Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

555. Klein maar dapper

1 reactie

Op de foto kunt u zien hoe de bioscoopzalen "gevuld" worden in coronatijd. Als het al mag van meneer Rutte.

Mijn herinneringen gaan terug naar het bioscoopbezoek van lang geleden. Ik was vroeger als de dood dat er een lange meneer precies vóór mij plaatsnam. Weg uitzicht !!! Hoe gaan we nog iets van die film zien?

De reden was dat ik niet gezegend ben met een grote lichaamslengte. Integendeel. De woorden dwerg en lilliputter werden nog nèt niet gebruikt.

Sommige mensen, zoals m'n ouders, probeerden je op te beuren:

"Klein maar fijn"

"Klein maar dapper"

Uit medelijden lieten de omstanders bij het vuurwerk op de Middelburgse Kanaalweg altijd vooraanstaan. Je voelde je zo zielig als er weer iemand zei: "Kom jij maar vóór me staan" Nog een link plekje ook, want 10 centimeter verder was de kademuur.

Andere zaken die ik me herinner:

- Het bovenste keukenkastje was voor mij verboden gebied

- Tijdens mijn voetbalcarrière heb ik totaal één keer met mijn hoofd gescoord

- Tijdens mijn volleybaltijd mocht ik proberen om met een snoekduik de ballen van de vloer te halen; smashen was aan mij niet besteed; het net hing veel te hoog.

 

In 1963 bij de keuring voor militaire dienst werd in Breda werd je lengte nauwkeurig gemeten: 1 meter en 68 centimeter was het verdict en zowaar, ze wilden me hebben bij de krijgsmacht. Ik mocht het land verdedigen. Pas onder de 165 cm werd je te licht bevonden, sorry, te klein bevonden.

In mijn opkomstplaats Amersfoort werden de pelotons tijdens exercitie gerangschikt op lichaamslengte. De vier langste knapen mochten vooraan lopen, in het eerste "rot". Dat was natuurlijk om de vijand schrik aan te jagen. De vier minkukeltjes, waaronder ik, liepen in het achterste rot, niet zichtbaar voor de vijand.

Voor de maaltijden werden we afgemarcheerd naar de manschappenkantine.. Officieren en onderofficieren hadden een aparte luxe ruimte en werden bediend door personeel.

De sergeant die ons afmarcheerde stuurde ons "rot voor rot" de kantine in: "Volgende rot, volgende rot". Altijd van vóór naar achter, oftewel van lang naar kort. Nooit andersom. Het resultaat was dat ik altijd als laatste aan de maaltijd kon beginnen. Na een paar minuten klonk dan het bevel: "Kantine verlaten!!!". Het volgende peloton kwam eraan.

Mijn hele diensttijd heb ik in heel korte tijd mijn maaltijden naar binnen moeten werken.

En dat wreekt zich in je verdere leven. Nu nog steeds vindt mijn tafeldame dat ik m'n bord wel heel snel leeg eet. Het enige antwoord: "Dat is de schuld van die sergeant uit 1964"

 

We maken nu een enorme sprong naar de volgorde van injecteren tijdens de coronacrisis. Waarom? Nou, omdat het volgende ook iets te maken heeft met lichaamslengte.

Nee, ik ben nog steeds niet aan de beurt geweest. Het lijkt wel of er steeds weer een andere groep voorgetrokken wordt.

Deze week kregen de bewoners van de Waddeneilanden de voorkeur.

En plotseling mochten ook 62-65-jarigen voordringen.

En mensen met een BMI-waarde van minimaal 40 kregen ook al voorrang. Deze toestand noemen ze extreme obesitas.

 

 

Wat is precies BMI? Wel, dat is een wiskundige formule die het gewicht in kilogram deelt door het kwadraat van de lichaamslengte in meters.

In formule: BMI = (gewicht in kg) / (lengte in m)2

Inmiddels ben ik sinds de keuring voor militaire dienst met welgeteld 2 centimeter gekrompen. Ik heb met de formule berekend hoe ik zo snel aan een BMI van 40 moet komen.

Ik moet, schrik niet, in korte tijd 34 kilogram aankomen in gewicht.

Nee, dat gaat zo snel niet lukken. Hoeveel saucijzenbroodjes, frikandellen speciaal, gevulde koeken, paprikachips, Bossche bollen, moorkoppen moet ik in een zo kort mogelijke tijd naar binnen werken? Hier is geen beginnen aan. Ik geef het op.

 

Dat laatste verhaaltje over de BMI is mogelijk een beetje misplaatst. Het is al ernstig genoeg dat dit soort BMI-waardes bestaan.

Er zit voor mij niks anders op dan geduldig te wachten tot het minister de Jonge behaagt om mij uit te nodigen voor de prik...

 

 

 

1 reactie

Tja, zo sta je dus al weer achteraan met een te kleine BMI. Eigenlijk zou je, achteraf gezien, heel blij moeten zijn geweest bij het vuurwerk in Middelburg. daar mocht je ten minste vooraan staan!

Toos van Holstein

24 February 2021 om 11:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.