Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

546. Effe googelen

4 reacties

In de eindjaren '60 kwam er een colporteur bij ons aan de deur. Of we een encyclopedie wensten. Na wat wervende prietpraat van deze meneer zijn we erin getrapt. De 20-delige Winkler Prins kwam in de volgende maanden deel voor deel in ons bezit. Het naslagwerk kreeg een ereplaats in onze boekenkast.

 

En nu, anno 2020, hebben wij deze 20 dikke pillen nog steeds. Alleen een ereplaats? Nee, dat niet. Ze staan op de hoogste plank in de boekenkast. Als we deze encyclopedie alsnog zouden willen raadplegen, dan moeten we eerst het keukentrapje laten aanrukken, deel 9 pakken (van HAAK tot INDI), het stof eraf blazen.... O nee, dat mag niet !!!! Geen stof blazen in de kamer !!!!!

 

Zoals het eerste plaatje al laat zien, zijn we overgestapt op de Google zoekmachine. Speciaal voor een snelle bereikbaarheid van dit fenomeen staat onze laptop een ganse dag op standby.

's Morgens bij het opstaan druk ik op de AAN-knop. 's Avonds laat gaat ie weer uit. Verslaafd? Hoezo verslaafd?

Als de laptop niet gebruikt wordt dan gebeurt er toch iets. Schermbeveiliging is formeel niet meer nodig, maar toch heb ik die ingesteld.

Na een minuut van "werkloosheid" komen er beelden van binnen- en buitenlandse vakanties, stedentrips, NS-wandelingen, Pieterpad-etappes, etc, etc. van de afgelopen twintig jaren. We hebben meer dan 1000 mooie plaatjes verzameld in een speciale map. Ergens in een hoek van het beeld verschijnt steeds in duidelijke gele schrijfletters de locatie, voor het geval dat we dat vergeten waren.

 

 

De plaatjes komen in een willekeurige volgorde en elke afbeelding blijft vijf tellen in beeld. Soms zitten we verlekkerd naar al die mooie beelden te kijken.

 

Maar tussendoor wordt er vaak driftig gegoogeld.

- Als er iemand op TV is, waarvan we de naam vergeten zijn? Effe snel googelen.

- Als er een onbekende Nederlandse plaats genoemd wordt? Even naar Google streetview om te kijken waar het ligt en hoe het er daar uitziet.

- Laatst was in een programma over vluchtelingen het Griekse eilandje Tilos op TV. Snel even kijken waar dat ligt. Vlakbij Rhodos en bij de Turkse kust.

- Als je kleinzoon op zijn stage naar Zuid-Korea vliegt, dan kun je het vliegtuig volgen op Flight-tracker. Tot diep in de nacht.

- Iets dergelijks is er ook voor schepen. Afgelopen zondag waren we aan de Westerschelde bij Hansweert, waar de oceaanreuzen vlak langs varen. De namen van de schepen hebben we onthouden. Thuis konden we op de laptop zien hoe ver ze al weer gevorderd waren.

- Puzzelboeken zijn ook al overbodig geworden. Je googelt het woord "puzzelwoordenzoeker" en je komt op een site waar je de letters invult die je wèl weet en een punt op de plekken die je níet weet: g..m.a.. ; de keuzes van de computer: germaans gesmaakt gesmaald glimlach glimlamp gremiale grimlach. (de vraag in de kruiswoordpuzzel was "Vriendelijk gebaar" dus het antwoord moet zijn "Glimlach")

- Het programma "Jeroen Pauw komt binnen" zou deze keer plaatsvinden in een TBS-kliniek in het plaatsje Oostrum. Nooit van Gehoord. Effe googelen. Er zijn twee plaatsjes Oostrum: één vlakbij Venraij in Limburg en één vlakbij Dokkum in Friesland. Het bleek de eerste te zijn.

 

Toevallig had ik vroeger op de MULO een biologiedocent met de naam "van Oostrum". Het is opvallend hoeveel Nederlanders genoemd zijn naar een Nederlandse stad of dorp. Opvallend veel. Tot slot van deze column ben ik in deze materie gedoken.

 

Eerst even per provincie. Soms staat er nog wat commentaar achter.

 

Groningen: van Haren (u weet wel, die schoenenzaak), van Groningen, van Spijk (die een brandende lucifer in zijn kruitschip aan de kade van Antwerpen gooide).

 

Friesland: van Winsum, van Workum, van Oostrum.

 

Drenthe: van Oranje (ik ken toevallig een familie uit en Haag die zo heet), Vledder (een beroemd TV-inspecteur heet zo), van Dalen, Witteveen.

 

Overijssel: van Kampen, van Hasselt, van Olst, van Ommen, van Haarle, van Vollenhove (de echtgenoot van prinses Margriet).

 

Flevoland: (van) Rutte(n) (de naam van onze premier mag hieronder geschaard worden)

 

Gelderland: van Hattem, van Putten, van Dieren, (van) Bronckhorst, van Tricht, van Veen, van Arnhem, van Apeldoorn, van Bommel (uit Maasbommel òf uit Zaltbommel; nee, níet Ollie B. Bommel), van Elst, van Leeuwen (u mag kiezentussen Boven-Leeuwen of Beneden-Leeuwen), van Rossum (Maarten en broer en zus uit het gelijknamige TV-programma) van Vuren, van Beesd, van Buren.

 

Utrecht: van Houten, van Rhenen, van Doorn, van Breukelen (was keeper van oranje), van Maarssen, van Woerden, van Vianen, van Wijk (bij Duurstede), van Leersum, van Amerongen, van Veenendaal (keepster van het damesvoetbal), van Soest.

 

Noord-Holland: van den Burg (Ben vd Burg kon goed schaatsen), van Hoorn (oud-docent van mij), van Wieringen, van Bergen, van Wijk (aan Zee), van (de) Broek (op Langendijk of in Waterland), van Beets, van Velsen, van Haarlem, van Marken.

 

Zuid-Holland: van Gorkum, van Katwijk, van (de) Vlist, (van) Leerdam (een beroemde schaatsster heet zo), van Goudswaard (collega-docent van mij), van Katwijk, van Leiden (je kunt je er met een Jantje van Leiden van afmaken), van Rijswijk, van Hoek (van Holland), van Alphen (aan de Rijn), (van) Nieuwkoop, Langerak.

 

Zeeland: van Ouwerkerk, van Renesse, van Sluis (onze beroemde doventolk heet toevallig Irma Sluis), van (der) Hulst (de bekende kinderboekenschrijver uit de jaren '50 van de vorige eeuw), van (der) Hoek, van Nieuwland(e), van Cadzand, (van) Poortvliet (bekende Arnemuidse voetballer en trainer).

 

Noord-Brabant: van Helmond, van Tilburg, van Son, van Alphen (destijds mijn directeur op de HBS), van Ooijen, van Os(s), van Aarle (ex-voetballer van PSV), van Gerwen, van Haren, van Loon (op Zand), van Dongen, van den Bosch, van Steenbergen (oud-wielrenner), van Veldhoven, van Heeze, van Deurne, van Dommelen, van Empel.

 

Limburg: van Asselt, van Beek, van Gennep, van Oostrum (daar was het allemaal mee begonnen), van Arcen, van Helden, van Stein.

 

België: van Gent (zelfs een zeevogel draagt de naam Jan van Gent), van Beveren, van Aalst, van Hasselt, van Poppel, van Damme, van Oostende.

Duitsland: van Keulen, van Bremen, van Aken.

Landen in Europa: van Zweden, van Ierland.

Landstreken en provincies in binnen- en buitenland: van Zeeland, van Friesland, van Limburg, van Veluwe, van Vlaanderen, van Beieren, van Saksen, (van) Sleeswijk, van Holstein (wie kent niet de beroemde kunstenares uit Middelburg).

 

Rivieren: van Rijn, van de Maas, van den IJssel (zo heette de moeder van Danny Vera), de Waal, van Linge(n), van Amstel  (de oudste van Amstel heette Gijsbrecht), van Vlist, van de Mark (ook al een oud-leraar van mij).

 

Nou, dat was een hele uitzoekerij. Maar, ik heb het met plezier gedaan. Tot de volgende keer.

4 reacties

Zeeland: van Poortvliet - en het leukste is dat die familie meestal uit Oud Vossemeer komt. maar dat is weer geen achtenaam. Scherpenisse wel, zonder van ervoor. En wat te denken van  : van Burgh.

En Hugo de Jong: van Bru embarassed
't Was  even meedenken. En zo'n encyclopedie hebben wij ook ooit aangeschaft. Onze zoons hebben er veel baat bij gehad.  Ik ook, ik droogde er bloemen in. Heb het hele spul verkocht bij de verhuizing naar het appartement. Aan een mevrouw uit Zeeland, voor 5 euro. Hoe ze heette ? Dat ben ik vergeten. 

Jopie Meerman

17 December 2020 om 21:46

Ik heb Poortvliet toegevoegd !!!

han44

18 December 2020 om 13:44

Dank Han voor mijn bijrolletje in je blog. Want al is 't dan maar een klein rolletje, er staat wel bij dat ik beroemd ben. En dat is heel goed voor mijn kunstenaarsego! Nog iets voor die achternamen. Mijn levensgezel heet van achteren Witteveen. Weet je waar dat ligt?

Toos van Holstein

21 December 2020 om 12:08

Toegevoegd!! Witteveen is een heel klein dorpje in Drenthe, vlakbij Orvelte.

han44

21 December 2020 om 15:26

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.