LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Weer terug in Kapelle

1 reactie

Ons waeren gistere druk in de weere, m'n bin nae de jaerlukse Dialectedag gewist. Deze keer was't wee in Kapelle, in de Vroone.
De laeste jaeren giengen m'n vreemd,  nae Hoeve Landlust in Nieuwdurp, oak prachtig. Ma dit was ouwerwes, in de Vroone kwam ik vanaf 't begin van m'n lidmaetschap van de verenieging, en dat is a eel wat jaertjes.

Het aantal bezoekers dat nu verwelkomd werd met koffie en een bolus was heel wat minder dan 'vroeger''. Er overlijden elk jaar veel leden, en er komen nauwelijks nieuwe bij. Een tendens waar veel verenigingen mee te maken krijgen. Behalve sportclubs dan .

M'n wieren vergast op 'n lezing deu Gerard Smallegange die eel vee weet over de Zeeuwse boerderieen en dae smaekeluk over kan vertelle. Smaekeluk was oak de maeltied tussen de middag, al was 't dan geen echte Zeeuwse maeltied zoas 'vroeger''.
Wee dat vroeger, ma toen kregen m'n spek, wosteballen, kaentjes, allemae lekkere, misschien nie zo gezonde, echte zeeuwse kost.
Maar de gezelligheid aan de lunch is het belangrijkste, kletsen met je buren . Wij in het Thools, zij in 't Schouws, West Zeeuws Vlaams, Zuid Bevelands, maar geen ABN. Dat is nauwelijks te horen op die dag.
''s Middags konden m'n kieke en luustere nae de mensen van Moai Zeeland in d'r prachtige drachten, die zongen en de kleren liete zien. En dae wier dan bie verteld oe en wat.-ik zeggen uut 'n zotje welús 'drachtige mensen', ma dat mag netuurluk nie eeh.
De Axelse vrouwen en katholieke Zuud Bevelanse mannen, 't is altied wee iets om groas op te wezen.

Na een mooie dag, dus zowel binnen als buiten, namen we afscheid van alle andere broeders en zusters in d'n taal met -natuurlijk -het Zeeuwse volkslied, - voor zover dat mogelijk was-staand gezongen. En dan zijn er nog die op hun papiertje moeten kijken... Ma die ébben wee 'n jaer om d'r eige bie te spiekeren.

In november is er in Middelburg een symposium over het dialect, t.g.v. het 50-jarig bestaan van het woordenboek.
Voor de liefhebbers, die kunnen zich nog aanmelden voor een leerzaam en ontspannend programma.
Eigeluk ébben ons geen symposium noadig , ons praeten tuus geweun elleken dag Thools! Ma ik dienk dat m'n toch we gaen , oe.

Toen zijn we nog naar de camping gereden, gras gemaaid, vast wat bloembakken geleegd, en de dag afgesloten met een etentje in het Turkse restaurant in Burgh Haamstede.
Dat bedoel ik dus met druk in de weere weeze.
Ete, praete, drienke, werreke, zienge..in allerande taelen!

En daar was deze keer geen wartaal bij...!

 - ik weet het, het geschreven dialect klop niet helemaal. Maar elke keer als ik het op de goede manier schreef met kapjes, accents etc. viel mijn stukje weg. Vandaar dus..-

1 reactie

Jullie waren toch wel moe zeker. Prachtige dag, met een apotheose van energie.

Ik vind het geweldig als je dit allemaal kunt.

buitenkans

19 October 2014 om 14:34

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.