mijn model hoogaars THOLEN-64

Welkom op mijn modelbouw weblog van de hoogaars.

TH-64, mijn eerste model

0 reacties
TH-64, mijn eerste model

Ja dat had ik nog niet vermeld, maar het model is dus een Tholenaar.het heeft begin deze eeuw gevaren als Tholen 64. Het schip is gebouwd op de werf van D van Duivendijk, ini Tholen en is in 1907 gebouwd.

tekeningen had men toen niet, er werd aan de hand van enkele maten in een zakboekje een schip gebouwd. meestal ging men uit van de lengte van de kielplank, voor en achtersteven, breedte op de mastbank. Een en ander kon makkelijk wat afwijken, naar gelang de maatvoering van de beschikbare planken en balken. Dit is ook de reden waarom er zowat geen enkele hoogaars gelijk was van maatvoering.

 

De TH-64 had een lengte over de stevens van 13.40 mtr, breed op de mastbank 4.02 mtr holte op de mastbankl 1.74 mtr. 

het model is op een schaal van 1:20, dus 67 cm lang.

Omdat er vroeger geen echte tekeningen waren, is een zekere J van beylen, conservator van het Antwerpse scheepvaart museum, de th-64 geheel in en op wezen meten, en heeft van het orginele schip in 1952 een perfecte bouw tekening gemaakt. dit vooral om zo een stuk historie niet verloren te laten gaan. aan de hand van deze tekening heb ik dus mijn model gemaakt, welke nu verkrijgbaar is bij de Ned. Ver v Modelbouwers. Ook heeft van Beylen het schip , ook aan de hand van gesprekken met de bouwer en scheeps timmerlieden een model helemaal na gemaakt, en dit beschreven. daar is een prachtig boekwerk van: De Hoogaars. Verder in dit boek veel historie van div hoogaarzen, bouwjaren, kostprijzen en eigenaren.Mocht men hieraan kunnen komen in de bieb, beslist zeer de moeite waard.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.