LEVENSGENIETER

Als je in een gat zit, stop dan met graven...

Koffiebuuk

1 reactie

Koffiebuuk, een woord dat volgens mij niet in de Dikke van Daele staat. Maar soms krijg je dat gevoel weleens. Wij drinken 's morgens bij ons ontbijt een paar kopjes koffie. En meestal daarna niet meer. Zeker mijn husband niet. Ik durf nog weleens een bakje te nemen, daar heb ik dan bijv. aan het einde van de middag trek in. 
Maar op een dag zoals vandaag wordt er meer koffie gedronken. Er zijn namelijk mensen aan het werk bij ons chalet, de schuur moet worden gerepareerd. Die heren hadden er vanochtend al anderhalf uur reistijd opzitten, dus die lusten wel een kopje koffie, en voor de gezelligheid, zo rond negen uur.. En toen nog eens rond elf uur. En 't is nog geên aevud, zei de kroajewachter. Om met een oud gezegde te spreken. Kijk, op dit soort dagen zeg ik dus , ik kriegen 'n kofiebuuk.

Ze gaan rond half een lunchen, dan zal het dus ook weer koffie worden ? Wij in elk geval niet. Wij drinken tussen de middag altijd een andere consumptie, traditie. En dan lunchen natuurlijk. De mannen hebben d'r eige stuutemaeltje bij zich. 
Een paar jaar geleden kwam ik tot de ontdekking dat die mannen tegenwoordig geen broodtrommel bij zich hebben, maar een hele koelbox. Slim hoor. grijp je nooit mis.

Als de arbeiders vroeger naar het land gingen namen ze een flap mee, zo'n blauw ding . Ik heb er jarenlang een bewaard, die was van opa afkomstig. Die ging bij de boer werken, dat was nooit ver weg, maar die flap ging mee. Hij werkte er ruim 60 jaar, dus er is heel wat koffie uitgedronken.

Nog veel jaren daarvoor werd er een stenen kruik met bier mee naar het werk genomen , water was toen niet zo zuiver als nu. Maar ik geloof niet dat opa die tijd nog meegemaakt heeft. Hoewel ik wel een mooie Keulse kruik bij mijn verzameling had.
Nee , opa had geen koelbox nodig, die ging gewoon bij opoe thuis eten. En de koffie die daar gedronken werd, was kannetjes-koffie, die kon je lekker laten pruttelen. Volgens mij kon je daar ook een koffiebuuk van krijgen...

Het is vandaag schitterend weer, weer om bruin te worden. Koffebruin, maar wel oppassen!

 

1 reactie

Leuk, je koffiebijdrage. Ik heb ook net mijn kunstbijdrage weer geplaatst en ga nu maar eens aan de koffie!

Toos van Holstein

24 June 2020 om 12:04

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.