Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

550. Een nieuw kaartspel

2 reacties

Het wordt weer een afwisselende column: een nieuw kaartspel, een kruiswoordraadsel, een sandwich turkey en tenslotte het noorderlicht. Hoe krijg je al die dingen bij elkaar? Ik heb waardering voor alle lezers die op dit moment niet afhaken.

 

Er was laatst een dame die het maar niet kon verkroppen dat in het kaartspel de volgorde nog steeds HVB (heer, vrouw, boer) gehanteerd wordt. De heer is dus meer waard dan de vrouw, daar wringt haar schoen. En de boer? Dat is dus helemaal minder volk? Zouden ze daarom regelmatig naar het Malieveld optrekken?

Om die discriminatie uit de wereld te helpen heeft deze dame iets nieuws bedacht. In plaats van HVB (heer, vrouw, boer) of KQJ (king, queen, jack) heeft ze de volgorde GSB (gold, silver, bronze) verzonnen, oftewel de volgorde op het ereschavot na een sportwedstrijd. Geen gek idee.

Persoonlijk wil ik daar nog iets aan toevoegen. Wordt het ook niet eens tijd om de Joker in het kaartspel in een ander jasje te steken? Zie afbeelding. Heel toepasselijk.

 

We nemen een sprongetje naar de kruiswoordpuzzel.

In een Nederlands blad staat de volgende omschrijving:

Kaartterm, 5 letters, begint met TR, het antwoord is duidelijk: TROEF

In een Engelstalig tijdschrift staat een vergelijkbare omschrijving:

Card term, 5 letters, begins with TR, the answer is evident: TRUMP

 

Het klopt inderdaad. Het Engelse woord voor TROEF is TRUMP.

Het is dus wel heel erg toevallig dat de president van de Verenigde Staten onlangs al zijn beschikbare troeven heeft uitgespeeld. De uitgelokte bestorming van het Capitool sloeg alle records. Als zelfs Facebook en Twitter iemand weigeren, tja, dan is er ècht iets aan de hand.

 

Ik moet u iets verschrikkelijks bekennen. In de jaren '90 zijn mijn vrouw en ik het Capitool binnengedrongen..... Echt waar!!! Hier komt het verhaal:

Toen onze jongste dochter in de USA ging studeren en zich daarna in de staat Virginia vestigde, toen hadden wij plotseling een alternatieve vakantiebestemming. Washington lag op trein-afstand van Fairfax, dus een bezoek aan de hoofdstad lag voor de hand.

Na een bezoek aan het witgekalkte huisje van George Bush jr. wandelden we de hele Mall af, vanaf het Lincoln Memorial (voorgrond), via de "Naald" naar het Capitool op de achtergrond. Nee, we hadden toen nog geen stappenteller, maar die zou een hele tevreden score hebben gegeven.

En toen gebeurde het. Op de trappen van het Capitool stond een mensenmassa, waar we ons bijvoegden. Achteraf was het heel onschuldig, want we stonden allemaal keurig te wachten tot we aan de beurt waren voor een rondleiding, dus van een echte inval was toen geen sprake.

 

Omdat we de auto van onze dochter mochten gebruiken werd onze reikwijdte een stuk groter. Tijdens onze bezoekjes aan de States hebben we in totaal 12 staten afgevinkt;

 

Virginia (13), West-Virginia (5), District of Columbia (= de stad Washington; 3), Maryland (10), Pennsylvania (20), New York (29), New Jersey (14), Rhode Island (4), Delaware (3), Connecticut (7), Massachusetts (11), Maine (4)

De cijfertjes achter de staten geven het aantal kiesmannen weer: totaal 123 kiesmannen hebben we totaal verzameld.

Nog lang niet genoeg om president te worden. Dan moet je er tenminste 270 halen.

 

Tijdens deze rondritten hebben we een aantal bizarre situaties meegemaakt, "typical American" zijn. Wat een land...

 

- Waar je zelf geen plekje mag uitzoeken op een terras; waar je moet wachten tot een waitress jou een plekje aanwijst; discussie wordt NIET op prijs gesteld.

- Waar je in de staat Pennsylvania geen alcoholische drankje mag bestellen, tenzij je aan de Lord Mayor (= burgemeester) een schriftelijk verzoek indient voor een "permit" (als je hierop moet wachten is je vakantie voorbij).

- Waar je na het nuttigen van je consumptie METEEN moet vertrekken; natafelen is er niet bij; ze komen de rekening brengen en blijven pontificaal naast je tafel staan.

- Waar je géén bestek bijgeleverd krijgt als je een (gigantische) sandwich turkey bestelt; zoek het maar uit... (als u deze situatie enigszins wilt benaderen: ga naar McDonalds en bestel een BigMac).

 

Het meest belachelijke verhaal speelde zich af vlakbij de Niagara watervallen. We besloten om onze auto aan de Canadese kant te parkeren. Geen probleem om Canada binnen te komen langs de grenspost die midden op de brug lag, over de Niagara rivier. Terug was het anders. Om de USA weer binnen te komen, dat was een ander verhaal. We moesten praten als Bridgeman (= Brugman). Na een kwartier van debatteren, telefoneren, controleren, enz. enz. mochten we bij de gratie van de grensambtenaren doorrijden...

 

Ons laatste vertrek uit de Verenigde Staten, een soort Vexit dus, was heel bijzonder.

Onze nachtvlucht van Washington naar Amsterdam werd heel spectaculair !!!

Toevallig zaten we aan de linkse kant van het toestel (bakboord), dichtbij het raam. En toen begon het. Plotseling was de hemel in het noorden groen gekleurd. De kleuren bewogen als in een soort lichtshow. We waren getuige van het noorderlicht. Wat een geluk !!! Sommige mensen gaan er speciaal voor naar Lapland en komen iedere keer teleurgesteld weer terug.

 

 

Wij waren minstens een half uur getuige van dit prachtige schouwspel. De film van Harry Potter op het schermpje boven de deur naar de cockpit had dit keer niet onze aandacht.

De passagiers aan stuurboord waren stinkend jaloers. Eéntje vroeg zelfs aan de stewardess of ze aan de piloot wilde vragen of hij een stukje terug wilde vliegen...

 

Tot slot:

De oplossing van de laatste plaatsnamenrebus uit de vorige column: GELEEN.

(het woordje "EN" was geel gekleurd: gele EN)

 

 

2 reacties

OK...Vroeg me al af waar het antwoord bleef cool

Zo'n foto van het Noorderlicht hebben er niet veel denk ik. Prachtig.

GinaHeynze

18 January 2021 om 12:31

Prachtig, die verhalen uit de USA. Ik ben er zelf ook een paar keer geweest en heb ook mogen ervaren dat de cultuur in dat land echt behoorlijk verschillend is van die bij ons. trouwens, ook weer afhankelijk of je in het oosten of het Westen ervan bent.

En die brochure ligt natuurlijk voor je klaar.

Toos van Holstein

20 January 2021 om 12:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.