LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

In vol ornaat...

4 reacties
In vol ornaat...

Ik denk dat het in 1982 was toen ik voor de krant, de Eendrachtbode, waar ik als correspondente werkte, een klederdrachtenshow ging "verslaan." Dat gaf indertijd inspiratie voor het onderstaande verslag:

Natuurlijk, ik geeft het eerlijk toe. Ik ben een grote chauvinist. Maar wees eerlijk, Zeeland is toch de mooiste provincie en wij hebben toch de Stormvloedkering. En er zijn toch prachtige stranden , waarop men al dan niet topless mag zonnen.
Maar dat topless valt weg als men weer eens de gelegenheid krijgt om onze prachtige klederdrachten in vol ornaat te zien. Dat gebeurde toen ikeen modeshow zag op een agrarische ontmoetingsdag, georganiseerd door de Rabo-banken.
Mevrouw van Liere was daar de ladyspeaker. Maar eigenlijk past zon Engels woord hier niet. Deze mooi uitgedoste dames en heren noemen we toch ook niet mannequin of dressman. t Zijn gewoon echte dege mannen en vrouwen, goed Zeeuws, goed rond.
Niet allemaal trouwens. En misschien was de vulling bij de meeste wel kleding: keusen in plaats van vlees.

Pracht en praal

De Bond van Plattelandsvrouwen toonde in Meulvliet deze avond nog bestaande en historische klederdrachten van Zuid-en Noord Beveland, Zeeuws Vlaanderen en Walcheren.
Wat zit ik dan toch af e toe te tobben, hoewel ik zelf best een stel voor klederdracht heb, want ze hadden allemaal van die stevige bovenarmen. Doek en beuken komen daar mooi op uit en wat te denken van die kostbare sieraden. Eigenlijk moet mijn echtgenoot blij zijn, want een snoer Geishaparels is niet te vergelijken met die pracht en praal van de stikken, strikken, balspelden, bloedkoralen, gitten en gouden sloten.

Een ding heeft de klederdracht voor: je hoeft nooit te zeggen:wat moet ik nu weer eens aan, want traditioneel staat alles vast, maar voor het zover is.. Wat te denken van die geborduurde sierlinten. Telkens wanneer je als meisje uit de school kwam, moest je even borduren. Geen wonder dat deze zaken zo waardevol zijn. Er zal, volgens mij, menig traantje overheen gerold zijn.

Manteline

Wat ik ook bijzonder vond was de manteline, een zware cape met capuchon die over de Zeeuws Vlaamse klederdracht wordt gedragen. Je waande je in de oude tijd. Sommige bezoekers dachten zoek de man met de cape !, ze stevenden meteen op de bar af. Maar dat spul wat daar verkocht wordt, vervliegt. Maar die prachtige kleding, dat spoormandje, die zilveren beugeltasjes met drie vakken (n voor het botergeld, het andere voor eiergeld, en het kleinste voor het huishoudgeld dat toen ook al niet klopte ,merkte de ladyspeaker op) dat vervliegt niet , dat blijft bestaan.

En wat te denken van die mannen met hun speciaal gesneden messen,internet

hun zilveren brillenkokers en versierde beurzen. Waar blijven de moderne mannen met hun eenheidskleding, met hun eeuwige spijkerbroek.

Deze show was een belevenis. Ik bewonderde voor ik naar huis ging nog even de waardevolle outfits van de mannequins, wierp jaloerse blikken op de sieraden en spoedde me toen met een nog trotser en chauvinistischer gevoel dan ik al had, naar mijn eigen bedoeninkje.

Er moest een verhaaltje over deze avond worden geschreven, nog een wasje gedraaid, bijna allemaal kunststof..

Zou je damast, echte zijde, Brussels kant, e.d. eigenlijk op 60graden mogen wassen ?

4 reacties

Hoi, heb een vraagje via de mail verstuurd....leuk verhaal. Liefs Wilda
Zeeuwse dame

18 August 2009 om 15:36

Gossie Jopie weer wat geleerdAlleen van Brusselskant heb ik geen verstand, Lieve Groet van TRui
Trui[tjes] Perikelen

18 August 2009 om 15:54

Ik denk, dat het allemaal op de hand gewassen moet worden, Jopie. Leuk stukje! Groeten van Tilly
Tuinfluiter

18 August 2009 om 18:12

Jawel..... we hebben een prachtige provncie!! En nu de zon schijnt deze maand valt het nog meer op. Ook ik ben een echte Zeeuwse en chauvinistisch. Groetjes van oma Saar
saar

19 August 2009 om 14:50

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.