LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Zonde

2 reacties

Onlangs schreef ik er ook al over, die mooie woorden die verloren gaan. Ik had het over 'teloor gaan'...
Ineke maakt er vandaag ook 'gewag'' van.. We kunnen er met zijn allen best eens een blogje aan wagen, al die oude Nederlandse woorden die niet meer gebruikt worden.
Zoiets bestaat ook bij dialectwoorden. Wij gebruiken als dialectsprekers , al willen we dat wel, weinig oude bestaande woorden. De invloed van buitenaf heeft er (geen) goed aan gedaan. 
De beste dialectsprekers zijn die mensen die bijv. in 50er jaren emigreerden. Zij keren terug naar hun thuisfront en nemen dan woorden in de mond waarvan wij nauwelijks nog weten dat ze bestaan. Of we moeten in het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten zoeken.( Dat boek bestaat trouwens 50 jaar en dat wordt gevierd in Middelburg op 22 november.)

Toen ik de kop boven het blog van onze eierdoppenmoeder las, moest ik lachen.
Want ik ken iemand die in een gesprek dikwijls zegt : ''t Is zonde ák út zegge mot...   daaraan vooraf gaat dan een krachtterm.
Dan denk ik, je kunt het maar gezegd hebben !

 

2 reacties

Met de nieuwe,vaak engelse woorden heb ik meer moeite. Ik kan 's ochtends een radioreclame horen en denken "Waar hebben ze het over?".

izerinalin

26 October 2014 om 15:43

Toen ik jong was spraken we hier enkel dialect. Iemand die ABN sprak werd gezien als een "kakker". De jeugd van nu ziet iemand die dialect spreekt als een "boer".

paled

26 October 2014 om 18:20

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.