Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

519. Gehuchtjes en buurtschappen

2 reacties

Dat was lang geleden. Laatst kwamen we langs het gehuchtje Planketent, ergens halverwege Wolphaartsdijk en Goes. De voorlaatste keer ben ik daar per schaats geweest in 2009. Het water van de Oosterschenge grenst namelijk aan dit gehuchtje

Bij nader inzien is Planketent gewoon een ander woord voor vouwwagen. Een vouwwagen is een soort luxe tent, waarbij naar de beide zijkanten de slaapplaatsen (een soort planken) uitgeklapt kunnen worden. Vele jaren hebben wij zo'n aanhangwagentje per auto achter ons aangesleurd richting de Zwitserse Alpen. Met veel plezier overigens. En met prachtige herinneringen. Wijzelf sliepen links, onze dochtertjes rechts. In onze eigen Planketent.

 

Een aantal kilometers richting Lewedorp ligt de buurtschap Graszode. Als je de weg vraagt aan een inboorling dan word je allereerst vragend aangekeken. Graszode? O, je bedoelt de Hosvazze!!! Niemand kent de Graszode, iedereen kent wel de Hosvazze.

 

Ergens halverwege 's-Heerenhoek en Borssele ligt het gehuchtje en het gelijknamige café 't Klompekot. Ooit, lang geleden, kwamen we daar met vrienden om een kopje koffie te drinken. Binnengekomen zag het blauw van de rook. Aan de bar zat inderdaad iedereen te roken en dat verspreidde zich over het gehele café. We kozen voor een vierpersoonstafeltje, maar we konden elkaar nauwelijks onderscheiden door de aanwezige rook.

Midden op onze tafel stond een bordje met tekst, maar het was, tengevolge van de rook, moeilijk leesbaar. Ik pakte het bordje op en bracht het wat dichter bij mijn gezichtsveld. De tekst was ongelooflijk: DEZE TAFEL IS GERESERVEERD VOOR NIET-ROKERS. Wat een humor !!! We hebben hier nog heel vaak over nagelachen.

 

We maken een aardrijkskundig sprongetje. In Lattrop (Overijssel) is ook een soort Klompekot, alleen dit kotje heet anders: de Bakspieker. Het vreemde is dat er een boom door het dak groeit. Wat was er eerst, het schuurtje of de boom? Wat denkt u?

 

Langs de weg tussen Breskens en Groede ligt de buurtschap Boerenhol. Als ik daar woonde dan zou ik toch een beetje voorzichtig te werk gaan. Als iemand mij zou vragen "Waar woon je?" dan zou er een diplomatiek antwoord volgen: "O, ergens halverwege Breskens en Groede". Het woord Boerenhol zou ik ten allen tijde vermijden...

 

Gawege is een gehuchtje ten zuiden van Krabbendijke. Is dat een uitnodigend bordje? Nee. Het klinkt als "Ga weg é?" een soort Zuidbevelandse versie van "Sodemieter op, je hebt hier niks te zoeken".

 

We springen van de hak op de tak.

Vlakbij het Friese stadje Franeker ligt het dorpje Peins, met uiteraard allemaal uiterst bedachtzame Friezen.

 

In de Ooypolder bij Nijmegen ligt het dorpje Persingen. Vanaf het terras van restaurant de Duivelsberg heb je een prachtig zicht op dit minidorpje dat bekend is vanwege het hoge percentage zwangere vrouwen. Maar ... het woord Persingen klinkt toch een stuk vriendelijker dan de naam Barensweeën, zeg nou zelf.

 

Het gehuchtje Kijkuit ligt op een driesprong van landweggetjes in de buurt van Axel. Er is in de verste verte geen verkeer te zien, dus waar zou je voor uitkijken? Maar .... heel vroeger was daar een stationnetje van het trammetje van Mechelen naar Terneuzen en precies daar was een spoorwegovergang. Uitkijken dus!!!

De buurtschap Pasop, in zuidwest Groningen, ligt ook op een driesprong van secundaire weggetjes. Geen verkeer te bekennen. Maar er is wel een Modestudio genaamd Jacoba, misschien willen ze je waarschuwen voor de kwaliteit?

 

Ten zuiden van Axel ligt het dorpje Zuiddorpe. Daar in de buurt zijn twee gehuchtjes: De Ratte en De Muis. Logisch dat hier ooit een hevige knaagdierenplaag heeft gewoed. Net als in Muizenhol bij Helmond. Evenals in het gehuchtje Pieperij op de grens van Drenthe en Overijssel of in De Piepert in Zuid-Limburg.

 

Bijna op de Belgische grens, ten zuiden van Sint-Kruis, ligt de buurtschap Vuilpan. Duidelijk van vóór de uitvinding van de afwasmachine.

 

Het dorp Aan de Rijksweg ligt pal aan de N271 nabij Roermond. Als je hier een huis koopt dan moet je achteraf niet zeuren over autogeluiden. Dit had je vooraf kunnen weten. Dit kun je vergelijken met toeristen die een vakantiebungalow huren naast het vliegveld Midden-Zeeland. Klagen over opstijgende en dalende vliegtuigjes is dan ronduit belachelijk.

Vergelijkbaar met klagen bij de Spoorwegen als je een huis koopt naast de spoorlijn.

 

Het gehuchtje Doodstil ligt midden in het Groningse aardbevingsgebied. Hoog tijd om de naam enigszins te wijzigen. Waarin? Rommeldam bijvoorbeeld? Met een knipoog naar Tom Poes en Ollie B. Bommel.

 

Wateren is een buurtschap in Drenthe. Is dit een uitnodiging om de sluizen open te zetten? Meestal staat er juist een bordje met "Verboden te wateren", Zoals heel vroeger in dat Middelburgse steegje. Als kind begreep ik dit bordje niet helemaal. Ik dacht in mijn onschuld dat het hier verboden was om met een bootje te varen...

 

In Noord-Holland kunnen ze er wat van. In de buurt van Zaandam is de buurtschap Vrouwenverdriet.

Maar gelukkig is het bij Aalsmeer een stuk vriendelijker. Daar ligt het gehuchtje Vrouwentroost aan de Westeinder Plassen.

 

We sluiten taalkundig af. Ik heb het voor de zekerheid nog even opgezocht in de Dikke van Dale. Ik dacht vroeger altijd dat het woord "buurtschap" onzijdig was en werd voorafgegaan door het woordje "het". Nee, nee, nee, het is de buurtschap!!!

Het blijft verwarrend, zeker als je het vergelijkt met het waterschap, dat wèl onzijdig is.

 

Sorry voor deze wat rommelige column...

 

 

 

2 reacties

Misschien wat rommelig, maar er is in elk geval over deze column nagedacht, en er is veel tijd en studie ingestoken ? Toch ? Ik heb er in elk geval op de vroege zondagochtend van genoten. 

Jopie Meerman

14 June 2020 om 09:23

Prachtig zoals je al die namen bij elkaar hebt gerommeld. Genieten! In de 'vrouwenafdeling' mis ik eigenlijk wel ons Zeeuwse Vrouwenpolder waar zich ongetwijfeld toch ook wel een aantal mannen bevindt.

Toos van Holstein

17 June 2020 om 13:28

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.