Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

533. Obesitasboulevard

1 reactie

In column-20 (daterend uit 2010) heb ik al eens verteld over de rivaliteit tussen de steden Middelburg en Vlissingen. Als Middelburgs jongetje had ik in Vlissingen totaal niets te zoeken. Met uitzondering dan van de volgende gebeurtenissen:

 

- als bij zuidwesterstorm de golven over de boulevard sloegen; dit spektakel was op z'n hevigst ter hoogte van het standbeeld van Michieltje op Boulevard de Ruyter; om met je fietsje op de Nieuwe Vlissingse weg tegen windkracht 9 in te beuken, nee, dat viel niet mee; de terugweg verliep dan een stuk soepeler

- als er een groot zeeschip van de helling gleed; dit spektakel vond plaats in het centrum van Vlissingen; het schip mocht pas gaan glijden als er één of andere hotemetoot een fles champagne tegen de romp kapot had gegooid; wat een verspilling

- als de juniorenvoetbalwedstrijd Vlissingen - Middelburg op het programma stond; mijn vader stond erop dat wij, als Middelburg-junioren, deze wedstrijd winnend afsloten en meestal was dat gelukkig ook zo

- als er een Vlissings familielid zijn of haar verjaardag vierde dan klommen we weer op onze fietsen; ik kan me nog herinneren dat er bij elke Vlissingse familie boven de schoorsteenmantel een enorme foto hing van de "boulevard bij storm" (zie foto bovenaan); of dat voor elke Vlissinger verplicht was weet ik niet, maar het viel wel op

 

Deze column gaat over het verschijnsel "boulevard". In vroeger tijd was het een standaardgegeven dat alleen kustplaatsen een boulevard hadden. Vlissingen heeft één lange boulevard, die zo af en toe van naam verandert: Boulevard de Ruyter, Boulevard Bankert en Boulevard Evertsen. Andere Nederlandse kustplaatsen hebben ook zo'n soort boulevard: Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Egmond en Bergen. Langs de Belgische kust zijn er nog veel meer. België kent geen duinenkust, met zo af en toe een strandovergang. Het is één lange rij van gebouwen. Gezellig is anders. Niet voor niets komen veel Belgen naar plaatsjes als Zoutelande of Renesse, zoiets kennen ze niet in eigen land.

 

Het lijkt er dus op dat het woord boulevard verbonden is met de kust, met het water. Maar niets is minder waar. Dat zie je in Parijs. Dat ligt bijna 200 kilometer uit de kust en toch wemelt het daar van de boulevards (zie foto van de omgeving van de Arc de Triomphe).

 

Inmiddels ben ikzelf van Middelburger getransformeerd tot Goesenaar. En met enige trots kan ik melden dat het stadje Goes thans de beschikking heeft over twee echte boulevards.

Vlakbij het Gemeentehuis en de nieuwe spoortunnel is er de overbekende MEUBELBOULEVARD. Deze boulevard, ook wel de Marconistraat geheten, is er al enkele tientallen jaren.

In de beginjaren was er een overijverige wethouder die "verkeer" in zijn portefeuille had. Hij had een machtig plan. De meubelboulevard werd in zijn optiek geflankeerd door een dubbel fietspad. Om het geheel wat "speels" te maken had hij het plannetje bedacht dat dit fietspad beurtelings links en rechts van de hoofdrijbaan zou liggen. Zo gezegd, zo gedaan. De fietsers moeten nu vier keer van kant wisselen!!! Levensgevaarlijk.

Toen de stad Goes zich later opgaf als mededinger van "fietsstad van Nederland" heeft de jury zich een breuk gelachen. In column-305 heb ik deze blamage uitvoerig uit de doeken gedaan.

 

En dan nu over naar onze nieuwste aanwinst: de OBESITASBOULEVARD van Goes.

Via een extra (!!!) afslag vanaf de A58 kom je in een soort Luilekkerland terecht. Vlak op elkaar zijn de volgende (vr)eettenten te bezoeken (sorry voor de oneerbiedige betiteling):

- MacDonalds

- Kentucky Fried Chicken (afgekort KFC; mijn buurman heeft een nieuwe auto met de letters KFD; ik plaag hem ermee: Kentucky Fried Duck)

- Burger King

- New York Pizza

- Restaurant de Beren

 

En het uitzicht vanuit de restaurants is fenomenaal. Het kan concurreren met het zicht op de Westerschelde vanaf de Vlissingse boulevard. Aan de ene kant is er zicht op het snelverkeer op de A58, dat met een gangetje van 100 km/uur voorbij dendert. Aan de andere kant lonken de interessante bedrijfsgebouwen van het industrieterrein van Goes Zuid. Als klap op de vuurpijl is het silhouet van de overbekende TV-toren nooit ver weg. Wat een locatie!!!

 

Nog één welgemeend advies voor de vijf restaurants:

Maak op de menukaart extra ruimte. Reserveer achter elk gerecht twee extra kolommen. Naast de prijzen dienen ook de volgende zaken per gerecht zichtbaar te zijn:

- een extra kolom met het aantal kilocalorieën van het betreffende gerecht

- het aantal minuten dat je op de sportschool intensief bezig moet zijn om deze calorieën weer kwijt te raken

 

Om nog even terug te komen op die buurman van mij met de letters KFD in z'n nummerbord. De vertaling Kentucky Fried Duck wordt een beetje eentonig. Ik wissel het tegenwoordig af met andere lekkere hapjes zoals:

Kentucky Fried Dromedaris

Kentucky Fried Dinosaurus

en wat me verder nog tebinnen schiet.

 

Tot slot ga ik het woord OBESITASBOULEVARD melden aan de commissie "nieuwe woorden" van de Dikke van Daele. Of dit woord alstublieft in de eerstkomende editie kan worden toegevoegd aan 's lands belangrijkste woordenboek. Ik hou het in de gaten...

1 reactie

Wel een mooie, Obesitasboulevard! Die houden we erin. Ik begrijp ook niet echt goed waarom mensen daar nu zo graag heen willen. Overigens hebben we nu in Middelburg ook een boulevard. Vanwege een kunstmanifestatie is de Loskade nu hernoemd in Boulevard van Schoonheid en Troost. In mijn blog van volgende week komt dat ter sprake. En wist je dat de boulevard in Nice helemaal geen boulevard heet, dat is nu juist weer de Promenade des Anglais. Leuk trouwens dat je Amersfoort goed kent. Dat Musiom ligt net buiten de oude stad aan de ringweg richting station. Leuk om te bezoeken.

Toos van Holstein

23 September 2020 om 12:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.