Toen ik vanmorgen Bridge Plaza binnenkwam, liep ik collega vrijwilliger Paul tegen het lijf, een bijzonder enthousiaste man uit Dongen. Zo blij als een kind, hij had zojuist 3 zoenen van een Italiaanse schone van achter de Lavazza koffiecorner gescoord. Die had hij beslist niet gekregen vanwege zijn uiterlijk, nee, die hadden hem slechts EURO 1,50 gekost : de prijs van een zak oer Hollandse eierkoeken, hij had die gekocht en die aan de betreffende dame gegeven, de beloning was zoals reeds vermeld. Het moet niet gekker worden.

Het was vandaag wederom volle bak, het zal toch niet aan de kwaliteit van mijn werk gaan liggen ...... ahum (ik heb mijn schoenen net uit). Alle gekheid op een stokje, het is hartstikke leuk om onderdeel van dit spektakel uit te maken. Alle 3 de zittingen was ik caddie in de open kamer, dit is toch een behoorlijke kamer want er staan 36 speeltafels in opgesteld en er is aanzienlijk meer ruimte tussen de tafels dan bijvoorbeeld in de zaal in Kruiningen.

De eerste zitting heb ik ook eindelijk mijn WK debuut aan de speeltafel mogen maken, in dit geval als scorer. Mijn collega scorer moest even iets voor zichzelf doen waardoor ik plotseling zat te scoren bij de herenwedstrijd Chili tegen Bulgarije. Dat scorer zijn is bijna net zo inspannend als zelf bridgen, je moet het biedverloop invoeren, de uitkomst en vervolgens de 52 kaarten zoals ze gespeeld worden. Meestal is het na 4 tot 10 slagen al gebeurd, deze mannen claimen namelijk zodra ze weten hoe het spel verdeeld zit, zo sparen ze tijd voor de lastige spellen (gisteren meegemaakt dat iemand 3 minuten dacht over een te spelen kaart en toen nog de verkeerde speelde dus ook dat zegt gelukkig niets). Chili won de wedstrijd met groot verschil en diende prompt een verzoek in of ik ook de volgende wedstrijd als scorer kon worden ingehuurd ..... helaas, daar zijn dus andere vrijwilligers voor ingedeeld, ik ben liever caddie, kom je nog eens ergens ..... De ochtendzitting verliep verder zonder bijzonderheden.

Na de supersnelle lunch de 2e zitting en daar gebeurde al vrij snel iets opmerkelijks. Zo na een paar dagen ga je bepaalde rituelen kennen. Bij een Zweeds damespaar (het enige land dat uitsluitend met vrij jonge, voornamelijke blonde dames aantreedt) is opgevallen dat de ene speelster eerst de zaal verlaat voor (ik zou het woord niet meer gebruiken maar je kunt het wel raden) en zo'n 2 minuten later gaat haar medespeelster. We hebben ons al suf gepiekerd of ze daar op de een of andere manier voordeel uit kunnen halen, wij hebben het nog niet kunnen vinden, opvallend blijft het echter wel. Gedurende de zitting kreeg ik 2x bezoek van een dienstdoend arbiter die beiden afzonderlijk van elkaar hun waardering uitspraken voor het werk van de vele vrijwilligers, dat is dan toch weer leuk om te horen. Enne ..... in het kader van de look-a-like wedstrijd kan ik er weer eentje melden : ook mijn collega Bram van Yerseke Engine Services B.V. moet toch echte verre familie hebben in Australie, 1 van de hoofdarbiters heeft toch wel erg veel van hem weg.

De 2e zitting verliep voor de Nederlandse dames desastreus, zij werden van tafel geveegd door USA 1 met 25-3. Aan de scores te zien lijkt het erop dat Bep Vriend en Carla Arnolds niet echt lekker in hun vel zitten. Zie weer enkele spellen hierna waarbij ze volgens de kenners toch steken hebben laten vallen :

Board 5. Dealer North. N-S Kwetsbaar
 ♠ A93
T864
J54
♣ 984
♠ KJ875
AKJ
AKQ6
♣ 3
Bridge deal♠ QT2
Q32
9732
♣ K65
 ♠ 64
975
T8
♣ AQJT72
 
 
USA 1  vs  NETHERLANDS
Open RoomClosed Room
PALMER Beth
VRIEND Bep ARNOLDS Carla
DEAS Lynn
PASMAN Jet
STANSBY Joanna ZUR-CAMPANILE-ALBU Migry
SIMONS Anneke
WestNorthEastSouth
-PassPass2
x3PassPass
xPass3NTPass
PassPass  
WestNorthEastSouth
-PassPassPass
1Pass2Pass
3Pass3Pass
4PassPassPass
WestNorthEastSouth
395J
A625
53Q4
7AT6
68KA
WestNorthEastSouth
3957
586T
73Q4
KA26
84KA
J9T8
A425
K637
J8Q9
Contract: 3N by E
Result: 6 tricks for EW
Score for NS: 150
Contract: 4 by W
Result: 11 tricks for EW
Score for NS: -450
600 points difference for USA 1, 12 IMPs for USA 1

Hier missen Vriend - Arnolds een 4 schoppen contract doordat de tegenstanders vervelend openen met 2 klaveren (zwakke klaveren), blijkbaar ontbreekt de biedbagage om hier uit te komen. Wat is er op tegen om direct 4 schoppen te bieden met de westhand ?

Board 11. Dealer South. None Vulnerable.
 ♠ -
532
AKJ9632
♣ A73
♠ Q983
J9864
T
♣ Q42
Bridge deal♠ AK62
AT7
5
♣ KT985
 ♠ JT754
KQ
Q874
♣ J6
 
 
USA 1  vs  NETHERLANDS
Open RoomClosed Room
PALMER Beth
VRIEND Bep ARNOLDS Carla
DEAS Lynn
PASMAN Jet
STANSBY Joanna ZUR-CAMPANILE-ALBU Migry
SIMONS Anneke
WestNorthEastSouth
---Pass
Pass1x1
23PassPass
3PassPass4
PassPass4Pass
Pass5xPass
PassPass  
WestNorthEastSouth
---Pass
Pass1x1
3PassPassPass
WestNorthEastSouth
43AQ
627K
WestNorthEastSouth
TA57
457K
9224
2A56
Q78J
63TQ
Contract: 5x by N
Result: 11 tricks for NS
Score for NS: 550
Contract: 3 by W
Result: 8 tricks for EW
Score for NS: 50
500 points difference for USA 1, 11 IMPs for USA 1

Vanuit oost-west bezien een agressief 5 ruiten bod door noord-zuid. Oost-west hebben een dubbele hoge kleuren fit maar mogen dat niet spelen, een begrijpelijk doublet door Carla Arnolds wat helaas desastreus uitpakt, te meer daar het bij het nevenpaar aan de andere tafel stokt bij 3 harten, opnieuw 11 imps naar de tegenstanders.

Board 13. Dealer North. All Vulnerable.
 ♠ 8742
94
K653
♣ J97
♠ K9
KQJT532
Q2
♣ Q6
Bridge deal♠ JT
-
JT7
♣ AKT85432
 ♠ AQ653
A876
A984
♣ -
 
 
USA 1  vs  NETHERLANDS
Open RoomClosed Room
PALMER Beth
VRIEND Bep ARNOLDS Carla
DEAS Lynn
PASMAN Jet
STANSBY Joanna ZUR-CAMPANILE-ALBU Migry
SIMONS Anneke
WestNorthEastSouth
-Pass3NTx
4PassPassx
PassPassPass 
WestNorthEastSouth
-Pass4x
PassPassPass 
WestNorthEastSouth
94TA
Q37A
2KT4
26J8
J426
K93A
K2-3
WestNorthEastSouth
242A
67A3
Q939
K9J6
QJK7
Contract: 4x by W
Result: 9 tricks for EW
Score for NS: 200
Contract: 4x by E
Result: 10 tricks for EW
Score for NS: -710
910 points difference for USA 1, 14 IMPs for USA 1

Tenslotte pakken ook de biedbeslissingen op bovenstaand spel niet goed uit, Carla Arnolds kiest voor een Gambling 3 SA (7+ slagen in een lage kleur zonder zij entree) door Bep Vriend gecorrigeerd naar 4 harten, een volstrekt logische beslissing volgens mij, helaas hobbelt dat 1 down. De Amerikaanse oost kiest voor 4 klaveren wat wordt gedoubleerd door Anneke Simons en door Jet Pasman wordt ingelaten, helaas voor de dames is de harten aas start verliezend en wordt het contract gemaakt, nog eens 14 imps naar de tegenstanders. De Nederlandse dames verdienen zelf weinig tot niets terug : resultaat 25-3 verlies en gezakt naar een plaats buiten de 1e 8.

De laatste zitting wederom in de open kamer, eindelijk getuige van het spelen van een Nederlands heren paar, Verhees jr - van Prooijen. Zij spelen tegen Japan en winnen die wedstrijd, samen met het nevenpaar uiteraard, met 18-12. Het was te merken dat er een Nederlands herenpaar in de zaal zat, het liep storm met toeschouwers, helaas mogen er maar maximaal 4 toeschouwers per tafel kijken dus moesten er mensen teleur worden gesteld. Mooi moment was dat 2 arbiters het niet eens waren over het wel of niet toestaan van een bepaalde toeschouwer bij een tafel, dit had een erg leuke woordenwisseling tussen de heren tot gevolg. Het lijkt soms wel of je midden in de zomer op een zonnig terras mensen zit te kijken, dat is het nu ook.

Al met al een teleurstellende dag van voor de Nederlandse dames en senioren. De dames herstelden zich nog enigszins de laatste zitting en staan nu weer 8e, de senioren zijn zo goed als uitgeschakeld hetgeen aan het humeur van een aantal heren goed is te merken.

Morgen is het dus de laatste dag van de voorronde, nog 3 zittingen en de kwartfinales zijn bekend, ik ben benieuwd.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.