Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

520. Een nieuwe beeldenstorm?

2 reacties

Onze ontdekkingsreizigers en onze zeehelden liggen op dit moment zwaar onder vuur. Zijn ze wel allemaal braaf geweest? Hebben ze zich niet ingelaten met onoorbare zaken, zoals slavenhandel of andere minder fraaie praktijken?

 

De vraag is of hun roemruchte verleden wel zo onbevlekt is geweest. En wat doen we met hun standbeelden? Verdienen ze wel zo'n postuum eerbetoon? In Rotterdam was een actiegroep het helemaal spuugzat. Een standbeeld voor Piet Hein? Die schobbejak? Nee, dat was echt te gek. Als protest werd zijn Rotterdamse standbeeld besmeurd met rode verf. Maar is zo'n actie wel nodig? Er is een veel betere manier om een oordeel te kunnen vellen.

 

Laat het over aan de vogels!!! Aan de vogels? Jazeker, aan de vogels. Vooral meeuwen en duiven hebben veel historisch besef. Met een mooi woord noemen we dit "ORNITHOLOGISCHE VOORKENNIS". Bij het naderen van een willekeurig standbeeld weten die vogels haarscherp of er al dan niet een vlekje kleeft aan deze persoon. En als dit wèl zo is dan zullen ze niet nalaten om daar één of meerdere vlekjes aan toe te voegen. Zo gaat het ook met het beeld van Michiel Adriaanszoon de Ruyter op de Vlissingse Boulevard. Even voor de volledigheid: u weet toch zeker wel dat ornithologie met de kennis van vogels te maken heeft?

Persoonlijk wist ik niet dat Michiel wel eens stout was geweest. Ja, hij heeft ooit in 1667 met zijn slagschip een Britse ketting kapotgevaren in de monding van de Theems, maar dat viel onder de toenmalige Brexit-perikelen. Toch zullen die vogels wel weten waar precies het probleem zit...

 

 

Het valt extra op dat, nauwelijks 7 kilometer verder, het standbeeld van Koningin Emma op de Middelburgse Dam nooit last heeft van uitwerpselen van duiven of meeuwen. Deze brave dame is dus van onbesproken gedrag. Ze heeft zelfs haar dochter Wilhelmina nog een tijdje geholpen met regeren, toen die eigenlijk nog iets te jong was.

 

In Hoorn staat het standbeeld Jan Pieterszoon Coen, de grote baas van de Verenigde Oostindische Compagnie. Deze man was verre van braaf, dat weten niet alleen de vogels. Dit beeld wordt dus driftig beklad met uitwerpselen.

Eén keer heeft de Hoornse bevolking dit standbeeld van z'n sokkel gehaald en het zou me niets verbazen als de geschiedenis zich zou herhalen.

In Goes hebben we de J.P. Coenstraat. Nee, daar zou ik echt niet willen wonen.

Wij zijn totaal één keer in Hoorn geweest. We hadden daar een slechte ervaring op het terras van een restaurant door een conflict met een zeer onvriendelijke ober. Vermoedelijk hadden we te maken met een nazaat van J.P.C.

 

Even terug naar Vlissingse Michiel. Wat kun je doen als je onze Zeeuwse zeeheld niet helemaal vertrouwt? Je kunt in elk geval aan de letters van het ziekenhuis ADRZ een andere uitleg geven. Dus niet het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis maar in plaats daarvan: Alle Dagen Ruimhartige Zorg (=ADRZ).

 

In Rotterdam kunnen ze het liedje simpel wijzigen:

In plaats van

Piet Hein, Piet, Hein,

Piet Hein zijn naam is klein

 

wordt het:

Piet Hein, Piet Hein

Piet Hein, dat klinkt niet fijn.

 

Heel veel van dit soort twijfelgevallen berust op mogelijke discriminatie. Zo hebben ze in Engeland één van de beste afleveringen van het programma Fawlty Towers van het scherm gehaald. Deze prachtige satire waarin hoteleigenaar John Cleese (mr. Fawlty) een Duitse familie op niet mis te verstane manier de schuld geeft van de Tweede Wereldoorlog is onnavolgbaar. Wat een humor!!! Gelukkig hebben ze deze vreemde beslissing een dag later weer teruggedraaid. Om dit als discriminatie te bestempelen, dat ging duidelijk te ver.

 

Even iets heel anders. In het begin van de column hebben we de term ORNITHOLOGISCHE KENNIS geïntroduceerd. Er is nog iets wat sommige vogels goed kunnen. Dit valt onder het kopje ORNITHOLOGISCHE HUMOR.

 

Heel lang geleden maakten mijn ouders een avondwandeling over het Middelburgse Molenwater. In de boomtoppen van de Lutherse Kerklaan waren zojuist enkele duizenden spreeuwen neergestreken, om aldaar de nacht door te brengen. Alleen....vóór het slapengaan moesten ze allemaal nog even sanitair. Ze hadden "hoge nood".

Dat manifesteerde zich in een typisch geluid op het wegdek. Flots, flots, flots. U kent dit geluid niet? Dat is het geluid als enkele duizenden spreeuwen die, net voor het slapengaan, hun darmen proberen te ledigen. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat deze lozingen rechtstreeks op het wegdek terechtkomen. Flots, flots, flots.

Mijn vader voorzag het gevaar en hij trok een sprintje naar het eind van de laan. Mijn moeder bleef "gewoon" doorwandelen. U raadt de uitkomst al. Mijn vader werd vol geraakt op zijn kalende kruin. En mijn moeder? Die kwam ongeschonden uit de strijd.

Dit is een typisch geval van ORNITHOLOGISCHE HUMOR.

 

We eindigen met een twijfelachtig opschrift boven de deur van een huis in één van onze historische binnensteden. Als er boven zo'n deur de volgende tekst staat: DE BOCHT VAN GUINEE. Dan weet je zeker dat hier ooit iemand gewoond heeft die zich beziggehouden heeft met de slavenhandel tussen Afrika en Noord- of Zuid-Amerika. De bocht van Guinee, is namelijk een groepje landen aan de westkust van Afrika. Een welgemeend advies aan de bewoner van zo'n huis: overschilderen die handel !! 

In Goes is er zelfs een straatje met de naam DE BOCHT VAN GUINEE. Misschien verstandig om deze naam eens te wijzigen, hier kun je als Goesenaar niet echt trots op zijn...

 

 

 

2 reacties

Je beschrijft het allemaal weer heel netjes en humorvol. Dat is iets wat ik bij veel partijen in deze discussie nogal mis.

Toos van Holstein

24 June 2020 om 12:00

Nog even een reactie n.a.v. jouw reactie op mijn blog van vorige week. Destijds, toen ik in 2011 mijn expositie in fort Rammekens had, voerde het muZEEum er het bewind. Dat hadden ze gekregen namens bezitter Staatsbosbeheer. Later heeft Staatsbosbeheer weer alles overgenomen. Hoe die nu de tent runnen is me ook niet helemaal duidelijk. En of er nog iets aan kunst wordt gedaan? Volgens mij niet.

Toos van Holstein

24 June 2020 om 12:07

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.