LEVENSGENIETER

Als je in een gat zit, stop dan met graven...

De schoonste naam op het wereldrond..

1 reactie

In 1970 is onze oudste geboren, die ziet dit jaar dus (D.V). Abraham. Zoveel keertjes was het voor mij ook moederdag, in 1975 kwam nl. onze tweede zoon. Dat betekende dus dat ik in de loop der jaren al heel veel soorten moederdag-cadeautjes kreeg. En het beste herinner ik me die zelfgemaakte dingetjes van de kleuterschool. Die geen geldwaarde hadden, maar well heel veel emotionele. Dat wil niet zeggen dat ik alles nog heb hoor, sommige cadeautjes overleefden een paar jaar, andere een paar weken, maar voor altijd in je hart.

Vandaag was het een hele aparte Moederdag, waar niemand ooit over had kunnen denken. Niet knuffelen! Dat kan toch niet! En veiligheidshalve ging moeders vandaag zelf op bezoek, veiliger dan dat het gezinnetje naar ons kwam. En ik kwam met een prachtig boeket en dik boek als cadeau dankbaar uit Roosendaal terug. 
De jongste profiteerde ervan dat zijn gezinnetje weer naar hun chalet kon , welverdiend na al dat intensieve thuiswerk met daarbij twee schoolkinders. Maar ze gaven ons een afhaaldiner cadeau van een prima restaurant, De Bourgondier,  in Bergen op Zoom. Voor ons een actieve Moederdag, wel heel erg leuk en vooral smakelijk. 
En vergeet niet, mijn kleinkinderen hebben ook hun eigen mama, dat was te zien aan het knutselcadeau dat de twee jongste voor hun mama maakten. Want ondanks het feit dat de opvang gesloten was, werd er toch iets gemaakt, papa had de knutselpakketten opgehaald. Dat is voor hen weer een herinnering voor later, zoals ik de mijne heb. 

Ik heb ook herinneringen aan die 2e zondag in mei, met mijn eigen moeder. En zij had die weer aan haar moeder ,dus opoe. Bij opoe hing tussen de deuren van de bedsteden, op zwart fluweel in gouden letters: 
De schoonste naam op het werelrond,
de schoonste naam in des menschen mond, is Moeder. 

Vandaag was het 10 mei, de Tweede Wereldoorlog begon, en een van de vele herinneringen aan mijn moeder is dat ze op elke 10e mei, het lied zong dat in de beginjaren van deze oorlog klonk: 
Die ochtend van de 10e mei, de zon stond aan de kim
toen kwam er aan de Oostenzij een vreemde vijand in...

Soms vind ik mezelf een raar mens, alles onthouden, opschrijven, best vermoeiend. Maar tegen jullie gezegd, ik geniet ervan. Net zoals ik genoot /geniet van het moeder/oma zijn. Ook in deze crisis-tijd.

- De foto hierbij is gemaakt in Portimao in de Algarve, een beeld van een bekende Portugese schrijver en dichter. -

1 reactie

't Is juist heel fijn dat je al die dingen onthoudt want zo kunnen wij er dan later van genieten.

Toos van Holstein

13 May 2020 om 12:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.