Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

547. Bijzondere zaken in coronatijd

1 reactie

Toen wij afgelopen zondag onze auto uitlieten voor zijn broodnodige wekelijkse kilometertjes, kwamen we uit in Yerseke aan de Oosterschelde. Na een fikse buitendijkse wandeling stonden we plots oog in oog met het beeld van de mosselman. Wie nog dacht dat de mosselman uit Scheveningen kwam, die moet ik verbeteren: de mosselman komt uit Yerseke.

Maar het bijzondere van de mosselman was: hij droeg die zondag een mondkapje!!! Ondanks het feit dat er van zo'n beeld weinig virale dreiging uitgaat, zeker niet bij de heersende stevige noordwestenwind (de foto is van vóór de corona).

Thuisgekomen heb ik even gegoogeld: er bleken veel meer standbeelden te zijn die voorzien waren van een mondkapje:

De Kaasboerin in Gouda.

De Amersfoortse stier.

Kortjakje in Haarlem.

De lopende man uit Zutphen.

Flipje in Tiel.

Enz. enz.

 

Ook in België kennen ze dezelfde soort humor. Het Brusselse beeldje van Manneke Pis was ook coronaproof gemaakt met een mondkapje. Blijft de vraag of het manneke het virus ook zou kunnen verspreiden via zijn ferme straal urine, die ogenschijnlijk onuitputtelijk is...

 

Een ander onderwerp. Sinds de lockdown kennen we de term "essentiële winkel". Niet alle winkeliers begrepen deze term. De directie van Action, Hema en Wibra vonden alle drie dat ook zij toch zeker tot de essentiële winkels behoorden. Na ingrijpen van de overheid bleken zij er compleet naast te zitten. Ze moesten alsnog sluiten.

Eén ding verbaasde mij. Slijterijen behoren tot de groep van essentiële winkels!!! Ondanks het feit dat ik persoonlijk geen antipathie heb tegen dit soort winkelketens en ondanks het feit dat ik er wel eens een jonge jenever of een Franse cognac ga halen, kan ik me niet voorstellen dat ze in de categorie "essentieel" werden ingedeeld. Wie kan me dit uitleggen?

 

We springen vandaag van de hak op de tak. Is het u ook opgevallen dat het coronavirus opvallend hard toeslaat bij de Nederlandse profvoetbalclubs? De oorzaak is mij overduidelijk. Er is zelfs een bekende afkorting naar genoemd: VWVV: Vreugde Wint van Verstand.

Aan het begin van een eredivisiewedstrijd gaat alles nog goed. De aanvoerders geven elkaar en de scheidsrechter een elleboog of een boks. Maar als eenmaal de wedstrijd is begonnen dan gaat het mis. Vooral als er een doelpunt valt. Dan treedt er VWVV op. Net als vroeger wordt de goal enthousiast gevierd door een kluitje teamgenoten. Als je een TV hebt met een scherp beeld dan zie je de aerosolen door de lucht vliegen.

Zijn voetballers domme mensen? Als ik hierop "ja" zou zeggen dan is dat een vorm van zelfspot. Ik heb namelijk ook m'n hele leven gevoetbald. En als m'n kleinzonen met de bal over het strand hollen dan probeert opa nog een beetje mee te doen. Ook een vorm van VWVV?

 

Bij de volgende alinea is het verboden om te lachen. Het is te dieptriest voor woorden.

 

Over niet al te lange tijd kunnen we ingeënt worden met het nieuwe vaccin. En als we die prik hebben gehad krijgen we daarvan een bewijsje, zodat we weer naar de bioscoop of naar het theater mogen.

Zo was het de bedoeling maar helaas, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hier een stokje voor gestoken. We mogen niet van elkaar weten wie er wel of niet ingeënt is. Schrik niet: dat is in strijd met de Europese Privacywet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dit is te zot voor woorden. Deze wet is veel te ver doorgeschoten. Ik had toch al een bloedhekel aan die Privacywet (het bewijs staat in column 417).

Oud-burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, degene die in Nederland verantwoordelijk is voor die Europese privacyregels, kan wat mij betreft de (kerst)boom in.

 

Het laatste onderwerpje is een stuk leuker. Vandaag stond er een afbeelding van de Nachtwacht in de krant. De figuren die Rembrandt op dat grote doek vastlegde zijn vervangen door de hoofdrolspelers in het corona-verhaal. Hele leuke vondst. De meest grappige persiflage was doventolk Irma Sluis die nog eens laat zien hoe je het woord "hamsteren" uitlegt aan slechthorenden.

 

 

 

1 reactie

Het coronavirus leidt dus gelukkig ook tot de broodnodige humor. Wat zou een maatschappij zonder vreselijk saai kunnen worden. Ik voel helemaal met je mee bij die privacy betreffende de vaccinatie. Te ver doorgeschoten. Mooi ook dat je hebt opgezocht waar dat plaatsje Witteveen ligt.

Toos van Holstein

30 December 2020 om 11:55

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.