Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

542. Dit gaat me lezers kosten...

4 reacties

Heeft u het ook gelezen? Gisteren stonden Jan, Jans en de Kinderen in de krant. Die geweldige strip van Jan Kruis. Vooral die opmerking van dochter Catootje maakte indruk op ons: "Ik wil best vegetariër zijn. Maar niet tijdens het eten"

 

Toevallig hadden wij afgelopen week iets beleefd over datzelfde onderwerp. In de schappen van AH ontbrak die dag de "gewone" rookworst. Omdat men beweert dat vega-producten tegenwoordig net zo smakelijk zijn, nam mijn echtgenote een gedenkwaardige beslissing. Ze koos voor een vega-rookworst van hetzelfde merk. Uit privacy-overwegingen heb ik de naam van dit merk onleesbaar gemaakt op het onderstaande plaatje.

Om toch een heel klein tipje van de sluier op te lichten: de naam van het merk begint met een klinker en eindigt op een X en bestaat uit totaal vier letters. Net als die geweldige voetbalclub uit Amsterdam.

 

 

Die avond stond er bij ons stamppot met rookworst op het menu. We proefden allebei tegelijk een eerste stukje van de vega-rookworst en keken elkaar verbijsterd aan. Wat was dat? Wat een afschuwelijke smaak. Niet te (vr)eten. Wat een bocht. Echt vreselijk. Dit was een belediging voor elke fijnproever. En er stond toch op de verpakking "Met de vertrouwde smaak". Hoe kan dat?

Voor de rest hebben we die rookworst niet meer aangeraakt.

Meteen na de maaltijd verdween het geheel in de GFT-bak, tesamen met wat ander groenafval. Opgeruimd staat netjes.

En om met Catootje te spreken: "We willen best vegetariër zijn, maar niet tijdens het eten".

 

Het gevolg van deze eerlijke ontboezeming kan niet anders zijn dat een aantal van mijn vaste lezers zullen afhaken. Hoeveel dat er zijn? Nou, gewoon, 5 procent. Zoveel vegetariërs/veganisten zijn er namelijk in ons land.

 

Een ander heikel onderwerp: de zwartepietendiscussie.

De Nederlandse bibliotheken hebben deze week alle Sinterklaasboeken waarin Piet nog zwart staat afgebeeld uit de schappen gehaald.

Zouden ze ook de stripverhalen van Sjors en Sjimmie hebben verwijderd? Dat stond er niet bij.

Toen ik deze week de TV inschakelde op het Sinterklaasjournaal was ik stomverbaasd. De boot kwam aan in Zwalk, een fictief dorpje aan de IJssel tussen Zwolle en Zalk. Tijdens de intocht was er een soort defilé langs het bordes van Paleis Soestdijk. Maar het meest opvallende was de kleur van de Pieten. Ze waren allemaal zwart!!!! Of toch op z'n minst donkerbruin. Hoe kan dat? In deze tijd?

Nou heb ik daar persoonlijk geen enkel probleem mee. Ik denk erover om een groep op te richten: ZPMB (Zwarte Piet Mag Blijven) als tegenhanger van KOZP (Kick Out Zwarte Piet). Ook dit standpunt gaat me lezers kosten. Zeker weten. Hoeveel? Geen enkel idee.

 

Nog een zonde die ik ruim 3 jaar geleden heb begaan (column-364). Toen een voetbalclub uit de Maasstad in 2017 eindelijk weer eens kampioen van Nederland werd (na 18 jaar) heb ik op spottende wijze een tegeltje ontworpen. Met de voorspellende gave dat ze om de 18 jaar een kampioensschaal in ontvangst mochten nemen. Het is echt waar. Feyenoord piekt elke 18 jaar: 1999 - 2017 -2035 - 2053. Daar heb ik ook geen vrienden mee gemaakt.

 

Bij mijn regelmatige kritiek op de VVD heb ik het iets genuanceerder aangepakt.

De onderwerpen van mijn spot en kritiek waren legio:

- nivellering (VVD was mordicus tegen)

- inkomensafhankelijke zorgpremie (VVD was mordicus tegen)

- afschaffing van de bonuscultuur (VVD was mordicus tegen)

- commissariaten van Eerste Kamerleden (er was één VVD-senator die 26 verschillende commissariaten had; géén van die 26 was vrijwilligerswerk)

 

Iedere keer als ik kritiek had op de Volkspartij voor Democratie kwam er een waarschuwing:

Dat VVD-stemmers de volgende alinea beter over konden slaan òf dat VVD-stemmers pas door konden lezen na het horizontale streepje. Op die manier hield ik deze mensen binnen mijn lezerskring.

 

Misschien was deze methode vandaag ook wel verstandig geweest. Dat alle vegetariërs en veganisten de eerste alinea's van deze column beter zouden kunnen overslaan. Maar ja, da's nou te laat......

 

 

4 reacties

Goed bezig!

Breen Handel

19 November 2020 om 22:39

Hallo,

 

Ik zag op zeelandnet de regel "dit gaat me lezers kosten" nieuwsgierig als ik ben

moest ik toch even gaan kijken. Ik moest toch wel lachen toen ik je stukje las......inderdaad dat

vegetarisch gedoe is niet te eten, dan liever geen vlees, vis of kip. Voor de rest alles slaat

zo ontzettend door. Fijn weekend Josina

Josi-na

21 November 2020 om 08:20

Eerder denk ik dat het je lezers oplevert. Als dat nepvlees met een naam dei op vlees lijkt is echt vies. Bababa. Daarbij vind ik dat wanneer je geen vlees wilt eten je ook geen dingen moet eten die naar vlees smaken om dat vlees te vervangen. Eet dan maar wat anders.

GinaHeynze

23 November 2020 om 22:18

Je bent weer heerlijk bezig geweest al vond je die worst dan niet zo heerlijk. Die heb ik nog nooit geproefd dua daarover kan ik geen oordeel vellen. wel eet ik heel weinig vlees en heb ik daarvoor toch wel geschikte vervangers gevonden. En blijf maar gewoon lekker humoristisch tegendraads, daar houd ik wel van.

Toos van Holstein

25 November 2020 om 12:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.