LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

50!

2 reacties
50!

We waren vandaag uit.. we waren in Middelburg naar een verjaardag. In de Bibliotheek. Daar werd namelijk gevierd dat het 50 jaar geleden is dat het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten verscheen. Mevrouw dr. Rika Ghijsen was de samenstelster van dit dikke boekwerk dat bij heel veel dialect-liefhebbers in de kast staat.

En dat werd dus uitgebreid herdacht. Dat gebeurde in de ochtenduren op een serieuze manier: er werd een inleiding gegeven door dhr. Francke van de Zeeuwse Bibliotheek over het leven en werk van de genoemde mevrouw. Terwijl er ook een feestrede was door Prof. Dr. J. van Keymeulen van de Universiteit van Gent.
Een belangrijk gebeuren op deze dag was de presentatie van het digitale woordenboek op de www.zeeuwsewoordenbank.nl.

Na een borreltje en een goed verzorgde lunch was er tijd voor 'vermaak'. Daarmee begon o.a. de CvK drs. Han Polman, die zijn positieve mening over het dialect gaf. Verder waren en prachtige verhalen uit de pen en mond van mvr. Rachel van de Vreede uit Yerseke.

Er was poezie van dhr. Jan Zwemer, die daarbij werd ondersteund door de CdK, die zijn geboorteplaats Oottmarsum niet verloochende. Er was een, een klucht van toneelgroep De Klokkendieven uit Goedereede. Want het dialect van die streek valt ook onder het Zeeuws dialect. En als afsluiter mochten de aanwezigen zich verdiepen in een quiz van Zeeuwse woorden. En laat daar nu geen winnaar bij zijn.. Dus de prijzen blijven in de kast. 
De muzikale omlijsting was in handen van Krapuul, een duo dat pakkende teksten in het Zeeuws zong. 

't Was een leuke, leerzame dag, met weinig ABN-ers, maar wel BN-ers uit het Zeeuwse.

En op Omroep Zeeland zagen we zojuist een verslag, waarbij ik mezelf nog zag in de zaal.. 

2 reacties

Dat klinkt echt als een heel leuke dag Jopie. Hopelijk mag het dialect niet verloren gaan. De jeugd hier spreekt bijna geen dialect meer.

paled

22 November 2014 om 21:58

Verslag gelezen op Twitter..moest aan jou denken..

buitenkans

23 November 2014 om 14:50

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.