Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

528. Bucketlist

2 reacties

Bucketlist is een populaire term voor wensenlijstje. En als je, zoals ik, al ruim driekwart eeuw, op deze planeet rondhobbelt dan moet je niet al te lang meer wachten als je nog wat wilt.

Wat zullen we als eerste gaan ondernemen? Een parachutesprong? Een zachte landing met een zweefvliegtuig op de grasbaan van Midden Zeeland. Nee, ik heb voor iets anders gekozen, maar het lijkt wel verrassend veel op de voorgaande ideeën.

Ik ga voor een ballonvaart boven onze mooie provincie. En ik heb al aan echtgenote, kinderen en kleinkinderen beloofd dat ze mee mogen, als ze durven. Dan komen we op een groep van precies 10 personen, dus dat mag geen al te klein mandje worden. Bovendien moet er nog een 11e persoon mee, die kennis heeft van de manier waarop je het luchtruim kiest en, zeker niet onbelangrijk, hoe je weer veilig terug op aarde belandt.

 

Er is op dit moment één bijkomend probleem. Het is Coronatijd, dus het aantal ballonvaarders wordt per mand drastisch beperkt. Er zit dus weinig anders op dan een jaartje geduld uit te oefenen...

 

Staan er nog andere bijzondere zaken op mijn wensenlijstje? Ik zit te denken aan een vakantie naar Jordanië om daar de beroemde tempel van Petra te bezoeken. De wandelweg erheen voert door een nauwe en diepe kloof, de zogenaamde Sik. Het moment als je aan het eind van de kloof zicht krijgt op de tempel, dit moet echt alles slaan. Zo mooi moet dat zijn (zie de afbeelding).

 

En er staan ook nog wel een paar watervallen op het programma. De volgende hebben we al gehad:

- de hoogste van Nederland in de Hierdense Beek bij Harderwijk

- de hoogste van België bij het plaatsje Coo aan de Amblève

- de hoogste van Europa: de watervallen van Schaffhausen, waar de Rijn zojuist het Bodenmeer heeft verlaten

- de hoogste van Noord Amerika op de grens van USA en Canada: de Niagara Falls

 

Verstandig is om bij zo'n soort rijtje deze volgorde aan te houden. Wij hebben dit niet gedaan, want we hebben de laatste twee omgewisseld. Maar het kan nog gekker. Als je bijvoorbeeld na de Niagara zou kiezen voor de Hierdense Beek...

Over diezelfde Hierdense Beek heb ik nog wel een anecdote. Tijdens mijn militaire dienst in Harderwijk liepen we in de zomer van 1964 een vermoeiende mars tijdens een snikhete dag. Dit soort dagen waren er toen ook al. Plotseling stonden we aan de voet van een heuse waterval. Na een welverdiende verkoeling moesten we toch weer verder van de sergeant-majoor.

 

Naast dit rijtje watervallen zou ik nog wel twee "grote jongens" willen bezichtigen. Links op het plaatje de Iguacu watervallen in Brazilië en rechts de Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe.

 

 

En als we dan toch in Zuid-Amerika zijn dan is de afbrokkelende gletsjer in de provincie Patagonië in Argentinië een niet te missen object. Je kunt hier letterlijk met eigen ogen getuige zijn van de opwarming van de aarde. Heel regelmatig vallen er grote stukken ijs in het meer. Dit moet een bijzonder spectaculair gezicht zijn.

 

Een ander onderwerp zijn de vele meren in de Alpenlanden. Velen daarvan hebben we al bezocht:

- Thunersee, Brienzersee en vele kleinere bergmeertjes (Zwitserland)

- Bodensee, Forggensee, Walchensee, Chiemsee, Königssee (Zuid-Duitsland)

- Achensee, Zellersee, Wörthersee, Halstattersee (Oostenrijk)

Nog één staat er op mijn wensenlijstje. In Slovenië. Dit heuse Alpenland behoorde vroeger tot Joego-Slavië. Het prachtige meer wat op ons ligt te wachten is het Meer van Bled, met de Alpen op de achtergrond en middenin het meer het beroemde kerkje op het eilandje. Een plaatje lijkt me dat.

 

Nog één object en dan zal ik stoppen met iedereen jaloers te maken.

In Peru ligt hoog in de bergen boven het stadje Cuzco de Incastad Machu Picchu. Met een treintje word je erheen gebracht. Als je op eigen kracht nog iets hoger klimt dan wacht er een majestueus uitzicht. Zelfs de lama op de foto is dat roerend met me eens.

 

 

 

Of die bucketlist daadwerkelijk afgevinkt wordt? En of mijn echtgenote zich kan vinden in mijn wensen? Maar ik zou al blij zijn met bepaalde onderdelen ervan.

Maar die ballonvaart? Die gaat er zeker komen!!!! Nog eventjes wachten tot dat ellendige virus onder controle is.

 

 

2 reacties

Een mooie lijst. Maar je schrijft , of het daadwerkelijk afgevinkt wordt.. Daarom wordt het ook een wensenlijstje genoemd, denk ik...Prettig weekend! Dat Wens ik je toe!

Jopie Meerman

15 August 2020 om 10:31

Leuk dat je zo geïnspireerd raakte door mijn blog over Leonor Fini. Maar ze is dan ook een inspirerende vrouw! Ook jouw wensenlistje is inspirerend. Ik wens je nog een heel gezond en lang leven toe want dat lijstje is nog behoorlijk lang. Petra zou ik zeker bezoeken: een prachtige en inspirerende belevenis. Daarbij gaat het om een heel groot complex van allerlei rotstempels. Jammergenoeg zul je er geen waterval vinden. Een iets te droge woestijnomgeving daar.

Toos van Holstein

18 August 2020 om 13:04

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.