Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

516. Hoge nood

2 reacties

Ik hoor u denken: wat een vreemde titel.

Maar het gaat om een zeer serieus probleem. Afgelopen zondag hebben we onze auto zijn wekelijkse ritje bezorgd. De bestemming was dit keer het toeristenstadje Zierikzee. Gelukkig waren er weinig toeristen deze keer, dus we konden een ontspannen stadswandeling maken.

In het centrum waren sommige horeca-gelegenheden (half) geopend. Dat wil zeggen dat je bij een loket aan de voorzijde koffie-to-go kon bestellen. In een kartonnen bekertje, wel te verstaan. Zelf moet je dan een bankje in een parkje opzoeken om van de koffiepauze te genieten.

 

Even later zagen we haar lopen. Deze dame had duidelijk hoge nood, dat zag je aan haar zenuwachtige dribbelpasjes. Hoopvol vroeg ze aan de eigenaresse van het to-go-restaurant of ze even sanitair mocht. Het antwoord was een duidelijk "nee".

De toiletten van de horeca zijn allemaal gesloten tijdens de coronacrisis. Ook de openbare toiletten bij de grote parkeerterreinen zijn gesloten. Een bord met de volgende tekst geeft daar uitleg:

 

NOODVERORDENING CORONAVIRUS

Op grond van deze noodverordening is het verboden om gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen geopend te houden. Dit betekent dat de openbare toilet- en douchevoorzieningen vanaf nu gesloten zijn.

 

We hebben de wanhopige dame verder niet gevolgd, maar volgens ons bleef er voor haar maar één mogelijkheid over: wildplassen in het Slingerbos, het langgerekte plantsoen dat met een grote boog, langs de gracht, om het centrum van Zierikzee loopt.

Maar het risico is levensgroot dat je daar oog in oog komt te staan (in haar geval: te zitten) met een BOA die zich stiekem achter een boom verschanst had. De gangbare betekenis van BOA is normaal gesproken: Buitengewoon Opsporings Ambtenaar, maar in dit geval staat BOA voor BOom-Agent.

Het tarief voor wildplassen is € 140 per gebeurtenis. Tegenwoordig is dit landelijk beleid. Vroeger had iedere Gemeente haar eigen normen. Dan was het soms financieel de moeite waard om een dorpje verderop te kiezen voor een illegale lozing, om het risico iets te verkleinen.

 

Eén ding begrijp ik niet helemaal. Door deze actuele situatie van het chronisch gebrek aan toiletgelegenheden is er een enorm verdienmodel ontstaan voor bewoners van het centrum van een toeristenstadje zoals Zierikzee.

Mijn advies aan zo'n centrumbewoner: Maak via een aanplakbiljet op uw raam, of een bord in uw voortuin, duidelijk dat u mensen met hoge nood tegen een redelijk tarief behulpzaam wilt zijn. Kies een tarief dat duidelijk ònder de wildplasboete ligt, anders gaan de toeristen alsnog in het Slingerbos urineren. Wat dat standaardtarief zou moeten zijn? Tja, € 99 lijkt me nog wel wat aan de hoge kant. Laten we beginnen met € 25 per sanitaire stop, of nog beter € 24,99. Psychologisch lijkt dat voor veel mensen nog een stuk minder dan die € 25. Huur een pinapparaat van ABN-AMRO, dat komt extra professioneel over. Zorg dat uw huis er aan de buitenkant aantrekkelijk uitziet. Als de buitenkant een zootje is? Dan komen de toeristen bij u thuis niet plassen.

Nog leuker zou het zijn om in uw voortuin tevens een replica van de kabouter van de Efteling te plaatsen, u weet wel, die kabouter van "kleine boodschap".

 

Er is echter één bijkomstigheid. Als uw buren "lucht" hebben gekregen van uw zakeninstinct dan komen er ongetwijfeld meer kapers op de kust. Mogelijk duiken ze zelfs qua prijs onder uw € 24,99. Er gaat heuse concurrentie optreden, prijzen per plasbeurt van € 14,99 of zelfs € 9,99 zijn dan moordend voor uw initiatief.

 

En dan bestaat er ook nog de mogelijkheid tot zogenaamde aanbiedingen. Sommige slimmeriken hebben euro-tekentjes in hun ogen:

- "NA HET PLASSEN GRATIS HANDEN WASSEN"

- "TWEE STRALEN, ÉÉN BETALEN" (heel aantrekkelijk voor een koppel in hoge nood...)

- "TIENRITTENKAART: € 49,99"

 

Kortom, vanwege dit soort concurrerende buren kan uw initiatief zomaar de grond in geboord worden.

Een andere oorzaak dat dit initiatief geen lang leven beschoren is: op 1 juni gaat de horeca weer officieel open en dan mogen we aannemen dat er geen toiletverbod meer is. Jammer, u heeft te laat actie genomen. In de afgelopen weken had u goud kunnen verdienen!!!

 

Aan het (k)nijpend probleem van mensen met "hoge nood" in toeristenstadjes komt binnenkort dus een einde.

 

Het heeft dus geen zin om hier nog verder over te filosoferen. De overheid heeft in de afgelopen weken in stadjes als Zierikzee een veelvoud aan wildplasboetes kunnen ophalen. De winst voor justitie is tig keer € 140 en daar komen de boetes voor het onvoldoende afstand houden à € 390 per gebeurtenis nog bovenop. Dit is ook een verdienmodel !!!

 

Als u vindt dat deze column enigszins "laag bij de grond" was? Dan kan ik u geen ongelijk geven...

Hoewel, een wildplassende dame in hurkhouding is ook laag bij de grond, letterlijk zelfs...

 

Excuses aan al die lezers die zich deze keer geërgerd hebben aan mijn pennevrucht.

2 reacties

Han, een column die mij aan spreekt, geen gezeik bedoel ik dus. Het is nl. een probleem, vooral voor vrouwen, dat ze een sanitaire stop moeten kunnen houden onderweg bij het shoppen. Zierikzee is daarin een vriendelijke stad. Behalve nu dus. reden om er nog even vandaan te blijven. Ze lopen daar wat mij betreft weer heel wat geld mis.. Misschien moet ik straks het geld dat ik verdiende door geen boete te krijgen toch maar gaan investeren. Ik denk er nog over na. 

 

 

 

 

 

Jopie Meerman

22 May 2020 om 22:31

Beste Han, je geeft hier toch wel een aardig inkijkje in het kleine kapitalistje dat in je zit. Overigens is er ook weer sprake van een win-win situatie dus ik vergeeft je van ganser harte deze wat laag bij de grondse column. wink

Toos van Holstein

27 May 2020 om 11:33

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.