Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

513. Een hele hoop nieuwe woorden

1 reactie

Weet u wat een coronakapsel is? Pas op, er zijn namelijk twee betekenissen van dit nieuwe woord.

Iemand heeft een coronakapsel als hij (of zij) langere tijd geen kapper heeft bezocht en als de haardos een lange en onverzorgde indruk maakt.

Een tweede betekenis van ditzelfde woord ziet u op het plaatje. De levenspartner van het slachtoffer heeft een vergeefse poging ondernomen om de uitgegroeide haardos te fatsoeneren. Het bedroevende resultaat heet dus óók een coronakapsel. Een andere spottende benaming voor deze mislukte poging heet ook wel "haarakiri", vrij vertaald uit het Japans.

 

Als er coronakapsels bestaan, dan moeten er ook coronavoeten zijn. Waarbij de lange teennagels dwars door de neuzen van de schoenen heenprikken. Ze schreeuwen letterlijk om een pedicurebehandeling.

 

Inmiddels zijn er honderden nieuwe woorden toegevoegd aan de Dikke van Dale, sinds het begin van de coronacrisis. Wilt u ze allemaal zien, klik dan op onderstaande link.

 

https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

 

Een aantal van deze woorden heeft u al in de krant kunnen lezen. De volgende woorden hebben te maken met het bezoek van kinderen en kleinkinderen aan ouders en grootouders.

Thuisquarantaine, raamvisite, stoepvisite, tuinvisite, zwaaibezoek, afstandsbezoek, balkonbezoek, deurbezoek, beeldbellen.

Met onze oudste dochter hebben we nog een andere formule bedacht. Als we wekelijks onze auto "uitlaten" dan rijden we naar een mooi plekje aan het water (de Veerse Dam, het haventje van Colijnsplaat, het Fort van Ellewoutsdijk, enz.). Daar rijdt zij dan ook heen en we maken een "anderhalvemeterwandeling" over de dijk.

 

Sinds Koningsdag zijn er weer een paar woorden toegevoegd: Woningsdag en Balkoningsdag.

 

En wat dacht u van de volgende nieuwkomers:

Ellebooggroet (zie de foto met groetende politici), voetgroet.

Ellebooghoesten, elleboogniezen, elleboogkuchen.

Hoestschaamte, niesschaamte, snuitschaamte, snotterschaamte, hamsterschaamte.

 

De anderhalvemetersamenleving heeft voor ons heel wat gevolgen. Als we ons dagelijkse wandelingetje maken dan lijden we aan ernstige ontwijkstress (alweer een nieuw woord). Uit angst om een coronahufter (= iemand die zich nergens aan houdt) tegen te komen maken we de gekste bewegingen. Vanuit de lucht moet het er uitermate koddig uitzien. Het zou de moeite waard zijn om de bewegingen op de grond vast te leggen met een drone. Als een soort slangenmensen worstelen we ons door de straten van Goes, dan weer uiterst links, dan weer uiterst rechts van de straat, afhankelijk van het tegemoetkomend "verkeer".

 

Een paar dagen geleden maakte ik iets heel spannends mee. Als ik eraan denk dan zit ik weer te trillen. Ik liep in m'n ééntje over de Kleine Kade in Goes. De Kleine Kade had daar ook wel de Smalle Kade kunnen heten. Op het smalste stuk is de anderhalvemeter-regel amper uit te voeren.

Twee donker getinte mannen kwamen recht op me af, op het oog waren ze van Oost-Afrikaanse komaf. Ik kon geen kant op. Links was het water, rechts waren de huizen. En ze waren echt niet van plan om rekening met mij te houden. Ze hadden de aanbevelingen van Mark Rutte duidelijk niet begrepen. Nee, ik ben niet in het water gesprongen, ik koos voor de huizen. Maar dit was de allereerste keer van m'n leven dat ik LETTERLIJK met m'n rug tegen de muur heb gestaan...

 

In dit kader wil ik onze regering nog een welgemeend advies geven. De doventolk Irma Sluis doet fantastisch werk, maar het is helaas niet genoeg. De belangrijke TV-optredens van Mark Rutte moeten ook vertaald worden in het Ethiopisch, het Eritrees en het Somalisch.

 

Niet alle nieuwe corona-woorden staan in de Dikke Van Dale.

Ik heb er zelf ook nog een paar bedacht en die staan er dus niet in. Hier komen ze:

 

Swandelen: op een S-vormige manier door de stad wandelen, om te kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-regel; dit heet dus s-wandelen oftewel swandelen.

Swinkelen: ongeveer hetzelfde, maar dan bij Albert Hein of Jumbo; het voordeel is dat je met behulp van het winkelwagentje lastige klanten van je af kunt schudden; dit heet dus s-winkelen of swinkelen.

Slopen: nee dit woord mogen we niet gebruiken, dit blijft gewoon s-lopen met het streepje ertussen, anders krijgen we straks nog last met justitie.

 

Vandaag stond er weer een nieuw woord in de krant, compleet met foto: Wachtverzachter.

De firma McDonalds wil weer BigMac's verkopen, maar dat moet dan wel ordelijk verlopen. Om de klandizie ordelijk langs de verkoopbalie te leiden is er een systeem bedacht van wachtplekken buiten het gebouw. Eén voor één mogen de klanten binnen hun bestelling afhalen. De wachtplekken zijn duidelijk gemarkeerd met grote cirkels, zodat het wachten geen straf is. Dit systeem heet dus "wachtverzachter".

 

Ik besef me terdege dat deze bloemlezing van nieuwe woorden verre van volledig is en dat er dagelijks weer nieuwe woorden bijkomen...

 

1 reactie

Goes blijkt dus ook al een levensgevaarlijke stad te zijn voor de doelgroep van de ouderen! Dank overigens voor deze uitbreiding voor mijn woordenschat. Taal is toch een prachtig levend iets. En jij draagt daar persoonlijk ook nog aan bij.

Toos van Holstein

06 May 2020 om 20:58

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.