Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

511. Tijdverdrijf in crisistijd

1 reactie

Wat een leuke verrassing. Op TV werden we getrakteerd op een soort musicalfilm uit 2001. Het was een vervolg op Ja zuster, nee zuster, een populaire TV-serie uit de jaren '60. In de musicalfilm traden verjongde versies van Loes Luca, Waldemar Torenstra, Tjitske Reidinga, Olga Zuiderhoek en Paul de Leeuw op. Een feest der herkenning. Met veel enthousiasme hebben we dit bekeken.

Dit soort verrassingen uit vroeger jaren vallen ons ten deel om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Zo min mogelijk naar buiten, dus moet het vertier van andere zijde komen.

 

Andere interessante programma's van eerdere datum, die de afgelopen dagen op TV vertoond werden:

- Toen was geluk heel gewoon met o.a. Joke Bruis en Gerard Cox

- Zeg eens AAA met de onvergetelijke Carry Tefsen als Mien Dobbelsteen

- De Ted de Braak-show uit 1978 met heel oubollige spelletjes, maar... we bleven kijken en naarmate de show vorderde werden de spelletjes steeds oubolliger. In 2020 is zoiets compleet ondenkbaar.

- Een kus van een Rus uit 1981 met o.a. John Lanting, de koning van de lach.

- Verschillende afleveringen van de André van Duin-show. Genieten !!!

- De film Flodder uit 1986 met Nelly Frijda, Tatjana Simic, Huub Stapel en anderen, gevolgd door de film Flodder in Amerika. Niet iedereen is een Flodder-fan, maar ondanks sommige banale scènes kan ik er toch wel om lachen.

 

Ook buitenlandse films werden herhaald:

- "The ten commandments" uit 1956, één van de eerste films die ik in de bioscoop gezien heb; Charlton Heston en Yul Brynner waren de hoofdrolspelers.

- "Dirty dancing" uit 1987 met o.a. Patrick Swaize.

 

De uitvoering van de Mattheus Passion 2020 ging helaas niet door, maar gelukkig werd de versie uit 2019 uit de Pieterskerk in Leiden integraal herhaald. Prachtig!! Ik heb drie uur lang genoten.

Andere hoogtepunten zijn de concerten van André Rieu, òf op het Vrijthof, òf op internationale locaties.

Heel indrukwekkend was ook het optreden van de blinde tenor Andrea Bocelli in een compleet lege Duomo van Milaan. Eerst in de kathedraal, later op het bordes aan de voorzijde.

 

We stappen over naar een heel ander onderwerp. Het betaald voetbal. De KNVB is ondanks alles nog steeds van mening dat de competitie in de eredivisie dit seizoen uitgespeeld kan worden. Deze kortzichtigheid is meteen de kop ingedrukt door burgemeester Jorritsma van Eindhoven: "In het PSV-stadion wordt voorlopig NIET gevoetbald". Eigenlijk zouden de burgemeesters Aboutaleb, Halsema, van Zaanen, Marcouch en al die anderen hetzelfde moeten besluiten: geen betaald voetbal meer in dit seizoen. Volgend seizoen beginnen we gewoon weer met een schone lei.

 

Om de voetballiefhebber toch van dienst te zijn, werden op de zondagmiddag oude beelden getoond:

- samenvattingen van alle wedstrijden van Oranje toen ze in 1988 Europeees kampioen werden

- de volledige wedstrijd Nederland-Duitsland uit 1992 (3-1); waarom geen ruime samenvatting, daarmee was ik ook tevreden geweest

- de volledige wedstrijd Nederland-Spanje uit 2014 (5-1) met dat wondermooie kopdoelpunt van Robin van Persie; waarom geen ruime samenvatting?

 

Ook het wielrennen werd niet vergeten.

De volledige Ronde van Vlaanderen uit 2018 met Nikki Terpstra als glorieuze winnaar. Het was deze keer geen straf om alle beklimmingen live terug te zien, maar dat heeft een andere oorzaak. Al die hellingen heb ik in mijn sportieve jaren zelf per racefiets beklommen. Dus dat is altijd een feest der herkenning.

 

Dan tot slot een heel ander onderwerp:

Twee politieke partijen hebben de nieuwsgaring zodanig beïnvloed dat de mensen aan de buis zitten te smullen van de sappige verhaaltjes. Het gaat om Denk en 50Plus.

 

De politici van Denk, met het driemanschap Azarkan, Özturk en Kuzu (vlnr), vechten elkaar de tent uit. De oorzaak is een scheve schaats van Kuzu. Zo'n scheve schaats is heel vervelend. Vraag dat maar aan Ard Schenk. In de beginjaren '70 heeft hij een belangrijke wedstrijd op de 1500 meter verloren vanwege een scheve schaats. En in 2009 heb ikzelf voor het laatst de ronde van de Alblasserwaard geschaatst. Ergens onderweg kwam ik in een diepe scheur terecht. Gevolg? Een scheve schaats. En dan gaat het tempo toch een flink stuk omlaag.

 

Bij de partij 55Plus is het al niet veel beter. Moet partijvoorzitter Dales het veld ruimen? Henk Krol vindt van niet, de rest van de leden heeft daar een heel andere mening over. Hoe loopt dit af?

 

Deze politieke perikelen zijn zozeer in het nieuws, dat het de mensen van de straat houdt. Ze willen geen enkele uitzending van het NOS-journaal missen. Precies wat Mark Rutte wilde: "Blijf allemaal thuis". En dat lukt o.a. dankzij partijproblemen bij Denk en 50Plus.

 

Ook doventolk Irma Sluis is een lust om naar te kijken. Voor die vrouw alleen al zou je zo'n informatief programma opzetten, waarbij belangrijke zaken over de coronacrisis verteld worden.

Als ik nu, op dit moment, een doorslaggevende keuze moest maken over mijn aanstaande carrière dan zou ik vol gaan voor de opleiding tot doventolk. Wat een dankbaar beroep!!!

 

Het laatste tijdverdrijf in deze tijd van crisis zijn de extra puzzels die dagelijks in de PZC moeten worden opgelost. Dat mogen ze van mij nog een poosje volhouden...

 

 

1 reactie

Toch mooi dat in deze tijden zoveel heerlijk nostalgisch en goed gemaakt TV-materiaal over ons wordt uitgestrooid. Een feest van herkenning. Dan nog even een reactie op jouw reactie bij mijn blog van vorige week. Ik volg die serie van Jeroen Krabbé over Chagall op dinsdagavond ook elke keer met grote belangstelling. Zijn beste kunstenaarsserie tot nu toe naar mijn mening. En dat ik Tongerlo weer in je herinnering naar boven haalde, is natuurlijk mooi meegenomen. Wat betreft die video over de Hermitage kan ik me heel goed voorstellen dat je die nog niet helemaal hebt uitgekeken. Dat geldt namelijk voor mij ook.

Toos van Holstein

22 April 2020 om 13:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.