LEVENSGENIETER

Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is. (Goethe)

Goed Zeeuws-

6 reacties

M'n ouders trouwden in 1942, toen werd ook een hangklok aangeschaft. Geen nieuwe, maar m'n vader (was vertegenwoordiger zoals ik meerdere keren vertelde) kocht de klok ergens onderweg. De klok hing altijd te pronk in de huiskamer. Elke zondagochtend werd het uurwerk opgewonden en de klok bleef goed.

Toen m'n vader overleden was , nam broerlief de taak op zich de klok op te winden.Traditie moet er zijn toch ? Bijna 10 jaar geleden verhuisde moeder naar de serviceflat, de klok ging mee natuurlijk. Nu 2,5 jaar geleden moest ze weer verkassen, en de klok ging mee naar de woonunits.En dat ging fout, regelmatig viel de klok stil, had kuren , etc.etc. Dus naar de grootse klokkenzaak van Nederland i(n Steenbergen) gebracht. Voor 200 euro werd hij gemaakt . Nee dus. Na korte tijd weer fratsen. De wanden en de vloeren van de gebouwtjes bewogen bij elke beweging en de klok reageerde daar op. Inmiddels was een buurman overleden en moeder kreeg zijn hangklok. Die werd in de recreatieruimte gehangen, want 2 ouderwetse hangklokken in zo'n klein kamertje, dat was ijdelheid der ijdelheden. Helaas, de familie-klok bleef vervelend doen, en is weer teruggebracht. Hij mocht enkele maanden in Steenbergen blijven, en als ze verhuisd was, wordt de klok teruggebracht.

Ondertussen is de klok van wijlen de buurman aan de wand gehangen in haar nieuwe appartement, die hangt daar heel mooi!

"Ja maar moeder, de andere klok hebt u zo lang gehad, ruim 60 jaar. En die heeft pa nog gekocht!. Daar zit toch veel meer emotionele waarde aan ? En waar moet die nu hangen als de mensen van de klokkenwinkel hem a.s. week terug komen brengen ? "

Moeder kijkt eens in het rond, en zegt dan "hang die maar in de gang, het is immers een "gangklok !"

6 reacties

Wat een geld Jopie om die klok te laten repareren. En dan nog niet geholpen. Ik  hoop maar voor jullie dat het nu weer geen 200 euro gaat kosten... En dat  had je moeder leuk bedacht vind ik. Mijn broer in Amerika doet dat ook graag klokken maken en ook oude horloges weer oplappen. Hij kwam eens op vakantie, bracht een speciaal bij de fabriek besteld onderdeel voor een oude scheepsklok van mijn vrienden mee, was eeen hele dag zoet met de klok helemaal uit elkaar halen. maar die doet het nu meer dan vier jaar laternog steeds.
Riet Luteijn

05 December 2008 om 22:02

Ja, Jopie, zo'n klok ken ik ook. Hij heeft altijd bij mijn ouders in de gang gehangen en daarmee heb ik de romeinse cijfers geleerd.
Leen Koper

05 December 2008 om 22:16

 

Dag Jopie,

Zonde dat die mooie klok naar de gang verbannen wordt. Oom maakte mijn hangklok altijd, kort voor hij bedlegerig werd deed ie `t niet meer, ik heb het niet meer aan hem kunnen vragen om hem te repareren, als ik er op kijk voel ik het gemis.

Groeten van Trien.

my.

05 December 2008 om 22:29

De klok van onze opoe,die mijn moeder had geerft hebben ze gestolen,met de voorraad koffie die moeder in huis had.En ach arme later durfde moeder nooit meer alleen het huis in als ze na een avond weg was geweest.

Nu hebben wij de klok van mijn moeder in onze kamer hangen.Ben er blij mee en hij loopt heel precies.

Je moeder weet overal een antwoord op,fijn nog zo bijdehand.De verkoudheid al iets minder?

Slaap lekker Jannie

wijari

05 December 2008 om 23:14

GMdogs-1.gif picture by Wilda-01

Jopie, het is het gebouwtje waar een adresje van me zit, ben nu best onrustig.
Liefs Wilda en een fijne zaterdag.

Zeeuwse dame

06 December 2008 om 10:36

Mooi, die moeder van Jou, het is zoiets als een goeslaken.

Soms Jopie moet je klokken opgeven. Wij hebben er een in de garage hangen, waar we geen afscheid van kunnen nemen. Plus twee schilderijen, waar we geen afstand van kunnen doen, omdat we ze kregen bij het ons trouwen. Het wordt wel gezellig in de garage.

buitenkans

06 December 2008 om 13:45

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.