Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

560. Coffee-to-go

2 reacties

Vandaag gaat het over een aantal rariteiten in coronatijd. De coffee-to-go mag nog even wachten. Eerst even wat anders.

Mijn verbijstering was groot toen ik een vragenlijst moest invullen in het kader van de eerste vaccinatie. De 75-plussers zijn aan de beurt voor de corona-prik.

Op het bewuste formulier viel mij één vraag extra op:

"Bent u zwanger? JA/NEE"

Ik was verbijsterd. Moet ik nu hard gaan lachen of zo?

Voor de zekerheid controleerde ik de buitenkant van de enveloppe. Maar daar stond duidelijk vermeld dat deze uitnodigingsbrief bestemd was voor Dhr. M.J. P****** Dat mijn achternaam niet volledig in beeld komt dat heeft een reden. Daar leest u later meer over.

Terug naar het eventuele zwanger zijn. Ik geef toe dat er de laatste tijd op gender-gebied heel wat gaande is, maar dat een 76-jarig manspersoon zwanger zou kunnen zijn? Nee, dat gaat er bij mij niet in. En dus ook niet uit...

Om de vraag toch naar waarheid te beantwoorden heb ik geen hokje achter JA of NEE ingevuld. De simpele afkorting NVT (niet van toepassing) leek me afdoende.

 

Ook mijn 88-jarige buurvrouw kreeg tot haar grote verbazing dezelfde vraag te verwerken: "Bent u zwanger? JA/NEE". Zij barstte in schaterlachen uit.

Zou het nu echt niet mogelijk zijn dat alleen vrouwen van max. 45 jaar deze vraag dienen te beantwoorden? Toch gewoon een kwestie van twee stapels met formulieren aanleggen en de enige taak van de RIVM is dan om het goede formulier te versturen. Hoe simpel kan het zijn?

 

Nog een beetje ontdaan door de bizarre vraagstelling ben ik gaan googelen naar het woord "baarvader". Niet te geloven. Het woord baarvader bestaat !!! Het is ten eerste de naam van een serie herenshirts met een opvallende opdruk (zie foto).

Bij één diersoort is er wel degelijk sprake van een baarvader. Het mannetje van het zeepaardje heeft de eer om het baby-zeepaardje in zijn lijf te mogen dragen. In de baarvader dus.

 

We stappen over naar een aantal vrij nieuwe Engelstalige termen: Take-away, Coffee-to-go, Click-and-collect. Bij de eerste twee gaat het om de horeca. De terrassen zijn dicht. De eventueel aanwezige stoelen zitten met kettingen aan de tafels vast. Je bestelde koffie wordt in een ongezellig bekertje geschonken. En zie verder maar wat je ermee doet. Take-away !! Geen stoelen of banken in de buurt, dus je koffie opslurpen, geleund tegen een verkeerspaaltje is zo'n beetje het meest comfortabele wat je je kunt bedenken.

 

Click-and-collect is een manier van winkelen die uniek te noemen is. Digitaal bestellen met behulp van een muisklik (=click) en je bestelling enkele uren later ophalen (=collect) in een lege winkel.

 

 

 

Nog iets over de avondklok. Ik zal maar met de deur in huis vallen, maar ik heb één keer gezondigd. Ruim na 21.00 uur wilde ik iets uit mijn auto halen. Helaas staat mijn heilige koe een aantal honderden meters verwijderd van mijn voordeur. Dus stiekem, via brandgangetjes en sluipweggetjes, ben ik die avond in overtreding geweest. Speciaal voor het geval dat deze column ook wordt gelezen door een BOA heb ik in het begin van dit verhaal m'n achternaam onleesbaar gemaakt.

 

Nog een grappig voorval tijdens de avondklok komt van illusionist Hans Klok. Hij kan zich spontaan onzichtbaar maken. Hij is er wel, maar je ziet 'm niet. Geen BOA die hier lucht van krijgt.

 

 

 

Tenslotte nog een voorstel. De vele mondkapjes die als oud vuil op straat komen te liggen zijn voor vele mensen een doorn in het oog. Is het niet mogelijk om hier statiegeld aan te verbinden? Dat het dus aantrekkelijk wordt om deze gebruikte mondkapjes weer in te leveren, in plaats van over je schouder weg te gooien.

 

 

 

Een beetje vergelijkbaar met het aanstaande statiegeld op blikjes. Vanaf 31 december 2022 brengt een ingeleverd blikje € 0,30 op. En het maakt niet uit of zo'n blikje gebutst is of dat het er onooglijk uitziet. Het blijft € 0,30 per exemplaar.

Iedere winkel die blikjes verkoopt, en dat zijn er nogal wat, krijgt straks te maken met een BLIKJESINLEVERBALIE. Dat wordt nog wat...

 

Het laatste onderwerpje gaat over onze middagwandeling in het pittoreske stadje Zierikzee. Vooral bij mij geeft dat nostalgische gevoelens. De hele familie van mijn moederszijde kwam uit dat stadje.

Mijn vrouw en ik hadden geluk: parkeren was gratis èn er was coffee-to-go op het Havenplein.

Èn....er was, speciaal voor ons, een bankje in de buurt, ìn de zon en uít de wind. Proost!!

 

O, ja, over dat formulier met die vreemde vraagstelling "Bent u zwanger" ben ik inmiddels iets genuanceerder geworden. De vraagstelling mag zo blijven. Mijn antwoord blijft hetzelfde: NVT.

 

 

 

2 reacties

Een advies om rijk te worden in deze tijd. Huur een garagebox en ga alvast lege blikjes inzamelen. Oprapen, dan heeft het milieuw er ook nog wat aan. en je eigen blikjes bewaren, dan heb je er na december 2022 wat aan. Uiteraard moet de huur van die box er eerst af, maar degenen die we opbergruimte hebben, hebben echt geluk. Het was zomaar een ideetje in deze coronatijd waarin weinig andere plannen uitgevoerd kunnen worden. 

Die corona ? Je krijgt t'r 'n kind van! Dat is een bestaande uitdrukking, heeft dus niets meteen echte zwangerschap te maken. N.V.T. dus. 
Mooie zondag verder! 

Jopie Meerman

28 March 2021 om 11:56

Ook levensgezel kreeg die vraag over zwangerschap. Hij heeft maar netjes 'nee' aangekruist. Je weet ten slotte maar nooit of de toevoeging van NVT het ingevulde formulier ongeldig maakt wink. Dat idee van Jopie is trouwens een heel goede suggestie. Ik ga gelijk ruimte vrijmaken. Eigenlijk zouden ze dat ook moeten gaan doen voor al die bekertjes van 'Coffee to go'. Die kun je ook nog makkelijk in elkaar zetten zodat het minder ruimte inneemt. En verder? Ik heb weer genoten van je verhaal.

Toos van Holstein

31 March 2021 om 11:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.