WK Bridge 2011

Uitleg viertallen, spelvorm tijdens het WK Bridge

1 reactie

Naar verwachting zullen ook diverse niet-bridgers mijn ervaringen op het WK Bridge volgen. Zij zijn niet vertrouwd met bridge in het algemeen en dus ook niet met de spelvorm viertallen. Daarom volgt hierna toelichting bij deze spelvorm : 

Zoals de naam al aangeeft bestaat een team uit 4 personen, opgedeeld in 2 paren. Een bridgespel wordt gespeeld tussen 2 paren waarbij het ene paar noord-zuid (NZ) aan een tafel plaats neemt en het andere paar oost-west (OW). De essentie van viertallen is nu dat in een wedstrijd het ene paar van een viertal de spellen NZ speelt en het andere paar van hetzelfde viertal dezelfde spellen speelt in de OW richting, dit zelfde geldt uiteraard ook voor de tegenstanders. Daarnaast wordt ook nog eens de helft van de spellen tegen het ene paar van de tegenstanders gespeeld en de andere helft van spellen tegen het andere paar van de tegenstanders. Hierdoor wordt er een scorestaat opgebouwd van alle gespeelde spellen waarbij scores kunnen worden uitgeslagen d.w.z. vergeleken.  Hierdoor wordt viertallen ook wel de meest eerlijke spelvorm van bridge genoemd.

Een voorbeeld :

NZ van team 1 speelt spel 1 en biedt en haalt daarop in een harten contract kwetsbaar 10 slagen (maximaal aantal te bieden slagen is 13) tegen het OW paar van team 2, dit levert een score op van +620 punten. Aan de andere tafel zit het nevenpaar van NZ team 1 in de OW richting en laat de tegenstanders (NZ van team 2) hetzelfde spel bieden en maken met 2 extra slagen, 12 slagen dus, dit levert de tegenstanders een score op van +680 punten, 60 punten meer dus. Deze puntenscore wordt vervolgens via een omrekeningstabel omgezet in z.g. imp’s, in dit geval zijn dat er 2 die alleen team 2 mag bijschrijven. Nadat 24 spellen zijn gespeeld wordt door beide partijen de balans opgemaakt en gekeken hoeveel de score in imp’s is. Hier komt bijvoorbeeld uit 20 (team 1) – 15 (team 2), een verschil van 5. Met dit verschil ga je vervolgens naar de tabel wedstrijdpunten en komt er een score uit van bijvoorbeeld 16-14 hetgeen de uitslag van de teamwedstrijd wordt. De minimale uitslag is 15-15, de maximale uitslag is 25-0, de conclusie van de uitslag 16-14 is derhalve dat beide partijen niet veel hebben gewonnen of verloren.

Terugkomend op het begin van mijn voorbeeld : het is essentieel dat een contract wat geboden wordt ook wordt gemaakt, extra slagen maken verdient geen prioriteit. Het niet maken van het voorbeeld contract door bijvoorbeeld team 1 zou i.p.v. +620 een score van –100 punten voor team 1 en +100 voor team 2 hebben opgeleverd. Als je dat weer zou salderen met de score die team 2 haalt zouden zij 680 + 100 punten = 780 punten op dit spel hebben gescoord en dat waren dan 13 i.p.v. 2 imp’s geweest, een duidelijk verschil. De slogan bij viertallen is derhalve : contract maken, extra slagen alleen zonder risico. 

Ik hoop middels deze toelichting het ook voor niet-bridgers enigszins begrijpelijk te hebben gemaakt. Zelf speel ik deze spelvorm in competitieverband bij zowel BC Zuid Beveland alsmede bij BC Kapelle-Biezelinge. Names BC Kapelle-Biezelinge maak ik ook deel uit van het 1e team dat in de hoofdklasse district Zeeland uitkomt.

1 reactie

Leuk begin Christiaan. Mis alleen "lekker hapje" of aardig weetje. Maar als het toernooi eenmaal begonnen is volgt er vast wel meer! Een slim afgespeeld contract, of - nog leuker - een speler die totaal op het verkeerde been is gezet tijdens afspelen of dmv een psyche.

Succes!

jaap pauptit

 

pauptit

08 October 2011 om 19:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.