WK Bridge 2011

Donderdag 20 oktober 2011

1 reactie

Uit het aantal bezoekers kan ik afleiden dat het aantal lezers van dit weblog nog steeds toeneemt, leuk om dat vast te stellen. Vandaag stonden zitting 13 t/m 15 op het programma, de fase in het toernooi waarbij de stand zich enigszins begint te vormen, hierover later meer.

Vanmorgen bij binnenkomst op Bridge Plaza (zeg maar de lounge voor de speelzalen) zaten we met een aantal vrijwilligers de dag van gisteren en de dag die kwam te beschouwen, had 1 van de vrijwilligers die bij het dupliceren van de spellen betrokken is een aardige mededeling : ze komen spellen tekort. Hoe zit dat. Voorafgaand aan het toernooi heeft 1 of ander rekenwonder bepaald dat ze er met 15.000 spellen zouden moeten komen gedurende het gehele toernooi. Deze spellen zijn speciaal gemaakt om machinaal gedupliceerd te kunnen worden (alle wedstrijden worden immers dezelfde spelverdelingen gespeeld) en zijn voorzien van "reclame" van 1 zo niet de grootste sponsor van het toernooi, Hans Melchers (ja, de vader van Claudia die ooit ontvoerd werd). Deze spellen zouden "slechts" 1x maal worden gebruikt en daarna gekocht kunnen worden x EURO 1,00 per spel door NBB aangesloten verenigingen. Nu dus blijkt dat er spellen tekort zijn, moeten spellen meer dan 1x worden gebruikt, in het daily bulletin van de organisatie stond dan ook een oproep aan de spelers om de kaarten met zachtheid te behandelen. Nou, wij als caddies weten wel beter, wij zien namelijk achteraf hoe met de boards wordt omgegaan, op de gemiddelde club wordt er beter voor gezorgd. Of de hergebruikte spellen ook nog over zijn te nemen kon mijn bron niet zeggen.

Vandaag was wederom een volgeplande dag. De 1e zitting in de open kamer, verliep eigenlijk zonder noemenswaardige bijzonderheden, althans niet die ik al eerder heb gemeld tijdens eerdere dagen. Aan het einde van de 1e zitting doken er wel opeens 2  (opnieuw) Zeeuwse bezoekers op : Henk Zomer en Jaap Pauptit van BC Kapelle Biezelinge en BC Zuid Beveland. Ook deze heren even gesproken en ook zij waren onder de indruk van de entourage.

Inmiddels zit het dagritme er goed in dus na de 1e zitting weer als een speer om de lunch die je binnen het half uur binnen moet hebben i.v.m. de start van de middagzitting. Deze keer oer Hollandse worstebroodjes als extra lekkernij op het menu, die lieten zich best smaken.

De middagzitting was ik ingedeeld voor de BBO kamers dat zijn aparte ruimtes waar 2 paren van een viertal tegen elkaar spelen waarbij een BBO operator in die kamer aanwezig is en het bied- en speelverloop registreert zodat de wedstrijd te volgen is op BridgeBaseOnline (een website op internet). Er zijn wel een 12-tal kamers waar op die manier een wedstrijd wordt gespeeld. Ik moest me daar melden en had het genoegen daar Jeanne van den Meiracker, een autoriteit in de arbitragewereld en volgens mij ook de enige vrouw op dit niveau, als arbiter van dienst tegen te komen. Na het gebruikelijke voorstellen gaf zij aan dat ze het in d'r eentje afkon en hoefde ik alleen aan het einde van de zitting terug te keren om de kamers op orde te brengen indien nodig. De arbiters zijn overigens zeer toegankelijke mensen maar zeer direct en to the point indien het erop aan komt, een kwaliteit die je absoluut nodig hebt voor dit werk.

Zoals gezegd had ik een uurtje of 2 de tijd en besloot naar de Vugraph zaal met Nederlands commentaar te gaan. Daar zaten zo'n 100-150 toeschouwers onder begeleiding van deskundig Nederlands commentaar de wedstrijd van de dames tegen Italie te bekijken. Aan tafel zaten Bep Vriend en Carla Arnolds. Daar valt nog wel iets over te melden, een spel dat gisteren voorbijkwam in de 2e zitting tegen Marokko :

 

Board 19. Dealer South. E-W Kwetsbaar
 ♠ QT98643
9
Q75
♣ 73
♠ AK
763
K9862
♣ T95
Bridge deal♠ J2
AKT842
AT3
♣ 64
 ♠ 75
QJ5
J4
♣ AKQJ82

Door een biedmisverstand kwamen ze als noord-zuid in een 4 Ha in de 3-1 fit (!!!) dat geredoubleerd (ook dat nog) -7 ging goed voor een snoepje (swing) voor de tegenstandsters van 3400 wat 21 imp opleverde, desondanks won Nederland de wedstrijd alsnog met 18-12. Dus degene die dit weblog volgen en op normaal clubniveau spelen : ook de betere spelers / speelsters op deze aardbol gaan dus wel eens geweldig in de fout. Ik kan je verzekeren : dit is toernooinieuws waaraan je niet herinnerd wilt worden als deelnemer, dat gaat helaas wel gebeuren, daar kun je wel geld op inzetten bij een wedkantoor.

Tijdens de middagzitting vandaag tegen Italie passeerde er weer een spel waar je op z'n minst een vraagteken bij kunt zetten :

Board 26. Dealer East. Allen kwetsbaar.
 ♠ QT953
T52
K874
♣ 9
♠ AJ76
4
Q9652
♣ 854
Bridge deal♠ 842
Q763
AJ
♣ AKJ3
 ♠ K
AKJ98
T3
♣ QT762

Na een 1 SA opening door oost (Carla Arnolds) en een 2 Ha volgbod (5 krt Ha + min. 4 krt laag) door de tegenstandsters legde west (Bep Vriend) een doublet. Nu weten wij als toeschouwers niet wat voor systeemafspraken zij hebben maar we mogen ervan uitgaan dat het minimaal een 4 krt schoppen beloofd en maximaal 7 punten. Vervolgens nam oost een lange denkpauze en ....... liet het doublet staan. Met open kaarten is te zien dat 8 slagen maakbaar zijn dus de toeschouwers in de Vugraphzaal verwonderden zich over deze biedactie, ook de commentator vond het hoogst opmerkelijk. 2 schoppen in de 4-3, 2 SA of 3 klaveren zijn alternatieven die in principe minder duur hoeven uit te vallen. Vervolgens werd het spel niet goed afgespeeld door Italie, mede door het tegenspel van Nederland maar toen de beslissende kaart moest worden gespeeld nam oost opnieuw een voor ons vreemde beslissing en kwam het contract dus gedoubleerd binnen, uiteindelijk 10 imp verlies. Al met al kun je wel zeggen dat dit paar enkele tikken heeft opgelopen, benieuwd hoe ze daar mentaal mee om gaan. 

Aan het einde van zitting 2 dus terug naar Jeanne maar het werk werd door enkele Italianen uitgevoerd die toch de kamers af moesten om de spellen op te halen. Ik kon dus op mijn gemak mijn dagelijkse tussendoortje nuttigen, nog even nakaarten met Henk en Jaap over laatst genoemd spel alvorens me te melden voor de laatste sessie van de dag.

Een leuk voorval tijdens die zitting was toch weer gekoppeld aan toiletbezoek, in dit geval van 5 mannelijke spelers tegelijk (vrouwelijke spelers worden door een vrouwelijke zaalwacht begeleid). Bij die 5 zat 1 speler die gisteren tijdens een zitting ook al met meerdere personen tegelijk was geweest met mij als zaalwacht. Het eerste wat ie zei tegen de andere 4 was : no communication en hij wees naar mij. Blijkbaar dwing je toch respect af, ook als je minder leuke zaken dient aan te geven. Denk nou overigens niet dat ik de meeste tijd van een zitting in een toiletruimte doorbreng, gemiddeld minder dan 5 minuten op een totaal van 2 uur en 20 minuten. Meestal gaat er maar 1 speler tegelijk en wacht je netjes buiten de toiletruimte, maar ja, mannen kunnen "zeiken", als er 1 begint moeten er blijkbaar meer....

Na afloop van de laatste zitting tijdens het diner opnieuw discussie met een tafelgenoot en collega vrijwilliger over het spel van Vriend-Arnolds van vanmiddag, hij vond de beslissing van Arnolds niet onterecht, ik was het daar niet mee eens. Zien we een tafel verder de Vugraph commentator van die middag zitten en dat bleek een voormalig wereldkampioen (1993) viertallen te zijn, Wubbo de Boer. Hem het spel nogmaals voorgelegd en zijn conclusie : doublet niet inlaten, toch wel leuk om zo "gelijk" te krijgen.

Overigens hebben ook enkele collega vrijwilligers (allebei dames) hun WK debuut aan de speeltafel gemaakt. Een speler die dummy is en naar het toilet wil (einde van de toiletverhalen) laat deze vervolgens een zaalwacht plaats nemen op zijn / haar stoel. 1 van die dames werd prompt door een aanwezige fotograaf vereeuwigd, toch leuk voor het plakboek. Ach, het toernooi duurt voor mij nog t/m volgende week donderdag dus wie weet .....

De dag verliep voor de Nederlandse teams met wisselend succes. De heren hebben wat terrein verloren en staan 3e, de dames zijn eindelijk bij de 1e 8 beland en staan gedeeld 6e maar hadden een groter gat t.o.v. nummer 8, Italie kunnen slaan als ... De senioren hebben het lastig en staan 12e met al een behoorlijk verschil t.o.v. nummer 8.

1 reactie

     Morgen weer een dag ...   ...  LIVE !
wim*mie

20 October 2011 om 23:10

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.