LEVENSGENIETER

Als je in een gat zit, stop dan met graven...

Stadhuis

3 reacties

Vanochtend las ik een bericht over de wereldberoemde violist en concertmeester Jaap van Zweden. Hij wil in 2024 stoppen met zijn functie in New York, een besluit dat hij o.a. genomen heeft door de corona-pandemie. Hij kon daardoor niet veel reizen, maar was wel veel bij zijn familie. Elk nadeel hep zijn voordeel, zei ooit onze , eveneens wereldberoemde voetballer.

Toen ik het las moest ik denken aan een voorval van lang  geleden. Van Zweden gaf een vioolconcert in het (oude) stadhuis van Tholen aan de Hoogstraat. Een sfeervol monumentaal gebouw dat geen dienst meer doet als stadhuis, maar gelukkig wel bewaard wordt als monument met diverse bijzondere stukken zoals schilderijen die nog kunnen worden bekeken.

De avond dat Van Zweden optrad , was er ook een autorit van de MAC , een club die orientatie-puzzelritten over het eiland organiseerde. En deze avond was een van de drukke punten precies voor de trappen van het stadhuis. Gebrek aan communicatie zou je zeggen, maar het gebeurde gewoon heel dikwijls dat er een paar evenementen tegelijk vielen.

Alleen was het deze avond wel vervelend dat de musicus precies daar stond waar het meeste geluid van buiten kwam. Na afloop werd daar natuurlijk over gesproken. De organisatie maakte de opmerking: hadden we dit geweten dan...waarop Jaap van Zweden zei: dan had u natuurlijk het verkeer stil gelegd.

Nou dat niet, de violist was wel beroemd, maar niet zo dat de gemeente Tholen er rigoreuze maatregelen voor zou nemen. Wel zou de indeling van de zaal anders geweest zijn, zodat het geluid van de auto's minder hinderlijk was geweest. 

Ik dacht vanochtend wel, toen kon het concert gewoon doorgaan, mèt publiek. Maar ja, het is dan ook meer dan 30 jaar geleden waarover ik schrijf. Er is de laatste jaren veel veranderd. We hebben zelfs een mooi gemeentehuis, met een atrium dat geschikt is voor concerten.  Helaas  artiesten als van Zweden zijn onbetaalbaar, al zou hij nu geen last hebben van buiten-geluid.

Even voor alle duidelijkheid, het verhaaltje is wel lang geleden gebeurd, maar niet zo lang als de foto aan geeft!

 

3 reacties

Het Thoolse straatje is nog nèt zo mooi als vroeger !!!!

han44

18 September 2021 om 14:54

Stel nou eens dat je Jaap van Zweden zou vragen dat concert nog eens over te doen met deze anekdote erbij. Over een paar jaar heeft hij toch meer tijd en zal hij vaker in Nederland zijn. Wie weet trapt hij erin!

Toos van Holstein

23 September 2021 om 15:29

Mooi verzonnen van je!

 

Jopie Meerman

23 September 2021 om 17:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.