LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Oud

4 reacties
Oud

Al heb ik een afwasmachine, toch wordt dikwijls het teiltje gevuld om even met de hand af te wassen. Het gebeurt ook wel dat ik 's avonds alles in de machine zet en het dan de andere ochtend eruit haal om met de hand af te wassen. Dat geeft een prettig gevoel voor mijn stijve handen, therapie zogezegd.
Vanochtend had ik een paar schaaltjes op het aanrecht staan, Mepal. Ze zijn al zoooo oud. Meer dan een halve eeuw. We gebruikten dat serviesgoed bij het kamperen, en het gaat maar niet stuk, wat ik weer niet kan zeggen van mijn andere kopjes en borden.

Ik houd van spulletjes van vroeger, die koop ik op rommelmarkten. Maar als ik zo eens in m'n kast kijk zie ik al veel spul dat meer dan 50 jaar oud is, en dat we toen hebben gekregen, bijv. bij de verloving. En nog regelmatig is het in gebruik, misschien niet thuis, maar dan toch  in de caravan. Waar het ook al diverse keren mee verhuisde. We houden het allemaal in ere. Hoewel ik regelmatig leuke serviezen en bestekken tegen kom. Het zal de Zeeuwse zuunigheid zijn die het tegen houdt. Andere zaken zoals lampen, meubels, electrische apparaten, beddegoed, etc., dat gaat bij ons niet zo lang mee. Dat mag eerder met pensioen, of met de goede-doelen mee.

Jaren geleden was er een tentoonstelling van allerlei artikelen uit de  vijftiger-jaren. Eerst was die te zien in het Noord Brabants Museum in Den Bosch, en daarna bij Morres in Hulst. Omdat we toch in Zeeuws Vlaanderen moesten zijn voor een dialect-gebeuren, gingen we kijken naar die nostalgische dingen. Een leuke ontmoeting met het verleden, met op de achtergrond de gedachte, maar ik ben blij dat we nu betere spulletjes hebben.

Toen we 's middags in Sluis waren voor het dialect stond mijn echtgenoot tegen een een meneer te vertellen dat we 's ochtends zo'n mooie expositie hadden gezien . En hij somde de artikelen op zoals krantenbak, rooktafeltje, droogrek, radio , enz.enz.

Het antwoord van de man was, dan had je net zo goed bij mij thuis kunnen kijken, daar is ook alles nog zo. Want als een kind de deur uit gaat, geef ik hem of haar mijn oude zaakjes mee, maar ze komen iedere keer mee terug, dus ik blijf ermee zitten !

Het was Engel Reinhoudt die dit zei, en Engel kennende weet ik bijna zeker dat het serieus was. Hij houdt nl. niet alleen ons Zeeuws dialect in ere...

4 reacties

Ja, dit komt me allemaal bekend voor... Mijn kasten staan ook vol met oude bekers, schaaltjes en pannetjes. Zeeuwse zunigheid, inderdaad, Jopie!

Engel Reinhoudt schrijft zulke leuke stukjes in de Zeeuws Vlaamse krantenedities die ik regelmatig van mijn Axelse vriendin krijg. Ik lees hem graag, nét als Rinus Willemse.

Tuinfluiter

23 October 2014 om 11:40

Oude bekers..ik schaam me nog. We zijn op visite geweest bij onze zoon,

Het is winter, koud. We rijden voorbij het huis, we zwaaien. Onze zoon staat buiten, met twee bekers chocolademelk, met een stroopwafel erop.  Hoe lief.

Het waren bij nader inzien, verschrikkelijk oude bekers, met stukjes af. Ik ja, ik, gooi ze weg, en koop nieuwe voor hem.

Hij was echt niet blij. Die oude bekers had hij van ons gehad, toen hij zeventien was en op kamers ging, om te studeren. We halen het nog wel eens op...te erg.

 

buitenkans

23 October 2014 om 14:27

Gooi nooit je oude schoenen weg voor je nieuwe hebt zei mijn moeder altijd. Het valt mij door jouw blogje nu op dat je schoenen eerder weggooit dan serviesgoed.

paled

23 October 2014 om 19:28

Mooi verhaal......mooi zijn die oude dingen. Hoop dat onze jongelui dat ook nog vinden. Ben bang van niet.....liefs Wilda

Zeeuwse dame

24 October 2014 om 08:47

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.