LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Ostrea

4 reacties
Ostrea

Vanaf het balkon maakte ik ook nog een foto van het huis van onze achterbuurvrouw. Dat huis heet "Ostrea". De latijnse naam voor oester.

Het huis achter ons is gebouwd rond 1902. Het was het 2e huis in de gemeente Tholen waar een bouwvergunning voor werd verleend. Die Woningwet ging nl. in 1902 in.  Het is een pand met rijke architectuur invloeden en vertoont chaletstijlen en ook de Jugendstil is duidelijk te herkennen.  Tot in l957, toen de eerste eigenaar vertrok ( dat was burgemeester Wagtho, die zich later in Oostkapelle vestigde) tot 1957 was er in de villa alleen gasverlichting aanwezig. Ook was de waterleiding maar tot aan de keuken doorgetrokken.

Het is een schitterend oud huis, maar bijna "onbewoonbaar" door de hoge kosten. Echt voor liefhebbers. Er heeft o.a. een kunsthistoricus ingewoond die boekenkasten van meters hoog had.  In het huis stonden rond 1957, toen ik er ook weleens binnen kwam, delftsblauwe toiletpotten. Die moesten dan wel met een emmer doorgespoeld.

Het stuk grond waarop het huis staat is bijna 6000m groot. Er is een oude boomgaard rond, die in het voorjaar prachtige bloesems geeft. En ook zijn daar veel vogels . De hoge populieren rondom het perceel zijn voor de buren, waaronder wij, niet zo leuk. Ze nemen teveel zon weg, geven veel blad in het najaar. Jaren geleden is er gesnoeid, dat kostte indertijd al duizenden guldens. Nu zal de mevrouw die er woont, (ze is weduwe), daar niet veel aan doen. Helaas.  Want als de bomen heel veel gekort worden, dan heeft ze daar jaren niet naar om te kijken.

In de winter zien we het huis dus goed, in de zomer, is het "onzichtbaar" van ons uit. Het heeft wel iets zo'n oud huis.

4 reacties

 

Schitterend Jopie, die ouwe grote huizen, maar idd wat je zegt, niet te betalen in onderhoud, en dan ook nog een joekel van een tuin.

my.

03 January 2009 om 14:02

Vind het net als Triene een prachtig huis whoeiiiiiiii maar ik ben ook wel blij dat we er zelf niet wonen qua onderhoudt...

Groetjes en prettig weekend tries en herbie
Sweet Devil

03 January 2009 om 14:08

Mooi en bijzonder dat je er zo s'winters op uitkijkt, maar er zelf wonen is 'n ander verhaal weet er alles van ahum, maar wel romantisch, fijn weekend nog Dag he grtje Trui

Trui[tjes] Perikelen

03 January 2009 om 16:42

 Ja, mooi zo'n oud huisje. Maar wel veel onderhoud en vaak tochtig. Nou, groetjes weer van Saar en nog prettig weekend voor de rest.
saar

03 January 2009 om 16:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.