Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

557. Stappenteller

1 reactie

Ieder zichzelf respecterende wandelaar heeft tegenwoordig een stappenteller. Gewoon een appje downloaden op je smartphone en klaar is Kees.

Nog even een aantal dingen ingeven zoals je lichaamslengte en je gewicht. Toevallig zijn dat precies dezelfde waardes die je nodig hebt om je BMI uit te rekenen.

 

Afgelopen weekend maakten we met z'n vieren een uitgebreide wandeling. Drie van de vier waren gewapend met een stappenteller. Ik was de enige die "puur natuur" liep. Zonder smartphone en dus ook zonder stappenteller. Gewoon je voeten één voor één vooruit plaatsen en die handelingen gaan bij mij al jaren naar volle tevredenheid.

 

Na afloop van de wandeling werden de drie "uitslagen" vergeleken. Het resultaat was bedroevend. Dat het aantal stappen varieert per deelnemer, ja, dat kan ik nog billijken. De één neemt nou eenmaal grotere passen dan de ander. Maar dat het aantal gewandelde kilometers varieerde van 6,1 tot 9,3 is niet te verklaren. We hebben allemaal dezelfde route gelopen. Stonden de apps niet goed afgesteld? In elk geval heeft het vertrouwen in zo'n apparaatje bij mij een behoorlijke deuk opgelopen.

 

Mijn partner is blij met 6000 stappen per wandeling. Zo heeft ze dat ingesteld. Na afloop van een wandeling is de smartphone-app soms ontevreden "Helaas slechts 83% van het streeftotaal" of juist zeer tevreden "U heeft vandaag 127% behaald!!"

Ik heb een paar keer, na een wandeling van haar, mijn rekenmachientje tevoorschijn gehaald en de afstand gedeeld door het aantal stappen. Een verrassend resultaat. Mijn partner neemt stappen van 71 centimeter. Best wel groot. Ik heb thuis twee lineaaltjes, ééntje van 40 cm en ééntje van 30 cm achter elkaar gelegd en dan is de stapgrootte indrukwekkend te noemen.

Klein Duimpje haalde in het gelijknamige sprookje nog betere resultaten toen hij de zevenmijlslaarzen van de reus had aangetrokken. Ze zaten een beetje ruim, maar vooruit... De afstand per stap was 7 landmijlen, omgerekend 11,2 kilometer!!!

Met die stappen van ruim 70 centimeter heeft mijn partner nog geen zevenmijlslaarzen, maar toch wel de beschikking over zevendecimeterschoenen.

 

Een ander fenomeen. Om de moed erin te houden kun je instellen dat de smartphone bijvoorbeeld na elke 2 kilometer een opwekkend melodietje laat horen. Of een opbeurend zinnetje. Zoiets als "Ga zo voort" of "Goed gedaan jochie". Als je tevoren op je smartphone aangeeft dat je van het vrouwelijk geslacht bent dan past het compliment zich moeiteloos aan: "Goed gedaan meissie". Wat zijn die apps toch ongelooflijk slim.

Tijdens onze wandeling leek het net of één van de smartphones compleet van slag was. Elke 1000 stappen klonk er een luidruchtig "Hoera".

Wat bleek? Het was die dag nationale complimentendag en dan is de gemiddelde stappenteller nog scheutiger met complimentjes dan anders. Ook dat zit ingeprogrammeerd.

 

Ik denk nog met weemoed aan vroeger, toen je zelf moest proberen om de stemming erin te houden. U kent wast nog wel het rijmpje "Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer"

M'n eerste herinnering aan dit wandelrijmpje gaat terug tot 1952. Onze leraar van klas 3 (groep 5) had voor ons een schoolreisje bedacht: met de bus van Middelburg naar Veere, met het pontje naar Kamperland (Noord-Beveland was toen nog een eiland) en te voet (!!!!) naar de Kamperlandse Duuntjes. Weet u wel hoe ver dat is? Kilometers. En terug leek het nog veel verder, maar dat kwam ook door die vieze motregen. Om de stemming erin te houden zongen we het liedje "Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer". Na elk refrein waren we zo'n 10 meter opgeschoten...

 

Nog een paar weetjes over stappentellers:

De app geeft ook aan hoeveel kilocalorieën je tijdens de wandeling hebt verbruikt. Na de wandeling kun je dus berekenen of het verantwoord is om die avond een extra bakje zoute pinda's te nuttigen.

 

Het officiële woord voor stappenteller is "pedometer". Nee, pas op, iemand die gek is op stappentellers is daarmee nog GEEN pedofiel. Hooguit een stappentellerfetisjist (leuk woord voor scrabble).

 

Een bewegingssensor moet de stappen tellen. Als je op de fiets stapt dan kent de teller het verschil niet tussen een stap en een trap. Hij gaat vrolijk verder met het tellen van de bewegingen. De afstand klopt dan voor geen kilometer.

En als je tijdens de wandeling uitbundig naar iemand zwaait, dan komen er weer enkele extra stappen bij.

Het is te hopen dat de bewegingssensor niet àl te gevoelig staat afgesteld. Het zal je toch gebeuren dat een simpele knippering met de ogen wordt aangezien voor een voetstap...

 

Uit het voorgaande heeft u mogelijk kunnen constateren dat ik nogal kritisch ben over het verschijnsel "stappenteller". Deze constatering is juist.

1 reactie

Ik ben het helemaal eens met je laatste conclusie. Levensgezel, met zijn natuurkundige achtergrond, heeft mij wel eens proberen uit te leggen waarom die stappenteller nauwelijks een meetinstrument mag worden genoemd. Jouw ervaringen geven dat heel duidelijk aan. En dan te beseffen dat er mensen zijn die dat ding dus 'echt geloven' en er naar leven.

In verband met je opmerking bij mijn vorige blog: er zijn sinds Internationale Vrouwendag op afgelopen maandag eindelijk drie vrouwen opgenomen in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Daardoor hangt nu dus Rachel Ruysch te pronken tussen Rembrandt en Vermeer in die beroemdste ruimte van het museum. Voortschrijdend inzicht in de kunstwereld!

Toos van Holstein

10 March 2021 om 12:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.