LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Makelaar

4 reacties

Zo, we hebben een nieuwe makelaar.

De eerste was ongeveer 23 jaar oud en er begonnen al behoorlijk wat rotte plekjes aan te komen. Geen wonder, altijd in weer en wind. En dan vlakbij de hoge bomen waardoor het alg en mos ook in ging vreten. Dus Gerrit heeft de makelaars eraf gehaald, de boeiborden vernieuwd en nieuwe makelaars uitgezaagd van watervast boord.
Sorry, nu ik dit zo teruglees bedenk ik me, mijn lezers zullen toch niet van gedachte zijn dat we ons huis gaan verkopen en de verkoper, de makelaar zogezegd, beschreven wordt in dit stukje ?
Dat zou niet netjes zijn... We blijven trouwens nog in Rommerswael wonen. Of er moet iemand komen die ons stulpje meteen wil kopen ?Knipogen

Nee, een makelaar is die topversiering. Maar een makelaar is eigenlijk de vertikale balk in een spantondersteuning van de topgording. Zo, dat klinkt ingewikkeld, ik heb het ook opgezocht hoor. En dan noemen ze die versiering ook 'een makelaar'. In Friesland wordt het een uilenboord, maar dan in dialect, genoemd. Omdat er in de versiering op de top van schuren een gat zat om steenuiltjes door te laten, die dan in de spanten konden nestelen.
Bij ons is het eenvoudiger, maar ik vind de versiering altijd leuk. Toen ons schuurtje/tuinhuis gebouwd werd, van een voormaligen keet bij General Electric in Bergen op Zoom, en voorzien van oude pannetjes, van een afgebrand pandje in Lepelstraat, werden door onze toenmalige buurman, een echte Willie Wortel, de makelaars gemaakt . Nu zijn ze dus vernieuwd.

Meestal is zo'n makelaar een symbool. Hier zie  (niet zo scherp) een zandloper in het midden en dan twee zwanen aan de zijkant. Teken van vruchtbaarheid.
Op de schuur van streekmuseum de Meestoof in Sint Annaland, en op meer boerderijen op het eiland, zit een pauw als makelaar. Wel met een hangende staart. Niet pronkend, da's niks voor de eilandbewoners.

Doe mà geweun, dan doe jie à gek genogt..Dat principe dus.

4 reacties

Inderdaad zeg, ik dacht ook meteen dat die nieuwe makelaar jullie huis moest verkopen omdat die ouwe makelaar geen resultaten boekte, maar nee, 't gaat om de topversiering. Daar had ik dus nog nooit van gehoord... Weer wat bijgeleerd, Jopie!

Tuinfluiter

30 November 2013 om 16:23

nooit geweten van die dubbele betekenis.

izerinalin

30 November 2013 om 16:48

Dat wist ik dus wel, als je naar zeeland t.v. kijkt leer je ook nog wat.Knipogen

wijari

30 November 2013 om 16:56

Nog nooit gehoord dat dit ook een makelaar genoemd wordt. Dus weer wat bijgeleerd.

paled

30 November 2013 om 20:24

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.