LEVENSGENIETER

Als je in een gat zit, stop dan met graven...

Televisie kijken

1 reactie

Af en toe blijft bij het zappen het beeld op de televisie stil staan bij een programma waarvan je denkt, wat zijn we toch een bijzonder land. Vanavond viel mijn oog op URK, een portret op dat vissersdorp dat zoveel (eigen)aardigheden heeft. En waarvan je denkt, alle vissrsdorpen , in elk geval de mensen die dat vak beoefenden , hebben veel gemeen. Zoals we ook in Zeeland kennen, Yerseke, Tholen. Wie kent niet het gezegde Mokokè.. In Urk zeggen ze dan: Jij ook, ik ook.
En de godsdienst die centraal staat, net als de familieband.
Urk met zijn eigen dialect, de opmerking van een visssersman: we zijn sociaal, loyaal, en royaal. Hij vergat erbij te zeggen :muzikaal. Want het Urker mannenkoor heeft overal in den lande zijn fans. Ook in Tholen.
Ik vond het een leuk inkijkje in dat dorp.

De Urkers krijgen trouwens in oktober een nieuwe burgemeester vanuit Zeeland: dhr. C.v.d. Bos, SGP wethouder in Bruinisse, gaat het ene vissersdorp voor het andere verruilen.

Weet je trouwens hoe men een vroedvrouw daar noemt: een Urketrekker! laughing GrApJe!! 

1 reactie

Het is inderdaad opvallend, die overeenkomst tussen de verschillende oude vissersdorpen in Nederland. Met eigenlijk altijd het geloof als sterk bindende factor.

Toos van Holstein

08 July 2020 om 11:47

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.