Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

526. Het stadsstrand van Goes

1 reactie

Iedere zich respecterende Nederlandse plaats heeft tegenwoordig een stadsstrandje. De foto toont het strandje van Goes zoals dat er vorig jaar uitzag. Aan de rand van een industrieterrein en vlakbij een woonwijk in aanbouw. Helaas drong het geluid van spelende kinderen teveel door bij de bewoners van deze nieuwe wijk. Zij hadden een rustiger woonplek verwacht. Het gevolg laat zich raden. De bewoners tekenden bezwaar aan bij de Gemeente Goes en dat werd gegrond verklaard. Het strandje moest de poorten sluiten.

 

Dit jaar hebben de organisatoren een ander plekje bedacht voor een nieuw stadsstrand. Midden in de industrie, aan een zijarm van het kanaal, ver weg van alle bewoning. De wethouder heeft zijn zegen erover gegeven.

 

Midden op een industrieterrein, tussen de bedrijvigheid van diezelfde industrie, hebben een paar vrachtauto's hun zand gelost.

Om bij het nieuwe strandje te komen moet je over een doodlopende weg zigzaggen tussen de vrachtauto's. Ongezelliger kan haast niet. Ik ben er zelf enkele malen wezen kijken, maar ik kon m'n ogen niet geloven.

Aan het begin staan enkele hekken waartegen je je fiets kunt zetten. Op het terrein zelf staan een paar foodtrucks, een aantal ligstoelen en een clubje parasols. En niet te geloven: er was publiek op afgekomen!!! Enkele jongedames dronken er champagne (meer dan goed voor ze was) en een groepje kinderen speelde in het zand met emmertjes en schepjes.

Het terrein grenst aan een zijkanaaltje van het kanaal Goese Sas-Wilhelminadorp-Goes.

Aan de waterkant staan borden met de ongelooflijke tekst: VERBODEN TE ZWEMMEN. Eerder meegemaakt? Een strand waar je niet mag zwemmen? Tja, door dat zijkanaaltje komt gemiddeld eens per week een bootje voorbij, dus dan is zwemmen uiteraard bloedlink.

Ook vanaf de overkant van het zijkanaaltje heb ik de zaak eens bekeken, maar hoe langer je kijkt, hoe zieliger het wordt. De eigenaren hebben hun best gedaan, maar de locatie is zo vreselijk troosteloos. "Ibiza-stijl" wordt het genoemd, maar je moet wel een rasoptimist zijn om deze term te durven gebruiken.

 

Het enige water waar je wèl gebruik van mag maken is Spa Blauw of Spa Rood.

 

Maar ....... Goes heeft een stadsstrandje, laten we het van de optimistische kant bekijken. Net als al die andere plaatsen in Nederland zoals (in alfabetische volgorde) Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Bergen op Zoom, Dedemsvaart, Den Bosch, Deventer, Dedemsvaart, Eindhoven, Enschede, Gorinchem, Gouda, Groningen, Haarlem, Helmond, Houten, Kampen, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nieuwegein, Nijmegen, Oisterwijk, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Venlo, Vlaardingen, Woerden, Zoermeer, Zutphen en Zwolle.

 

In de buurt van Goes heb je nog wel strandjes aan de Oosterschelde zoals Goese Sas, Katscheveer, Wemeldinge en Yerseke of strandjes aan de Westerschelde zoals Baarland, Borssele en Hansweert. En als je naar het echte Noordzeestrand wil , tja, dan zul je naar Walcheren, Noord-Beveland of de Kop van Schouwen moeten rijden. Dus dat stadsstrandje zou in een behoefte moeten voorzien.

 

Goes zet zichzelf de laatste jaren nadrukkelijk op de kaart: Ze hebben al vele jaren het mooiste stadshaventje van Nederland (zie foto) en nu dus ook het lelijkste stadsstrandje van Nederland.

 

Het spijt me echt dat ik niet positiever kan zijn over het resultaat. Wordt dit mijn eerste negatieve column sinds 2010? De eerste 525 verhaaltjes waren eigenlijk nooit negatief en nu dan plotseling wel?

 

Laat ik proberen om nog een positieve draai aan het geheel te geven. In de vorm van enkele welgemeende adviezen aan de organisatie. Met een beetje fantasie kan er misschien toch nog iets van gemaakt worden.

1. Zorg dat de jeugd zich ook in het water kan vermaken. Het naastliggende kanaal is taboe, dus moet er een alternatief komen. Zorg voor een enorm opblaaszwembad, zodat er naar hartenlust in het water geplonsd kan worden; een stadsstrandje zonder water, dat kan ècht niet.

2. Zorg voor een gezellig muziekje, niet te hard, geen geluidsoverlast. De naaste buren wonen op gepaste afstand, dus dit zou moeten kunnen.

 

Over een poosje ga ik daar weer eens poolshoogte nemen, of er zaken verbeterd zijn. En wie weet, bestel ik dan een pilsje en laat ik me vallen in één van die strandstoelen.

 

Tot slot nog een onderwerpje "Nederlandse taal":

"Stadsstrand" is een moeilijk woord, ook om uit te spreken: met niet minder dan 5 medeklinkers achter elkaar. Het woord "dorpsstrand" heeft zelfs 6 medeklinkers op rij.

Maar het kan nog gekker. Het woord "angstschreeuw" telt 8 medeklinkers achter elkaar. Dat moet wel haast het record zijn.

Of weten mijn lezers een woord dat nòg meer medeklinkers achter elkaar heeft? Ik ben benieuwd...

1 reactie

Als de mensen dus te lui zijn om naar het echte strand te gaan, komt het 'strand' dus wel naar ze toe. Goes opgestoten in de vaart der volkeren! Op de foto ziet 't er inderdaad behoorlijk zielig uit. Maar wie weet dat het nog wat wordt als jouw positieve opmerkingen ter harte worden genomen.

Toos van Holstein

05 August 2020 om 11:07

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.