Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

523. Grappen die blijven hangen (2)

1 reactie

Een vervolg op de vorige column.

Na de verhuizing en de samenvoeging van twee scholen was het gedaan met de Sinterklaasvieringen. In plaats daarvan trad ik eens per jaar op als een soort "grapjesmaker" in de eindejaarsconférence. Geen rood habijt, geen mijter, maar gewoon als mezelf. Voor een volle kantine met het personeel van twee scholen.

Het werd de tijd van de Powerpoint-presentaties.

 

Grappen over spraakmakende voorvallen van het afgelopen jaar. Ook hier ging ik zo af en toe mijn boekje te buiten. Een klein voorbeeld om mee te beginnen.

Op het bovenste plaatje ziet u een kaart van de Zak van Zuid-Beveland, compleet met onderschrift. Het volgende plaatje toonde een foto van een gewaardeerde collega uit Baarland. Helaas was het onderschrift DE ZAK VAN ZUID-BEVELAND blijven staan..... Was dat een foutje van mij? Zoiets doe je er toch niet om? Dat moet haast een vergissing zijn...

 

Een aantal jaren later kwam, kort voor de Kerst, het actuele nieuws uit Italië. Een plaatselijke rechter moest vonnis vellen in een zaak van een jongeman die, ongevraagd, in het achterwerk van een vrouw had geknepen. Het uiteindelijke vonnis van de raadsman was vrijspraak. Zijn commentaar: "Eénmaal moet kunnen".

In de PZC stond hierover een groot artikel met de veelzeggende kop: ACHTERWERK VAN VROUWEN MAG ÉÉNMAAL WORDEN BETAST.

In mijn conférence wilde ik dit onderwerp netjes regelen voor ons docententeam. Ik had een zogenaamde "knijpkaart" gemaakt, met links de namen van vijf jonge vrouwelijke collegae en bovenaan de namen van vijf jonge mannelijke collegae. In het rooster met 25 hokjes stonden al een aantal kruisjes. Elk kruisje telde voor een "aanraking". Per hokje mocht er slechts één kruisje ingevuld worden.

Velen vonden dit heel grappig, maar helaas niet allemaal. Vooral uit de hoek van de dames kreeg ik commentaar, ondanks mijn verweer dat het toch vooral satire was. Grappig bedoeld, maar dat werkt helaas niet altijd. Het was lang voor het #metoo-tijdperk.

 

Een ander verhaal. Onze fruitteeltdocent ging regelmatig met een busje met leerlingen naar Litouwen in het kader van de stedenuitwisseling Goes- Panevézis. Soms ging er wel eens wat mis, zoals de diefstal van de bus, de arrestatie van de betreffende docent na gerookt te hebben op de Markt in een Litouws stadje enz. enz.

Deze avonturen heb ik gegoten in het spel Litouws Ganzenbord, dat eigenlijk een kruising was tussen Ganzenbord en Monopoly.

 

De volgende velden leverden de volgende resultaten, allemaal via Powerpoint in beeld gebracht:

9.   Oponthoud aan de grens: Sla twee beurten over
12. U hebt gerookt op de Markt in Kaunas: ga direct naar de gevangenis, ga niet langs AF, u ontvangt geen € 2000
19. Uw bus is gestolen: wacht tot u verlost wordt
22. U moet verwijderingsbijdrage betalen voor uw gestolen bus: 3 Litouwse euro's in de pot.
31. Uw bus is teruggevonden: nogmaals gooien
42. Uw bus is nogmaals gestolen: het spel is uit, u heeft verloren

 

 

Op een gegeven moment mocht ik ook de diplomeringsavond opleuken met een grappige Powerpoint. De zaal was gevuld met geslaagde leerlingen, hun ouders en uiteraard de collegae.

Veel grapjes kwamen jaarlijks terug. Dat kon omdat er elk jaar andere leerlingen en andere ouders zaten.

 

Eén van de grapjes ging over een defecte camera. Om voor de geslaagde leerlingen een fotoserie te maken van de docenten (leuk voor later) werden deze één voor één op de foto gezet. Helaas wilde de camera zich niet in hoogte verstellen, met het resultaat dat de docenten die wat kleiner van stuk waren, onvolledig in beeld kwamen. De kleinste docent kwam zelfs helemaal niet op de foto....

 

 

(de tweede foto vanaf links, dat ben ikzelf)

 

Een andere vaste grap ging over een bordje op het lerarentoilet. Op dat bordje had moeten staan NA GEBRUIK WC-BRIL OMHOOG.

Helaas was het streepje weggevallen:

NA GEBRUIK WC BRIL OMHOOG

Onze directeur had dit daarom verkeerd begrepen. Hij las het bordje op de volgende manier:

NA GEBRUIK WC (even wachten) BRIL OMHOOG. Dus elke keer als hij van het toilet kwam stond zijn bril op zijn voorhoofd.

Dit grapje trok ieder jaar weer vele lachers.

 

In 2006 ging ik met pensioen. Voor de laatste keer trad ik op voor een kantine vol met geslaagden. Toen het WC-grapje aan de beurt was heb ik vooraf aan de directeur gevraagd: "Meneer de directeur, mag ie nog één keer?" Dat was dus de laatste keer vóór mijn pensioen.

 

In de zaal zat toen een geslaagde leerling die ik nú nog steeds bijna dagelijks tegenkom in de Goese binnenstad. Hij zorgt ervoor dat, met behulp van een ingenieus zuigapparaat, het centrum van ons stadje er pico-bello uitziet.

Elke keer als hij mij ziet herinnert hij mij aan die WC-grap van vele jaren geleden.

Met luider stem roept hij me elke keer tegemoet: "Mag ie nog één keer?".

 

Ook deze grap was bij hem blijven hangen...

 

1 reactie

Heerlijk als je zo je humor zelfs officieel kwijt mag op school. Ik weet uit ervaring dat dit zo'n bijeenkomst onvergetelijk kan maken. Overigens, wat betreft je opmerking bij mijn blog van vorige week over de verkiezing van Kunstenaar van het Jaar het volgende. Ik zit toch maar mooi weer bij de 90 genomineerden. En stemmen kan op https://kunstenaarvanhetjaar.nl/verkiezing2021/ronde2/

Over een paar weken wijd ik er mijn blog ook aan.

Toos van Holstein

15 July 2020 om 11:35

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.