{literal} {/literal}

Jammie

Welkom! Dit blog gaat in principe over het maken van jam, een van mijn hobby's. Maar ja, jam maken doe je maar een beperkte tijd van het jaar, want alleen als de vruchten rijp zijn valt er jam van te maken. Gelukkig heb ik nog mijn andere hobby: fotograferen. Als gepensioneerd beroepsfotograaf kan ik het vak maar niet verlaten. Alleen doe ik het nu op mijn eigen wijze in de vorm van een soort impressionistisch picturalisme.

Kroosjes

0 reacties

Een aantal dagen geleden kreeg ik van een goede kennis een tip: "De tuin van mijn buurman staat vol met pruimen en hij weet er geen raad mee. Als je wilt...."

Zoiets is dus niet aan dovemansoren gezegd. Goed voorbereid ging ik met een krat en een emmer die richting op en daar stond een boom, zo volgeladen, daaraan mist men een, twee pruimpjes niet. Met een forse lading ging ik weer huiswaards, maar de oogst was zo enorm, dat mijn buren hebben moeten meedelen in mijn nieuwe geluk.

Alleen, het waren mini-pruimpjes. Twee, drie, hooguit vier centimeter groot, maar verrukkelijk van smaak! Allemaal "ontpit", een reusachtig werk met zoveel pruimpjes en eerst de helft tot jam gekookt. Een kleine teleurstelling, het stijfde helaas maar niet op. Kortom, heerlijk voor over het ijs, maar niet als jam te gebruiken.

De tweede "batch" maar ontpit en exact het recept gevolgd. Niet altijd mijn sterkste punt, ik variëer erg graag, maar om elk risico uit te sluiten. Alleen, nu een beetje port toegevoegd, overeenkomstig het volledige recept. De smaak was verrukkelijk, maar helaas dan wel over het ijs. Ook deze hoeveelheid stijfde niet op, het bleef maar enigszins vloeibaar. Kortom, genoeg om weer ijs er bij te eten! Niet echt een probleem.

De oplossing kwam een aantal dagen later: meer geleisuiker had er bij gemoeten. Het waren namelijk geen echte pruimen, maar "kroosjes", een klein, "ouderwets" soort pruim, tegenwoordig redelijk zeldzaam, maar wel heel erg lekker! Vooral over roomijs!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.