LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Een mooie dag...

1 reactie

Nee, sfeerfoto's zoals Jeanet van 'Blij dat ik brei' heb ik niet gemaakt. We waren ook niet zo actief. Maar met mijn verslagje wil ik wel laten zien dat 'bloggelingen' op Zeelandnet hun vrije zaterdagen goed besteden.
Ik heb geen enkele foto gemaakt, want van de locatie, hoeve Landlust, heb ik al plaatjes. En er was maar één mannelijke bezoeker in klederdracht en sorry Willem, dat was niet inspirerendKnipogen
Het was een dialectdag die traditiegetrouw begon met koffie en een bolus, met handen schudden, zoenen, en 'oe is 't mit u/joe ?'
Gelukkig waren er weer heel veel van vorig jaar, maar helaas had de voorzitter ook veel namen te melden die overleden zijn. Dat aantal ligt bij de Zeeuwse Dialectvereniging hoog. De vereniging krijgt weinig jongere leden erbij, en eigenlijk geen wonder. Want dialect, het heeft niet de meeste belangstelling.
Maar degenen die er zijn, leven gelukkig wel mee met de Zeeuwse taele. Da's ommers de moaisten van allemaeleZoenen?
Het optreden van Engel Reinhoudt, onze echte Zeeuwse troubadour is altijd een pareltje.
Wat ook aanspreekt, en het was voor mij niet de eerste keer, is een spreekbeurt van mr. G.W. Smallegange, Gerard dus, o.a. bekend van Omroep Zeeland , die als bestuurslid van de Boerderijenstichting Zeeland veel en leuk weet te vertellen over die gebouwen, maar ook over gewoonten rondom 'de 'oeve's'.
Ik kocht aan de boekentafel een uitgave van Smallegange - Rond 't Hof- en heb  daar vanochtend al met veel plezier in gebladerd.
Zo staat er een mooi verhaal in over Hoeve Nooitgedagt' -zie plaatje- bij Sint Annaland.
De hoeve heette eerst Zeezicht, maar, zo las ik, werd Nooitgedagt genoemd toen de boerenknecht trouwde met de weduwe-eigenaresse. De man heette Barend Meerman, en had nooit gedacht nog eens boer op zo'n spul te worden.. Spannend hoor.

De lunch was lekker, maar wel minder (sorry bestuur van de ZDV) dan andere jaren. Ja, iedereen moet de tering naar de nering zetten, dat was goed te merken. Gelukkig maar dat er op de gezelligheid onderling aan tafel niet bezuinigd kan worden. We zaten met drie heren 'van d'n overkant, allemaal in ons eigen dialect te kletsen.

Na de pauze trad Zeeuwse Sien op. Ze gaat met haar dialect-conference 'de boer ' op en krijgt de lachers gemakkelijk op haar hand. Veel van de aanwezigen hadden haar al op de radio gehoord, ik nog niet. Ik moet zeggen, het was 90% leuk...
Maarre..ieder zijn meug, zei de boer.
Laat ik vooropstellen dat het niet gemakkelijk is om voor deze dag 'iets nieuws' te verzinnen. Want dat heb je nu eenmaal als je al 37 jaar bij elkaar komt en het aanbod van passend Zeeuws dialect-talent niet zo hard groeit.

Na ons eigen Zeeuwse volkslied - a capella- gezongen, was er nog een drankje, en napraten. En uiteraard namen we afscheid van iedereen met de wens 'tot volgend haar D.V. ' Dat laatste verzin ik erbij, maar het is wel zo.
't Was een mooie dag...

1 reactie

Een schoonen dag. Ik geloof het graag, als ik het zo lees. Je schrijft mooi objectief, dat is knap..en toch njiemand tekort doen.

buitenkans

20 October 2013 om 14:02

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.