Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

525. Leren klokkijken

1 reactie

Pas in het tweede deel van de column komt het bizarre gedeelte. Even volhouden dus.

 

Weet u nog waar en wanneer u heeft leren klokkijken? Thuis, op de kleuterschool, op de lagere school? Tegenwoordig heet dat samen "basisschool".

In mijn tijd waren er alleen klokken met wijzers, één grote wijzer en één kleine wijzer.

Vroeger was dat anders. In de Middeleeuwen hadden de klokken slechts één lange wijzer. De grote en de kleine wijzer stonden als het ware altijd in elkaars verlengde. Op sommige historische gebouwen is dat nog te zien.

Het leek wel of het altijd zes uur, vijf over zeven, tien over acht, kwart over negen, enz. enz. was. Maar de grote wijzer wijst het uur aan. Tussen de uren in moet je schatten of het kwart over, half of kwart vóór is. Op vijf minuten nauwkeurig is dit eigenlijk niet te doen.

Het Soepuus aan de Kleine Kade in Goes heeft zo'n klok.

Even tussendoor, de naam Soepuus herinnert aan de functie van "gaarkeuken" in vroeger tijd, waarbij aan minder financieel bedeelde Goesenaren maaltijden verstrekt werden.

 

Toen kwam de digitale tijd. Niemand zegt meer "vijf over half tien". Dat heet tegenwoordig negen-uur-vijfendertig. Zo staan de begintijden van de programma's trouwens ook in de TV-gids aangekondigd.

Vanaf het eerste uur was ik verslingerd aan de digitale tijd en nú, nog steeds, heb ik géén wijzerhorloge om mijn pols.

 

Tijdens mijn onderwijsperiode had ik ook de beschikking over zo'n digitaal horloge, waarbij de uren, de minuten èn de seconden nauwkeurig werden weergegeven. Als je dit uurwerk dan precies synchroniseert met de schoolbel dan weet je exact op welk moment je het huiswerk voor de volgende les moet opgeven.

Doe je dit te vroeg dan gaat er een stuk van je les af. Doe je dit te laat dan gaat de schoolbel die de pauze aangeeft en dan kun je het als docent wel schudden met je huiswerk opgeven. De bel geeft de pauze aan! Klaar!

 

Het bizarre slot van de column heeft ook alles met klokkijken te maken.

De aanleiding was eigenlijk heel simpel. Mijn baardtrimmer gaf plotseling de geest. Zo'n ding kan ik niet missen. Na een beetje googelen fietste ik naar BCC. Helaas hadden ze mijn keuze niet op voorraad. Maar de bestelling kon ter plekke geregeld worden. Morgen in huis. Er werd mij geadviseerd om de mail in de gaten te houden. Via "track-and-trace" kon ik de geschatte tijd van levering voorspellen. 'Diezelfde avond was er al een mailtje van DHL bezorgdienst. De volgende dag (toevallig een zaterdag) tussen 13.15 en 17.15 uur zou mijn pakketje geleverd worden.

Op zaterdagmorgen was er weer een mailtje: tussen 13.15 en 15.15 uur was nu de melding.

Dus tijd genoeg om samen naar de Goese Markt te stappen voor groente en fruit èn een kopje koffie op een coronavrij terras.

Om 12.45 uur stapten wij, ruimschoots op tijd dus, ons appartement weer binnen. In de brievenbus lag een briefje van DHL: het pakketje was al bezorgd en was afgeleverd bij onze buurvrouw. Volgens buurvrouw bleek het al rond de klok van 12.00 uur afgeleverd te zijn...

Het mailtje dat eind van de middag namens DHL arriveerde sloeg alles:

 

ONZE BEZORGER STOND VANDAAG (ZATERDAG 18 JULI) OM 13.51 UUR HELAAS VOOR EEN DICHTE DEUR. MAAR GEEN ZORG, WE HEBBEN HET PAKKET BIJ JE BUREN AFGELEVERD OP NUMMER 12-08

 

Op dat tijdstip, 13.51 uur, had ik:

- mijn pakketje al lang uitgepakt

- de handleiding al lang doorgelezen

- mijn baard reeds gefatsoeneerd met mijn nieuwe aanwinst

 

De conclusie is verbijsterend: de bewuste bezorger van DHL kan dus niet klokkijken!!! En dat is een ramp voor iemand van een bezorgdienst.

Ik zal dan ook DHL adviseren om hun personeel een opfriscursus "klokkijken" aan te bieden. Nodig een gepensioneerde wiskundeleraar uit die een lesje wil verzorgen aan het DHL-personeel. Veel hoeft dat niet te kosten. Met een cadeaubon of een flesje wijn is zo'n man meestal al tevreden...

Hoewel....vanwege de aanstaande korting op het ABP-pensioen door minister Koolmees, is het misschien handig om toch te besluiten tot een financiële bijdrage.

Of ikzelf, als oud-docent wiskunde, bereid ben om de DHL-ers bij te spijkeren? Och, waarom niet?

Deze column stuur ik uiteraard ook naar DHL, dat begrijpt u.

 

Over een paar dagen wacht me nog een spannende gang naar de milieustraat. Zie column-521. Als ik te voet langs al die wachtende auto's, mèt of zonder aanhanger, moet lopen om mijn defecte baardtrimmer in te leveren bij de afdeling "witgoed". Hoe gaat dat aflopen? U hoort ervan.

 

 

1 reactie

Ach ja, bezorgdiensten! Ik vraag me af of een cursus klokkijken wel voldoende zal zijn. Ik had laatst ook zo'n briefje in de bus waarbij mij werd verzocht om die en die site te bezoeken en een en ander in te vullen voor een nieuwe afspraak omdat de bezorger het grote pakket niet had kunnen afleveren. Kom ik even later mijn buurman tegen die weet te melden dat hij een groot pakket voor mij in zijn hal heeft staan. Daar is dus geen klokkijken aan te pas gekomen. 

Toos van Holstein

29 July 2020 om 16:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.