Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

567. Vreemde beroepen

2 reacties

Heeft u wel eens van een hondenvoorproever gehoord? Dat is een serieus beroep in Engeland. Er wordt iemand een bord met hondenbrokken voorgezet, waarbij hij of zij mag beoordelen hoe het smaakt en of het dus geschikt heeft om deze maaltijd aan Fikkie voor te zetten.

Zou dit enig verband hebben met een brokkenpiloot? Nee, dat is toch heel iets anders. Een brokkenpiloot is een vliegenier die bij herhaling vergeet om tijdens de landing het landingsgestel uit te klappen.

 

Iemand die in een beddenfabriek de vering van de matrassen moet controleren heeft ook een aparte naam: die heet een matrasspringer. Logisch dat die bed-onderdelen goed getest worden, ze krijgen het één en ander te verduren...

 

Terug naar Engeland. Daar kun je jezelf aanprijzen als vogelverschrikker. De bedoeling is dat je je dan opzichtig tussen de gewassen begeeft, met als enige doel om de vogels af te schrikken. Dus niet zoals bij ons via een aangeklede pop, maar een mens van vlees en bloed. Vele Engelse vogelverschrikkers maken gebruik van een muziekinstrument. Als ze dit dan met valse klanken bespelen, dan durft er geen vogel meer te landen.

 

We maken een grote sprong en we komen aan in Japan. Daar kent men het verschijnsel treinduwer. Mijn eerste gedachte was dat een potige Japanner in het kader van "De sterkste man van Japan" probeert om een treinwagon van z'n plaats te krijgen.

Maar nee, dat is het zeker niet. Treinduwers zijn geüniformeerde personeelsleden van de Japanse spoorwegen die proberen om de laatste passagiers in een reeds overvolle treinwagon te duwen. Zie foto.

De 1,5 meter regel wordt hierbij schandelijk overtreden. Zelfs de 1,5 centimeter regel kan  niet worden gehandhaafd. 1,5 millimeter komt nog het dichtst in de buurt.

 

Even een ander onderwerpje. Er zijn beroepen die je op meerdere manieren kunt opvatten.

 

Een dramadocent bijvoorbeeld:

- òf een docent dramatiek aan de kunstacademie

- òf een beginnend docent die totaal geen orde kan houden

 

Een kraamverzorgster:

- òf een verpleegkundige die gespecialiseerd is in geboortes

- òf een meisje dat op de weekmarkt klanten helpt aan de groentekraam

 

Een gymleraar:

- òf een leraar lichamelijke oefening

- òf een docent aan een gymnasium

 

Een kleine anekdote naar aanleiding van de leraar lichamelijke oefening. Op de school waar ik destijds mijn lessen verzorgde stonden er op het lesrooster een aantal afkortingen. Mijn vakken waren WIS, SCH en NAT (en later INF toen de computers arriveerden). Ook de docenten hadden een drieletterige afkorting van hun achternaam. Ook voor de lokaliteiten waren er nummers òf afkortingen. De afkorting voor de locatie van de gymlessen (de sportzaal) was SPZ. Ooit was er een leerling met humor die deze afkorting verkeerd interpreteerde. Hij vertaalde SPZ niet met sportzaal. Integendeel, hij dacht dat het "spuugzat" betekende.

 

Een andere anekdote uit het onderwijs. Tijdens een ouderavond had ik een gesprek met de ouders van een zogenaamd "belhameltje". Na de bespreking van de vorderingen zei de vader tegen mij: "Pak 'm maar goed àn meester !!!" Blijkbaar was deze knaap thuis ook niet altijd even braaf.

Plotseling zat ik, sinds die ouderavond, dus in de juridische hoek. De eerste keer dat ik met "meester" werd aangesproken. Geen "schoolmeester" maar gewoon "meester".

 

Nog een paar beroepen:

Een huisjesmelker is heel wat anders dan een rundveehouder. De enige overeenkomst is het woord "melken". Toen ik het woord huisjesmelker intikte in de zoekmachine kwam er meteen een foto van iemand uit ons Koninklijk Huis. Merkwaardig toch...

 

Een dame die helpt in de viskraam is een visvrouw. Pas als ze onaardig tegen je gaat doen wordt het een viswijf.

 

Weet u wat een ouvreuse is? Ik heb het ook op moeten zoeken. Het is een dame die je naar je plaats begeleidt in een schouwburg of bioscoop. Blijkbaar is dit altijd een dame, want het woord ouvreur bestaat niet...

 

Als kabinet Rutte-IV niet doorgaat en als er dan voor de allereerste keer in de geschiedenis een dame aan het roer zou staan, krijgen we dan een première? (dit laatste woord kun je zelfs op twee manieren opvatten)

 

 

Het laatste onderwerp gaat over een voetbalclub uit Rotterdam-ZUID, waarvan de naam vreemd genoeg eindigt op NOORD. Hoe gek wil je het hebben?

Het zou verstandig zijn dat supporters van deze club nu acuut stoppen met lezen.

 

De voetbaltrainer van deze club heet precies hetzelfde als een strafpleiter in een rechtbank: ADVOCAAT.

Vanwege de slechte resultaten van deze club moet de trainer zich na elke mislukte speeldag verdedigen tegenover de fans, de clubleiding, enz. enz. Die verdedigingstechnieken overheersen tegenwoordig zijn werkzaamheden. Hij heeft daar een dagtaak aan. Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat hij de laatste tijd zichzelf is geworden: ADVOCAAT.

Als hij later zijn memoires samenvat in een boekwerk dan is de titel al bij voorbaat bekend: "Van voetbaltrainer tot advocaat"

 

Zo, dit was tevens het laatste beroep van deze column.

 

 

2 reacties

Je staat er toch eigenlijk allemaal nooit bij stil?

Echt weer leuk geschreven.

GinaHeynze

14 May 2021 om 12:41

Dat waren weer heel wat beroepen met daarbij een echt Hanniaanse interpretatie. Weer een lust om te lezen. Hoeveel matrasspringers zouden ze eigenlijk in dienst hebben bij de Consumentenbond? En wanneer zouden die met pensioen mogen? Het lijkt me beslist een zwaar beroep!

Toos van Holstein

19 May 2021 om 12:44

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.