Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

521. Een nieuw soort files

1 reactie

Een steeds grotere file met hongerige automobilisten en medepassagiers nemen de food-exit vanaf de A58 om bij McDonalds richting McDrive sukkelen. Na aan het loket een hoeveelheid ongezonde en calorierijke producten te hebben ingeslagen kan het (vr)eetfestijn desgewenst al in de auto plaatsvinden. Of desgewenst aan een picknicktafel op het nabijgelegen parkeerterrein. Jammer dat je de hinderlijke snelweggeluiden niet kunt uitschakelen en dubbel jammer dat de vele plastic verpakkingen heel vaak naast de afvalbakken worden gedeponeerd... Waarom toch?

De food-exit vanaf de A58 te Goes-Zuid wordt ook wel spottend de "obesitasboulevard" genoemd. Inmiddels zijn daar namelijk Burger King, Kentucky Fried Chicken, New York Pizza en Restaurant de Beren bij aangehaakt.

 

Het woord food-exit is overgewaaid vanuit de States. Langs de Amerikaanse snelwegen zijn er food-exits (daar kun je eten), fuel-exits (daar kun je tanken) en lodging-exits (daar kun je slapen). Sommige exits zijn gecombineerd.

 

In Duitsland hebben ze een nieuwe formule bedacht: òf je kiest voor een Raststätte, vlak langs de Autobahn, òf je kiest voor een Autohof, waar je een aantal kilometers van de Autobahn wordt geleid, zodat de hele omgeving een stuk rustiger oogt. De laatste jaren kozen we steevast voor deze optie. Wat een rust, geen snelweggeluiden op de achtergrond. De bewegwijzeringen heen en terug van Autobahn naar Autohof waren perfect. We kunnen het iedereen aanraden.

 

Een nieuw soort file staat aan de achterkant van de Goese vestiging van het ADRZ (Admiraal De Ruyter Ziekenhuis of de alternatieve betekenis van de vier letters voor wie die Vlissingse zeeheld niet aardig vinden: Alle Dagen Ruimhartige Zorg). Dit is een file met auto's die stapvoets door de corona-teststraat rijden. Bij verkoudheidsklachten kun je je telefonisch melden bij de GGD en dan krijg je een tijdstip wanneer je in de teststraat verwacht wordt. Je kunt gewoon in de auto blijven zitten. De wattenstaafjes door neus en keel worden via het autovenster toegediend.

 

De echte humor in deze column heb ik voor het laatst bewaard. Gaat u er maar eens lekker voor zitten.

Vele jaren geleden kocht ik voor enkele tientjes bij de Kijkshop een simpele printer, die ons heel lang trouwe dienst heeft bewezen. Tot een aantal weken geleden: "Doe het zelf maar !!" zei ons betrouwbare apparaat.

Er zat niets anders op om dit voorwerp naar de Goese milieustraat te brengen, of zoals in meer gebruikelijke taal: naar de stort.

Vroeger had dit zinnetje een andere betekenis. Dan bracht je wat zuinig opgespaard geld naar de bank: naar de stort, dus.

Ik laadde het onwillige apparaat in ons boodschappenwagentje (zie foto) en toog te voet naar de milieustraat. Toevallig was het die ochtend megadruk met auto's mèt en zonder aanhanger die allemaal iets wilden storten. Ze stonden in een lange file al op de ringweg te wachten, minstens 500 meter van de milieustraat (zie rode lijn). Die arme automobilisten die naar Wilhelminadorp moesten (W) of naar de nieuwe Albert Hein (P) stonden ook zo vast als een huis. Achteraf blijkt er een wachttijd van 2,5 uur te zijn geweest, dat maken ze zelfs bij de populairste attractie van de Efteling niet mee.

 

 

Met mijn boodschappenwagentje passeerde ik al die wachtende auto's en het was een fluitje van een cent om mijn defecte printapparaat achter te laten bij de zeecontainer, bestemd voor "witgoed". En ik liep niemand in de weg, al die andere "storters" waren namelijk op weg naar de afdelingen groenafval, houtafval en puin.

Op de terugweg werd ik bij de uitgang staande gehouden door een medewerker in een oranje hesje. Zoiets komt altijd meteen professioneel over. Wat ik op de milieustraat gedaan had, was de vraag. Na mijn eerlijke antwoord, kwam er een verbijsterende vraag: "Heeft u op de heenweg dan al die wachtende auto's gepasseerd?". Op mijn bevestigende antwoord kwam een verbluffend antwoord: "Dat had u niet mogen doen. U heeft voorgedrongen. U had gewoon achter in de file moeten aansluiten. En bovendien bent u ook nog door een rood stoplicht gewandeld". Eerst dacht ik aan een grapje, een bijzonder leuk grapje zelfs. Die meneer had gevoel voor humor. Maar nee, de man in het hesje was bloedserieus. Ik had aan het eind van de file, op de Ringweg, op autoruitjes moeten tikken en een aantal keren moeten vragen: "Staat u ook in de file voor de milieustraat?". Achter die allerlaatste auto had ik dan moeten aansluiten, lopend met mijn karretje over de autoweg, tussen de auto's in, voetpad en fietspad negerend, gewoon braaf die 2,5 uur wachttijd doormakend...

En volgens de corona-regels op anderhalve meter van de achterbumper van de voorgaande auto en op anderhalve meter van de voorbumper van de achterliggende auto.

 

Dit was het grappigste voorval van mijn afgelopen week. Misschien wordt het wel het grappigste voorval van dit kalenderjaar. Het zou me niets verbazen.

 

O, ja, intussen heb ik bij Mediamarkt een nieuwe printer gekocht. Hij doet het goed.

 

 

 

1 reactie

Toch wel makkelijk dat je nu vanuit de file bij het ADRZ naar de file bij die (vr)eettenten kunt rijden. Dat verhaal van die file bij de stort is inderdaad prachtig! Ik vraag me trouwens wel af hoe het aannemingsbeleid voor personeel bij de gemeente Goes in elkaar zit. Staan er op de affinklijst daarvoor misschien ook de puntjes 'moet zichzelf heel erg belangrijk vinden' en  'zuurpruimgehalte moet zo groot mogelijk zijn'?

Toos van Holstein

01 July 2020 om 13:26

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.