Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

515. Het familiediner voor politici

1 reactie

Deze keer geen column over de coronacrisis, maar een aaneenschakeling van complete onzin, maar dat bent u wel van mij gewend.

 

Het TV-programma Het Familiediner is weer begonnen. U kent de formule wel. Er is heibel in de familie en het is aan Bert van Leeuwen om orde in de chaos te scheppen. Hij gaat eerst op huisbezoek bij de kemphanen en probeert ze tot mildere gedachten te brengen. Er wordt een etentje in het vooruitzicht gesteld en een hele grote witte auto komt één voor één de ruziënde familieleden ophalen.

De auto is zo groot dat er geen probleem is met de anderhalvemetersamenleving. Als je achterin instapt heb je ongeveer een verrekijker nodig om de chauffeur te ontwaren. Aangekomen bij het restaurant wordt het spannend: "Zouden ze er in zitten?". Vanwege de geblindeerde ruiten van de limousine blijven we lang in spanning. Dan gaat het achterportier open en wordt de spanning gebroken. In het gunstigste geval worden de familiebanden tijdens het diner weer hersteld.

 

In het kader van de herstart van dit programma kwam ik deze week tot een geweldig idee. Hoe bijzonder zou het zijn om de ruziënde politici van 50plus aan deze formule te toetsen. Dit zou een kijkcijferkanon worden !!!

 

 

Hoofdrolspelers Henk Krol (lijsttrekker), Geert Dales (voorzitter) en Corrie van Brenk (fractielid) worden eerst apart door Bert geïnterviewd en voorzichtig overgehaald om tijdens een diner in Restaurant van de Toekomst in Wageningen de banden weer aan te halen (wat een toepasselijke naam voor dit restaurant...).

Wat een spanning zou dat geven bij de drievoudige aankomst van de limousine. Stel dat dit zou lukken, dan is de partij 50plus weer in ere hersteld.

Als extra beloning doen de Nederlandse supermarkten de dag daarop een extra duit in het zakje. Op de zuivelafdeling wordt de kaas 48+ vanaf nu kaas 50+. Een eretitel voor de politieke partij. Er is geen enkele klant die gaat testen of het vetgehalte inderdaad plotseling boven de 50% gestegen is. Niemand gaat thuis het exacte vetgehalte bepalen. En zo'n klein verschilletje kun je ook niet proeven.

Dit TV-programma gaat hoge ogen gooien in de aanloop van de Televizierring, let op mijn woorden.

 

Een volgende uitzending van het Familiediner wordt minstens zo spannend. Deze keer is de politieke partij Denk aan de beurt.

Azarkan, Özturk, en Kuzu worden één voor één "bewerkt" door Bert van Leeuwen.

 

 

Op de beslissende avond stopt de limousine drie keer bij Turks restaurant Marmaris in Den Haag. Onze Marokkaanse vriend Azarkan moet zich maar culinair neerleggen bij de Turkse meerderheid: Özturk en Kuzu. Stel dat Bert erin geslaagd is om de drie politici zover te krijgen, dan zitten ze gezellig met z'n drieën in het restaurant te genieten van een forse portie kebab en daarbij grote glazen met raki (= Turkse brandewijn) om de stemming erin te krijgen.

 

Aan de muur van dit restaurant prijkt een grote foto van een glimlachende Erdogan. Eén ding moet je goed in de gaten houden als Erdogan in de buurt is: zeker niet praten over de Armeense genocide, dat kan er namelijk voor zorgen dat de gelaatsuitdrukking van de foto van Erdogan een dramatische gedaanteverwisseling ondergaat.

Even een klein stukje aardrijkskunde en geschiedenis ter verklaring. Turkije grenst in het noordoosten aan Armenië, aan de voet van de Kaukasus, waar de Ark van Noach, na de zondvloed, strandde op de berg Ararat, ongeveer op de grens van Turkije en Armenië.

Van daaruit moesten de dierenkoppeltjes vele kilometers afleggen om in hun natuurlijke habitat terecht te komen. Sjonge, sjonge, wat moesten die dieren soms een eind lopen.

Tussen Turkije en Armenië hebben zich later onverkwikkelijkheden voorgedaan, wat ook wel de "Armeense genocide" genoemd wordt. De Turken hebben zich, heel zacht uitgedrukt, niet zo braaf gedragen ten opzichte van het buurland. Deze wandaden worden door vele Turken ontkend en niet serieus genomen. De heer Erdogan gelooft er bijvoorbeeld helemaal niets van.

 

Sorry, ik ben een beetje afgedwaald. Terug naar de actualiteit.

Als de ruzie tussen de drie Denk-politici die avond wordt bijgelegd, dan komt er een bijzondere beloning.

De tekst van het bekende Ramses Shaffy-lied wordt dan onmiddellijk aangepast.

Eerst was het: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

Na de verzoening komt er één werkwoord bij: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk, DENK en bewonder.

Een hele eer om als partij in die regel opgenomen te worden !!!

 

Eén ding weet ik zeker. Als deze twee afleveringen werkelijkheid zouden worden, dan zou ik aan de buis gekluisterd zitten. Nee, dit zou ik voor geen goud willen missen.

Alleen ...... de vader is de wens van de gedachte. Oftewel, de kans op deze extra uitzendingen is niet al te groot. Jammer, het had zo mooi kunnen zijn.

1 reactie

Weer een heerlijk, licht ironisch blog. Gewoon zoals we dat van jou gewend zijn. Wat betreft die twee partijen had je van mij trouwens sommige formuleringen best nog wat ironischer mogen maken.

Toos van Holstein

20 May 2020 om 13:04

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.