LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Moei Pie

5 reacties
Moei Pie

Het foto-album bij moeder is een echt familie archief. De meeste mensen die zich in het dikke boek geplakt zijn, ken ik. Maar soms komt er een foto tevoorschijn waarvan ik denk "wie's dat ?". Gelukkig maar dat moeder nu nog kan vertellen wie het is of zijn, en we schrijven het dan ook meteen achter op de foto.

Vanmiddag kwam dit plaatje voor de dag. Het blijken de zusters van opa Deurloo te zijn, Maatje, Janna, Pie, Kornelia en Jannetje, tantes dus van mijn moeder. Respectievelijk moei Moa, moei Janna, moei Pie(daar is moeder naar vernoemd) , moei Knelia en moei Jannetje genoemd door de nu bijna 88 jarige nicht Pieternella.

En meteen zat moeder op haar praatstoel:
De tantes kwamen in het voorjaar een dagje op visite bij ons op het Oudeland. Rond half elf waren ze er. Een bus was er niet, dus werden ze met een gerijtje gebracht. De koffie was al gemalen en de melk stond op de sleekachel. De mooiste kommetjes kwamen uit de spinne (de kast) en stonden op het schenkblad met een spritsje of een sneetje peperkoek. En daarop was boerenboter (roomboter) gesmeerd.
Bij het koffiedrinken kwamen de familiepraatjes los. Het 2e kommetje koffie werd vergezeld van een zelfgebakken babbelaar. Als dat voorbij kwamen de stopflessen met zelfgemaakte boerenjongens en boerenmeisjes op tafel. Losse flodders werden die genoemd. Ook was er eigengemaakte advocaat. Moeder zette vast het eten op de kachel, "gekookte kluven, vooraf uit de ton gehaald van het voorjaarsvarken dat geslacht was. En voor iedereen een hele peer, Gieser wildeman.
Opa had maar een korte schafttijd bij de boer, dus voor de keer dat zijn zussen er waren liep hij extra hard. Er werd wel gekust, maar niet zoveel als tegenwoordig. Eén was genoeg.

  Maar ze hielden echt wel van elkaar ,voegt moeder er aan toe. Vader nam een cognacje met suiker. Soms kreeg hij een geklutst ei met brandewijn. Het vrouwvolk had inmiddels rode konen.
Er was bitterkoekjespudding als dessert, er werd een psalm gelezen (een korte deze keer) en snel gedankt. Want vader moest weer naar zijn werk bij de boer. Want vader was een man van de klok, maar de boer nog meer !
ER was water gekookt, en samen werd de afwas gedaan. Dan kwam de breikous voor de dag , er werd niet veel gebreid, en moeder zette thee en rond vier uur werden de moeien weer opgehaald.

"Dag Jewan, bedankt voa de hoeie zurregen, de hroete an de jongens en de meissen en, zo 'ad "d Heere wil ,tot ziens ee!"

Jaren geleden waren we in Enkhuizen, in het Zuiderzee museum. Daar stond een huisje zoals bij opa en opoe, met zo'n kamer(tje) met donkerrood pluche tafelkleed, met het keukentje, geen aanrecht maar een bank, waarop een teiltje met een koudwaterkraan er boven. Het zwaren ijzeren schenkblad op de keukentafel...
Toen moeder vanmiddag haar herinneringen ophaalde, kwamen die van mij ook boven . Aan het huisje van opoe en opa, en aan het museum.
Ik zag het bezoek voor me.

De foto ging leven...

 

5 reacties

Het eten en drinken is nu anders. Zo ook het vervoer en misschien de gespreksonderwerpen. Maar het onderliggende "familiegevoel"is er nu nog. Groeten Izerina
izerinalin

02 May 2010 om 20:41

Bij mij komen ook vaak de geuren van vroeger weer boven. Heb jij dat ook?
Leen Koper

03 May 2010 om 00:05

Wat een mooi verhaal, Jopie! Ja, wij boffen hè, met moeders die ons nog kunnen vertellen hoe het vroeger was en de namen uit het fotoalbum nog weten.
Tuinfluiter

03 May 2010 om 08:04

Een heerlijk verhaal Jopie, ik zag het voor me.
my.

03 May 2010 om 09:50

 Wat heb je dat prachtig neergezet Jopie! Het verhaal kwam prachtig tot leven, knap als je dat zo kunt verwoorden. Ook mooi dat je moeder over de gefotografeerden verhalen heeft. Ik zou zeggen leg dit verhaal bij de foto voor het nageslacht het geeft meerwaarde... groet van Marie
Riet Luteijn

03 May 2010 om 11:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.