LEVENSGENIETER

Leer luisteren, het is een KUNST.

Radio Zeeland

1 reactie

Het is vandaag 30 jaar geleden dat Omroep Zeeland begon, las ik zojuist. Ze hebben zich in de loop der jaren goed op de kaart gezet in onze provincie met radio programma's en televisie uitzendingen. Ik vind het wel leuk dat er nog steeds mensen zijn die praten over Radio Zeeland. 
Op de eerste dag dat de uitzendingen begonnen kon je al reageren via de telefoon, indertijd was ik natuurlijk ook van de partij om te bellen en heb toen meteen aangegeven het Zeeuwse dialect belangrijk zou zijn voor de luisteraars, toen nog geen kijkers. Ik heb hier thuis in mijn archief  nog de krant waarin alle interviews en foto's van de Omroep die op 1 januari 1990 begon uit te zenden.

Dat dialect kwam wel 'in beeld', maar veel minder dan veel dialectsprekers zouden willen. Nu is het uiteraard ook zo dat een specifiek Zeeuws dialect niet bestaat, we hebben teveel steden en dorpen op in provincie die hun eigen streektaal hebben. Bij een paar medewerkers van de Omroep kon je erop vertrouwen dat zij 'de Zeeuwse Taele' de ruimte gaven in hun uitzending, ik noem Bert van Leerdam en natuurlijk Elsa van Hermon. 

Als dialectspreekster heb ik verschillende keren een telefoontje gehad mee te reageren als er iets 'vertaald' moest worden. Ik vond het altijd leuk om mee te doen. Er waren nog andere momenten dat ik gedurende de 30 jaar van het bestaan de studio bezocht: een keer omdat ik een zelf geschreven kerstverhaal voor mocht lezen. en een keer een uitgebreid interview over mijn gedichtenbundel die was uitgegeven. Mooie herinneringen.

30 Jaar...Bij deze zou ik Omroep Zeeland willen feliciteren en nog veel mooie uitzendingen willen toewensen . En de luisteraars, veel plezier bij alles wat ze te zien en te horen krijgen. 

1 reactie

Ik vind Omroep Zeeland ook echt een toevoeging voor de provincie. Naar de radio ervan luister ik dan wel niet, maar de TV-uitzendingen volg ik regelmatig.

Toos van Holstein

02 January 2020 om 11:36

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.