Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

553. Een glaasje prik

1 reactie

De titel van deze column wordt pas duidelijk in het allerlaatste gedeelte. Er zit voor u dus niks anders op dan gewoon door te lezen.

 

We beginnen even met het sportkatern van de maandagkrant. Iedere maandag besteed ik altijd veel aandacht aan de uitslagen en de standenlijsten uit het betaalde voetbal: de eredivisie, de keukenkampioendivisie (wat een naam !!), de buitenlandse voetbalcompetities.

Eén standenlijst is relatief nieuw, maar die staat praktisch iedere dag in de krant, alleen NIET op de sportpagina.

Ik bedoel de lijst van EU-landen met aflopende percentages anti-corona-inentingen. De score in de onderste regionen verandert nauwelijks. Helemaal onderaan bungelt Bulgarije, daar net boven staat Nederland op een degradatieplaats. En dat is al weken hetzelfde liedje.

 

De oorzaak van dit alles? Daar kunnen we alleen maar naar gissen.

Zijn we te laat begonnen?

Hebben we te weinig vaccins besteld?

Halen we slechts 5 injecties uit één flesje, waar 6 of zelfs 7 ook mogelijk is?

Is er een onlogische volgorde van vaccineren gehanteerd?

 

De allereerste bedoeling was om de Nederlandse burgers te injecteren van oud naar jong. Toen kwamen er toch nog een aantal voorrangsregels voor verschillende groeperingen:

- personeel van verpleegtehuizen en ziekenhuizen (daar is iets voor te zeggen)

- huisartsen en hun assistenten (idem)

- onderwijzend personeel (idem)

- politie en BOA's (sinds de rellen na de avondklok: idem)

 

Nog even en dan komen er nog meer voorrangsverzoeken uit verrassende hoek:

Straks willen onze profvoetballers met spoed ingeënt worden, zodat ze elkaar na een doelpunt uitbundig kunnen knuffelen. Dat doen ze nu ook al, maar dat valt onder de categorie loeistom.

Straks krijgen we een verzoek van aanstaande carnavalsvierders om de prik met voorrang te mogen ontvangen, zodat ze straks "los" kunnen gaan.

 

De Kop van Jut in het geheel wordt gevormd door onze minister-president en vooral door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Eens in de zoveel tijd verschijnen ze voor de TV om aan het volk uitleg te verschaffen over de ontwikkelingen van het virus en over de traagheid van de vaccinaties. Eén van de hoogtepunten is het optreden van doventolk Irma Sluis. Maar helaas kunnen de bewindslieden hier zelf niet van genieten: Irma staat voor hen uit het zicht, op een verhoging schuin achter hen. Jammer, jammer, jammer.

 

Vooral met Hugo de Jonge heb ik medelijden. Hij moet de grootste klappen zien op te vangen. Zijn achternaam de Jonge verandert zienderogen in de Middelbare, de Oudere, de Oude, de Oudste.

 

Gelukkig kan hij terugvallen op een standvastig thuisfront: vrouw, zoon (15) en dochter (12).

Het volgende verhaal speelt zich af in huize de Jonge, op een avond na een ultrazwaar kamerdebat.

 

Na het avondeten installeert Hugo zich aan tafel en probeert heel ontspannen het dagelijkse kruiswoordpuzzeltje in de krant op te lossen. Alles gaat zowaar naar wens. Tot het volgende moment, als het toch misgaat.

De omschrijving van 21 horizontaal luidt: "Injectie", 4 letters, eindigt op een K. De lol is er bij Hugo meteen af. Nijdig smijt hij de krant op de grond.

Dochterlief doet er nog een schepje bovenop: "Wat ben je geprikkeld!".

Halverwege de avond heeft mevrouw de Jonge gelukkig een verrassing: "Ik heb augurkjes gekocht. Hugo, zorg jij voor de cocktailprikkers?"

Als door een adder gestoken reageert Hugo: "Cocktailprikkers? Dat zijn toch die verpleegkundigen die een mengsel (= cocktail) van het Pfizer-, Moderna- en Astra-Zenica-vaccin inspuiten?"

Mevrouw de Jonge heeft al spijt van haar vraag en probeert het goed te maken: "Wil je soms een glaasje prik?"

Dat had ze beter niet kunnen vragen. Hugo is door het dolle heen en besluit om al vroeg op die avond naar bed te gaan. Hij bladert toch nog even in een reclamefolder met extravagant herenschoeisel. Plots ziet hij op de hoek van de pagina een vervelende reclameslogan staan, in grote letters: VOOR EEN PRIKKIE !!!

Dit is het dieptepunt voor Hugo: "Ik ga slapen".

 

Misschien hebben sommige lezers zich gestoord aan deze goedkope vorm van satire. Dat zou ik me levendig voor kunnen stellen. Wilt u mijn oprechte mening? Ik heb waardering (en ook wel een beetje medelijden) voor onze minister van Volksgezondheid. Je zal maar in zijn schoenen moeten staan.

 

Het verhaal van de familie de Jonge was nog niet helemaal af:

Die nacht werd Hugo tot drie keer toe geprikt door een vervelende mug. Dat kon er ook nog wel bij...

 

 

 

1 reactie

Het lezen van je bijdrage deze week prikkelt wel mijn gevoel voor humor. En het is trouwens maar goed dat Irma op de achtergrond staat omdat, zo vermoed ik, Mark en Hugo helemaal van slag zouden raken in hun verhalen.

Toos van Holstein

10 February 2021 om 11:55

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.