Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

544. De teloorgang van de Uil van Minerva

1 reactie

Een nieuwe klus voor Bert van Leeuwen en zijn TV-programma Het Familiediner? Dat zou zomaar kunnen. In column-515 heeft hij met succes de problemen van politieke partij Denk opgelost. Helaas is de poging om 50Plus weer op één lijn te krijgen jammerlijk mislukt.

 

En nu zijn er dus de problemen bij Forum voor Demagogie, sorry, ik vergis me. De partij heet Forum voor Democratie. Bert ziet er enorm tegenop om deze megaklus te klaren. Het vele vóórwerk alleen al. En hij schat in dat er tenminste 20 witte limousines met geblindeerde ramen nodig zijn om alle gasten, die in onmin leven, naar een megarestaurant te vervoeren. Nog een extra probleem is dat de restaurants thans gesloten zijn, maar mocht het lukken om een uitzondering voor elkaar te krijgen, dan wordt het een heksentoer om alle ruzieënde Forum-politici op anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Dit gaat een avondvullend programma worden.

 

Wat is er toch in hemelsnaam gebeurd?

- op maandag gaf Thierry Baudet aan dat hij acuut stopte als partijleider en lijsttrekker

- een dag later besloot hij ook af te treden als voorzitter

- op woensdag en donderdag stortte de hele partij in: Theo Hiddema verliet de Tweede Kamer via een persoonlijk briefje aan kamervoorzitter Arib; de Eerste Kamer van FvD raakte bijna alle leden kwijt; in de meeste provincies verlieten de Statenleden de partij; een soort Exodus...

- in Amsterdam kreeg een slotenmaker de opdracht om de sloten van het partijkantoor te vervangen, zodat Thierry daar geen toegang meer had

 

Nu volgt de apotheose.

- op vrijdag gaf Baudet aan dat hij eigenlijk toch wel voorzitter zou willen blijven

- een paar uur later ging hij nog een stapje verder: hij wilde eigenlijk toch wel partijleider/lijsttrekker blijven

- uit de peilingen blijkt dat FvD bijna al zijn potentiële kiezers heeft verloren aan de PVV

 

Jammer dat al die FvD heisa de aandacht afleidde van de verhoren in de toeslagencrisis bij de Belastingdienst, die in diezelfde week plaatsvonden. Alle TV talkshows (Op1, Jinek, Beau, M) brachten uitvoerig verslag van de teloorgang van Forum. De verhoren in de toeslagencrisis werden letterlijk ondergesneeuwd. En dat was jammer want deze problematiek verdient ons aller aandacht. Jammer dat Thierry uitgerekend deze week uitgezocht had.

 

Even een stukje terug in de historie. Wat is er toch gebeurd met die charismatische leider die op 20 maart 2019 die indrukwekkende overwinningsspeech uitsprak? Een toespraak die uniek genoemd mocht worden.

Via de Uil van Minerva kwamen we terecht in een boreale wereld waarin zowat iedereen leed aan klimaathekserij en oikofobie (dit is slechts een kleine greep uit de meest plastische redevoering ooit uit de Nederlandse politiek).

 

Zou het een idee zijn om de opkomst èn de val van Forum te verfilmen en uit te zenden als serie op Netflix? Na de Britse vorstenhuisserie The Crown volgt dan nu de Nederlandse politieke soap The Clown. Of zullen we de serie TBS noemen (Thierry Baudet Story)? Of toch maar gewoon "De teloorgang van de Uil van Minerva" als titel? Zoals in de titel van deze column.

En wie speelt daarin de hoofdrol? Dat klusje kan Baudet eenvoudig zelf opknappen. Hij heeft nu alle tijd.

Hiddema speelt Hiddema en voor de rest moet de cast opgevuld worden door beroepsacteurs.

Een belangrijke bijrol is zeker weggelegd voor die Amsterdamse slotenmaker...

En mocht Theo Hiddema geen zin hebben in een rol dan kan hij, als gepensioneerd jurist, zich aanmelden bij justitie om de achterstanden van de rechtspraak in te kunnen lopen.

 

Is er dan niets positiefs te melden over Forum voor Democratie?

Ja, toch wel. Vanwege de leegloop in allerlei organen en besturen komt er meer ruimte bij vergaderingen en dat is een positieve ontwikkeling als wapen tegen het corona-virus. Viroloog Jaap van Dissel zal met genoegen vernemen dat het minder druk gaat worden in de Senaat en in de meeste vergaderingen van Provinciale Staten en Gemeenteraden.

Er wordt zelfs al gesproken om de CGP (dit staat voor Corona Gehoorzaamheids Prijs) uit te reiken aan Thierry himself.

 

Eind goed, al goed? Nou, nee, dat gaat me toch ietsje te ver.

 

Nagekomen bericht:

Voor de hoofdrol van de netflix-serie moet toch een andere acteur gezocht worden. Thierry heeft even geen tijd. Hij doet nog een laatste ultieme poging om zijn partij weer op de rails te zetten...

 

 

1 reactie

Je hebt 't allemaal weer humoristisch en keurig verwoord. Vooral dat 'keurig' vind ik een prestatie. Zeker bij iemand die vindt dat de in zijn ogen linkse elite, d.w.z. alle kunstenaars, alle architecten, alle museummensen en alle politieke partijen van het midden en links Nederland aan het weggeven zijn en dat hij de enige is die ons kan redden van de ondergang. Best knap van jezelf om dat te vinden.  

Toos van Holstein

09 December 2020 om 13:11

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.