Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

534. Gewoon je bek houden

2 reacties

Onze premier heeft het de laatste dagen druk gehad. Hij heeft zich opnieuw gespecialiseerd in het gebruik van onze straattaal. Het was al weer een aantal jaren geleden dat hij samen met de hoogblonde leider van de PVV een komische show voor twee personen ten tonele bracht tijdens een debat in de Tweede Kamer.

We schrijven het jaar 2011.

Geert: "Doe's normaal man"

Mark: "Doe zelf 's normaal"

 

Sinds die uitbarsting heeft Mark Rutte de teugels wat laten vieren. Dit in tegenstelling met Geert Wilders die bij elke Kamervergadering zo grof mogelijk uit de hoek probeert te komen.

Maar nu is de situatie veranderd. De coronacrisis dwingt onze premier om mensen te waarschuwen voor overdracht van het virus. En dat lukt het best in een taalgebruik dat aanslaat bij de doelgroep.

Eén van de meest gebruikte vormen is dus de zogenaamde straattaal.

Toen er in het Feyenoord-stadion een doelpunt viel voor de thuisclub (dit is redelijk zeldzaam), juichten de aanwezige Rotterdamse supporters zeer luidruchtig en zeer langdurig.

Dit was het moment voor Mark Rutte om in het geweer te komen: "Gewoon je bek houden!!!!" was het oordeel van onze premier achteraf. In een stad als Rotterdam wordt dit taalgebruik begrepen en geaccepteerd.

 

Wat moeten de supporters dan doen? Rutte heeft het antwoord klaar. Fluisteren: "Hoera, hoera, hoera".

Hoewel......, drie keer "hoera" fluisteren is een beetje overdadig. Stel je voor dat er een BOA op de tribune zit, dan krijg je alsnog een boete voor die laatste twee gefluisterde hoera's.

 

Ik vraag me af op welke manier Mark Rutte zijn straattaalkennis heeft opgeschroefd. Heeft hij geoefend? Heeft hij er literatuur op nageslagen? Wellicht heeft hij het Bargoens Woordenboek uit z'n hoofd geleerd? Mijn telefoontje naar de Haagse Bibliotheek leverde niets op. Jazeker, het Bargoens Woordenboek was inderdaad onlangs uitgeleend, maar aan wie? Nee, dat mocht die juffrouw niet zeggen in het kader van de Europese Privacywet.

 

Een heel ander onderwerp: De nieuwe keeper van PSV is zwaar schuldig aan een enorme blunder. In zijn allereerste wedstrijd liet Mvogo een simpele terugspeelbal langs hem in het doel glippen. Heel het stadion riep vertwijfeld "Ooooh"

In dit geval gaat de coronaboete naar de doelman. Hij is persoonlijk schuldig aan het massaal overspringen van aerosolen van de corona-besmette toeschouwers naar de gezonde toeschouwers. In de seconde na de blooper van Mvogo moeten naar schatting tussen de 50 en 70 supporters besmet zijn geraakt, maar wellicht zijn het er nog veel meer.

 

Dick Advocaat, de trainer van Feyenoord, is een gifkikkertje. Stel je toch voor dat deze man ongemerkt hèt virus bij zich draagt. En stel dat zijn clubje er voor de rust in de streekderby tegen ADO Den Haag helemaal niks van bakt. Dan gaat Dickie in de rust in de kleedkamer helemaal los. Hij spuwt vuur en tegelijkertijd ook coronadeeltjes over die arme spelers heen. Het gevolg laat zich raden. Een week later moet zijn vervanger, uit tegen Willem II, met de tweede selectie opdraven. En dat zal in Tilburg niet meevallen.

Er is maar één oplossing om dit drama te voorkomen. Dat de heer Advocaat in de rust zijn spelers "toespreekt" in de op de manier van een doventolk. Alleen maar gebarentaal. Even goed kijken hoe Irma Sluis dat doet op de televisie. Zo moeilijk kan dat niet zijn. En tijdens de tweede helft langs de zijlijn? Idem dito. Voor de toeschouwers moet dit een geweldige show worden. Ook de TV-kijkers zullen zich die middag vermaken, is het niet met voetbalbeelden dan toch met de non-verbale fratsen van trainer Advocaat.

 

We gaan tot slot terug naar Mark Rutte. Wat jammer dat hij zich niet eerder heeft verdiept in de straattaal. Stel dat hij uitgenodigd was op de veelbesproken bruiloft van Ferd Grapperhaus. Dan had onze premier het nooit zover laten komen. Bij het zien van al die bruiloftsgasten op een kluitje op dat bordes hoor ik Mark al roepen: "Uit elkaar !!!! Sodemieter op !!!! Wegwezen !!!!"

 

En dan die pseudo bekende Nederlanders die toegetreden zijn tot het duistere clubje: #ikdoenietmeermee. Net op het tweede hoogtepunt van de coronacrisis hebben een aantal zombies besloten om de pijp aan Maarten te geven. Ze gaan zich vanaf heden niet meer aan de regels houden. Hoe dom kun je zijn?

Ik stel voor om dit zielige clubje te verzamelen in een grote zaal, keurig op 1,5 meter, allemaal voorzien van mondkapje, bij de ingang een flacon met handgel. Ook uitgenodigd is onze premier, die in simpele, maar duidelijke taal laat weten hoe onvoorstelbaar stom ze zijn geweest om dit initiatief te nemen.

Hup Mark, doe je best !!! Probeer deze dissidenten weer om te vormen tot normale burgers!!! En...... je mag hierbij straattaal gebruiken !!! En een vleugje schuttingtaal is ook toegestaan...

 

2 reacties

Zo zie je maar hoe je met geschreven taal zonder gebarentolk geheel aerosoolvrij toch heel veel zaken duidelijk kunt maken.

Toos van Holstein

30 September 2020 om 13:00

Volgens mij is  Corona de onbeteiste winnaar van alle wedstrijden zonder publiek. Gewoon de snaveltjes toe .

yochem

15 October 2020 om 16:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.