mijn model hoogaars THOLEN-64

Welkom op mijn modelbouw weblog van de hoogaars.

het nagelen van de planken

4 reacties
het nagelen van de planken

als de foto  in het vorige stukje in een apart venster wordt geopend, is de foto een heel stuk groter, en kun je de houten pennen zien waarmee de planken worden vastgezet aan de spanten, in combinatie met witte watervaste houtlijm. vroeger werd dit ook gedaan met zgn "deutels".als de plank in de juiste vorm was gebrand en de lijn van de spanten volgde, werden er gaten geboord, en met een houten pen werd de plank aan het spant vastgezet. de pen of deutel werd zowel onder als boven ingekeept, en daar kwam een wig in, als men de deuttel dan er in sloeg, kwam onder in het geboorde gat de wig aan  en werd in de deutel gedreven, zodat die wijder of dikker werd en muurvast kwam te zitten, in het spant. van buiten vandaan werd dan een wig in de buitenste keep geslagen en die klemde dan de plank vast tegen het spant.

in het klein is dit niet na te maken, maar een alternatief is, door dit met coktail prikkers te doen. een 2 mm boortje word puntig geslepen, en door de plank, in het spant wordt een puntig gaatje geboord. met een injektie spuitje wordt er houtlijm in het gaatje gedaan en een halve coktailprikken wordt in het gaatje getikt. nadat het wat naarbuiten geperste lijm is opgedroogd, kan dan het uitstekende deel van de prikker worden afgestoken en netjes worden afgeschuurd.

in mijn eerste schip werden 3 pakjes van 300 prikkers, die door de helft gaan, gebruikt.

op de foto een stukje van de kont van mijn eerste model.

4 reacties

Jij moet toch wel over veel geduld beschikken want je moet toch steeds weer wachten tot het droog is om verder te gaan...ik blijf je volgen ..Groetjes jean..
Sirikit

09 October 2005 om 14:14

een vakman op de vierkante millimeter.
katoog

09 October 2005 om 16:35

dank je voor de re, doen jullie ook wat in de modelbouw,leuk als we wat kunnen uitwissellen, of van elkaar leren, gr henk
fam. van klinken

10 October 2005 om 18:36

Nee, ik doe niet aan modelbouw. Ik heb geen geduld. Hoe noem je dat, grote stappen snel thuis. Daarom waardeer ik het als anderen wel het geduld en de vaardigheid hebben voor modelbouw.
katoog

12 November 2005 om 21:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.