WK Bridge 2011

Maandag 17 oktober 2011

0 reacties

Dag 2 van het toernooi, mijn eerste dag als vrijwilliger. De dag startte niet veelbelovend. De nodige vertraging a.g.v. een file maar uiteindelijk toch nog redelijk op tijd aangekomen bij mijn uitvalsbasis de komende 2 weken : pension / bed & breakfast De Pastorie in Veldhoven. Direct ervaren wat Brabantse gastvrijheid inhoudt : eerst koffie bij aankomst. Het authentieke is in diverse facetten bewaard gebleven aan dit pand (o.a. antieke deuren, een bijzondere boom met historische waarde, houten rolluiken) en ... 2 lieve huisdieren : een hond en een valkparkiet die direct goede vriendin werd met Jacqueline, mijn vrouw.

Eind van de ochtend ingecheckt bij de registratiebalie in de speellocatie. Eerst op de foto voor het vervaardigen van een batch, je moet tenslotte herkenbaar zijn voor een ieder die op het toernooi rondloopt. Daarna werd "het uniform" uitgereikt : een fel geel T-shirt voorzien van het logo van de WBF (World Bridge Federation). Nou is geel voor mij wel een toepasselijke kleur gezien het bedrijf waar ik werk .....

De 2e wedstrijdsessie van de dag (13.45 - 16.05 uur, 16 spellen) werd ik ingedeeld als caddy (zeg maar zaalwacht met verschillende taken) in de open kamer. Voor wie niet zelf bridge speelt : de ene helft van het viertal speelt de spellen in de open kamer die toegankelijk is voor publiek (maximaal 2 toeschouwers per speeltafel), de andere helft van het viertal speelt de spellen in de gesloten kamer waar geen publiek bij mag. Daarnaast is het bedoeld om de mogelijkheid van informatieoverdracht binnen het viertal te voorkomen (gescheiden ruimtes, toiletbezoek alleen onder begeleiding van een zaalwacht, niet verder dan de deur .....). Een speeltafel ziet er overigens op een toernooi van dit niveau heel anders uit als bij ons op de club. Er wordt gespeeld met tafelschermen zodat noord en oost (tegenstanders van elkaar) aan de ene kant van het scherm zitten en west en zuid aan de andere kant. Middels een te openen klep in het scherm kan de biedbak heen en weer worden geschoven. Nadat de bieding sluit wordt de klep definitief geopend zodat er gespeeld kan worden. Dit allemaal bedoeld om geen informatie aan de medespeler door te kunnen geven.Zit ik mee te kijken bij een tafel met een ingehuurde scorer (zeg maar een collega van me die het scorekastje bedient), komt de arbiter bij de zaalwachten langs met het verzoek of er iemand alsnog als scorer kan invallen, mijn 2 collega zaalwachten zaten al direct te bibberen dus heb ik het verzoek maar aangenomen, nou dat heb ik geweten. Ik mocht aanschuiven bij de seniorenwedstrijd Australie - Guadeloupe die werd gespeeld aan een tafel met webcam. Middels deze webcam kon zowel het bied- als spelverloop worden "gelezen", de senioren van dienst dienden alleen 3x op O.K. te drukken op het scorekastje (Bridgemate) gedurende een spel en na afloop het aantal slagen in te voeren en daar hadden ze blijkbaar geen zin in, dat mocht ik nu doen. Helaas voor de techneuten lukte het de webcam niet de tafel goed te lezen waardoor het voor mij toch min of meer een handmatige oefening werd met de Bridgemate. De heren noord (Guadeloupe) en oost (Australie) waren echter niet echt van plan mee te werken om na afloop van een spel de score juist in te kunnen voeren in de Bridgemate, het is net als bij kleine kinderen, je moet alles 3x zeggen, in dit geval 3x vragen. Ook hier kwam overigens in de loop van de wedstrijd het sporteten op tafel : bananen en pure chocolade (het laatste werd zelfs gedeeld met de tegenstanders, gezien de sfeer aan tafel wel opvallend).

Overigens, voor volgers woonachtig in Yerseke : ik heb naast "de broer van" de vader van Eddie Lindenberg gezeten, 1 van de spelers van Australie (Ron Klinger) leek als 2 druppels water op Eddie z'n vader, alleen het brommertje ontbrak .....

Opvallende spellen uit deze wedstrijd :

Board 11. Dealer zuid, niemand kwetsbaar. 
 ♠ KQJ743
AKQ7
-
♣ A96
♠ T
J943
Q7632
♣ J74
Bridge deal♠ A8652
86
AJ84
♣ T8
 ♠ 9
T52
KT95
♣ KQ532

Dit biedverloop leek wat mij betreft meer op pokeren, noord legt na een enerverend biedverloop uiteindelijk aan in 6 Sch in een 6-1 fit (en dat weet ie, toch wel een gok lijkt me, aas-tien in vieren tegen bij oost is al verkeerd) wat roemloos -2 gaat waar 5 Kl aan de andere tafel wordt gemaakt, 11 imps verlies. Uiteindelijk verloor Guadeloupe deze wedstrijd met 25-5, dat noem je een pak slaag.

Daarnaast nog even kort de wedstrijd van onze Nederlandse senioren gevolgd, die hadden het uitermate lastig tegen Frankrijk. Zie het spel hierna :

Board 13. Dealer noord, allen kwetsbaar
 ♠ K
J7
984
♣ K987653
♠ J6
AK532
K7
♣ AQJ2
Bridge deal♠ AQT874
94
AJT5
♣ 4
 ♠ 9532
QT86
Q632
♣ T

In de open kamer biedt Frankrijk het scherpe 6 Sch en maakt dat, in de gesloten kamer komt Nederland tot 4 Sch en maakt dat +1. Voor degene onder de volgers die het leuk vinden : hoe maak je 12 slagen ?

Vervolgens had ik nauwelijks een half uurtje vrijaf tot de volgende wedstrijdsessie, snel even wat maagvulling naar binnen gewerkt, de laatste sessie loopt namelijk van 16.45 tot 19.05 uur alvorens het diner kan worden aangevangen. Ditmaal ingepland in de gesloten kamer als caddy dus toeschouwers waren niet toegestaan. Deze sessie bleef mijn inbreng uitsluitend beperkt tot zaalwacht, een staaltje onbeschoftheid van 1 van de Chinese mannen gezien. Er zat blijkbaar een kriebel in de keel, gaat hij uitgebreid staan roggelen boven de prullenbak (zaten wij naast), zoiets doe je toch niet ... hij wel en glimlachte er ook nog bij. Het is overigens toch opvallend wat een klere bende sommige spelers achterlaten als ze klaar zijn met spelen en de zaal verlaten, die rommel mogen wij dus ook opruimen, geen probleem, dat hoort er gewoon bij.

Na dag 2 staan de heren 2e, de dames gedeeld 9e en de senioren 7e, alle 3 dus nog goed in de race voor een plaats bij de laatste 8.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.