Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

562. Leugendetector

2 reacties

Hoe vaak komt het niet voor dat je in het dagelijks leven teruggrijpt naar een bekend sprookje. Enkele columns geleden kwamen we er bij toeval achter dat Klein Duimpje de eerste stappenteller in zijn bezit had.

Vandaag gaat het over het Italiaanse sprookje Pinocchio. Een jongetje dat aanvankelijk gemaakt was van hout, maar dat in de werkplaats van de timmerman plotseling tot leven kwam. Maar het meest bijzondere moest nog komen. Het houten mannetje bleek in het bezit te zijn van een INTERNE LEUGENDETECOR. Iedere keer als dit kereltje een onwaarheid sprak, dan werd zijn neus op slag een stukje langer. Hoe meer hij jokte, hoe langer de neus werd. Naast de interne leugendetector had Pinocchio ook een extern geweten, in de vorm van een insect: Japie Krekel heette dat mormeltje. Japie probeerde Pinocchio moreel onder druk te zetten: niet meer jokken en dus ook geen lange neus meer trekken.

 

Deze column gaat dus over het verschijnsel "de waarheid geweld aandoen".

Dit is synoniem met:

- jokken

- leugenen

- liegen

- de waarheid verdraaien

- ergens geen herinnering aan hebben

 

U heeft natuurlijk al lang door dat er een politieke reden is om juist nu dit onderwerp te berde te brengen. Mijn idee: zou het geen goed idee zijn om de leugendetector te introduceren in de politiek? Om te beginnen in de Tweede Kamer?

Nee, geen interne leugendetector, dat zou een beetje confronterend zijn. Ziet u het al voor u? Een politicus achter de microfoon krijgt plotseling een lange neus. Géén gezicht!! Op de afbeelding ziet u een willekeurige politicus die zojuist een onwaarheid heeft verteld. Nee, dat kan echt niet. Dat is schaamteloos.

 

Dus we kiezen voor een digitale leugendetector die functioneert op AA-batterijen. Waar hangen we zo'n ding op? Gewoon aan de wand van de Kamerzaal, naast de rookmelder? Daar is nog wel een plekje. Beter is het om de leugendetector dichtbij de microfoon te plaatsen. De ingebouwde camera moet goed uitzicht hebben op de spreker. De gelaatsuitdrukking èn de lichaamstemperatuur kunnen essentieel zijn om eventuele onwaarheden op te sporen.

Ook de interruptiemicrofoons moeten uiteraard dezelfde waarheidsgetrouwe beveiliging krijgen.

 

Wat gebeurt er bij de constatering van een onwaarheid? Dan klinkt er een luid en irritant piepsignaal, waarop de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp vriendelijk doch dringend verzoekt of de bewuste spreker zijn betoog wil herstarten.

Het is belangrijk dat de leugendetectoren in een goede conditie verkeren. Dat de batterijen opgeladen zijn en dat de onwaarheden duidelijk herkend worden. Iemand van de VVD heeft al aangeboden om dit regelmatig te willen toetsen. Toevallig dat er op het kleine labeltje onderaan het apparaat de tekst "VVD-proof" is aangebracht.

 

Nu ik de partij VVD noem besef ik plotseling een tekortkoming mijnerzijds. In vorige columns waarschuwde ik altijd mijn lezers van Vrijheid en Democratie voortijdig als er iets minder positiefs werd gemeld over hun partij. Zij konden dan het besluit nemen om de column niet te lezen of verder te gaan ná het liggende streepje. In dit geval ben ik dat helaas vergeten. Mijn welgemeend excuus daarvoor.

 

Deze moderne manier om in de politiek onwaarheden te voorkomen is een doorbraak te noemen. Leuk dat onze nieuw gekozen voorzitter Vera Bergkamp meteen hiermee aan de slag kan gaan.

 

Alle ouderwetse manieren om onwaarheden uit te bannen kunnen in de prullenbak. Het drinken van waarheidsserum, of enkele druppels van dit goedje in een glas water, behoort tot het verleden.

Een andere manier berustte op het bekende spreekwoord: "Kinderen en dronken mensen zeggen de waarheid".

Is het wel een goed idee om een fles jonge Bols naast het spreekgestoelte klaar te zetten? Dit zorgt ongetwijfeld voor wat meer vrolijkheid en een wat lossere sfeer in de Kamerzaal, maar of de sprekers dan bij de les blijven? Tja, dat is dan maar de vraag.

 

Vanaf heden hebben we dus het volste vertrouwen in de digitale leugendetecor...

 

In mijn privé-situatie hebben alle beslommeringen van de afgelopen dagen hun weerslag niet gemist.

Op het zijtafeltje lag een envelop die diezelfde dag nog naar de brievenbus gebracht moest worden. Maar wat gebeurde? 's Avonds laat lag die envelop er nog steeds.

Mijn ontstemde echtgenote: "Je zou die brief toch naar de post brengen????"

Mijn antwoord: "Daar heb ik geen herinnering aan"

 

Toch nog een laatste advies aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp:

"Doe iets aan dat irritante smartphone-gedoe van de Kamerleden".

Te pas en te onpas wordt er door de heren en dames politici over het schermpje gewreven. Een belangrijk debat? Maakt niet uit, de smartphone is belangrijker. Praktisch iedereen maakt zich daar schuldig aan.

"Kom op Vera, doe er wat aan!!!"

 

 

Ik kon het niet laten. Helemaal aan het eind nog een combinatieplaatje van twee interne leugendetectors.

Gewoon voor de leut. Gewoon "om 't zicht".

 

 

 

2 reacties

Je hebt je weer heerlijk kunnen uitleven. Maar toch wel jammer dat ook jouw geheugen af en toe hapert laughing. Ik ben benieuwd wat dat in de toekomst nog gaat brengen.wink

Toos van Holstein

14 April 2021 om 12:56

Ook nog even n.a.v. je opmerking bij mijn blog van vorige week. Leuk dat jullie Florence ook zo'n prachtige stad vinden. Ik kan 't helemaal met je eens zijn. Diverse keren ben ik er geweest, ook nog voor een kunstbeurs waar ik aan deelnam. Het is echt ongelooflijk wat daar allemaal aan kunst is te vinden. En dan niet alleen daar, maar in heel Toscane.

Toos van Holstein

14 April 2021 om 12:59

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.